Velkommen til Amerika
«Skjørt og suverent ... en overveldende rik fortelling om en elleveåring som har sluttet å snakke … Boström Knausgård har et helt eget poetisk språk. Bildene er like naturlige og suverene som de er skjøre og skakke»
CATHRINE KRØGER, DAGBLADET
«Det er en gripende og skremmende roman forfatteren har skrevet; glassklar, øm, nifs og hard … Portrettet av Ellen er mektig og sårt og gjennom hennes øyne får historien en troverdighet som isner i blodårene»
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
«Godt om ensomhet, isolasjon, angst og tvangstanker ... en forfatter som virkelig kan skrive»
SINDRE HOVDENAKK, VG
«et skarpt tegnet portrett av en psykisk plaget familie ... den barnlige synsvinkelen er gjennomført med imponerende virkning ... Styrken i Linda Boström Knausgårds roman er nettopp mangelen på distanse og analyse, det voksne overblikket. Gjennom Ellens tanker og bilder blir også de voksnes hjelpeløshet plagsomt tydelig, mens barnet, på grensen til ungdom, formidler den brutale sannheten gjennom sitt usentimentale blikk. En stor, liten roman har Linda Boström Knausgård skrevet»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
«Det er et spesielt forfatterskap som vokser frem. Linda Boström Knausgård har et søkende, poetisk uttrykk som viser seg å kunne romme gåtefulle grensetilstander … Ikke mange moderne forfattere evner å vise hva en slik barnaktig livsfølelse kan innebære i dag, men Linda Boström Knausgård gjør det»
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
«Linda Boström Knausgård har skrevet innsiktsfullt om forsøke å holde livet sitt sammen ... Velkommen til Amerika er mørk. Men det er også en roman full av lengsel, om å forsøke å holde livet sammen og gjøre det lite nok til mestre. Det er blitt en beretning å tro på, rett fram, vakker og skjør»
TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN
«De er skrevet i ettertid av en voksen kvinne, for uansett hvor språklig veslevoksen hun ellers var da det opplevdes, kunne ikke godt en elleveåring formulere seg slik hun gjør over sidene her ... Men samtidig kjennes det autentisk og rett for en som leser nå, sanser, fornemmer, fortviler og står dagene og nettene av med jentungen langt inn i sinnssykdom og død for noen, overlevelse for henne. Det er godt gjort å få til av Linda Boström Knausgård»
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
«Et mektig portrett ... Linda Boström Knausgårds prosa er tindrende klar. Språket er nøkternt, men like fullt rikt og poetisk. På under hundre sider fremstiller hun et kammerdrama om en liten familie i oppløsning, og hun gjør det med en nerve som dirrer gjennom sidene. Form og innhold passer så godt sammen at ordet 'fullkommen' virker dekkende for å beskrive Boström Knausgårds siste roman»
MARIA KJOS FONN, KLASSEKAMPEN
«Medrivende og mytisk kammerspill om det forsømte barnet … Boström Knausgård har skapt et troverdig barneperspektiv gjennom elleve år gamle Ellen … en vakker og voldsom roman om en psykisk plaget familie og en sterk hovedperson som velger tausheten som våpen»
SILJE STAVRUM NOREVIK, BERGENS TIDENDE
«Linda Boström Knausgård skriv med djup og nærverande innsikt i barnesinnet ... denne barnlege måten å kontrollere på, gjennom tagnad og fråvær, blir samtidig den ultimate provokasjonen i møtet med dei næraste og i møtet med omverda ... Språket er klart som krystall, skjørt, poetisk og med allusjonar til religion og mytologi ... Velkommen til Amerika er på under hundre sider, men på desse sidene maktar forfattaren å skape eit overlys som får mørkret til å vike for ei grunnleggjande sanning om kunstens vesen»
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
«"[jentas] tvilende og skremte holdning til verden kommer frem i en tekst som samtidig er betagende enkel og klar … Boström Knausgård har skrevet en vakker roman om en ung jentes protesthandling, uten å svare entydig på om talevegringen blir et fengsel eller en vei til frigjøring»
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
«Linda Boström Knausgård har skrevet en tett, presis, vakker og tidvis paradoksalt underholdende roman om en bisart smertefull oppvekst. Stilistisk holder hun perfekt balanse: Hun dømmer ingen, rettferdig gjør ingenting. Hun forteller bare, og det gjør hun mesterlig»
MARIA KÜCHEN, SYDSVENSKAN
«Linda Boström Knausgård viker ikke for det mørke og vonde i sine familiedramaer. Samtidig er prosaen hennes vakker, klar og presis. Velkommen til Amerika er en storslått roman»
JENNY HÖGSTRÖM, AFTONBLADET
«Linda Boström Knausgård er verdt et tettere bekjentskap, og årets bok Velkommen til Amerika åpenbarer hennes litterære kvaliteter ... Den barnlige fortellervinkelen er gjennomført med imponerende virkning gjennom hele romanen. Styrken i boka ligger nettopp i dette grepet, som skaper ubehagelig nærhet til barnet og distanse til det analyserende voksenblikket. Slik trer også de voksnes hjelpeløshet tydelig fram. Nevnes må også Linda Boström Knausgårds poetiske og presise språk»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2017
I "Velkommen til Amerika" møter vi en familie på randen av katastrofe. Jenta i familien har sluttet å prate. Moren, skuespilleren, og broren, som spikrer igjen soveromsdøren sin og tisser på flasker, har vent seg til tausheten hennes. Alle tre vil være i fred. Samtidig lengter de voldsomt etter hverandre.
Den døde faren kan plutselig sitte i jentas seng når hun kommer hjem fra skolen. Bare jenta vet at hans død er hennes skyld. "Vi er en lys familie", gjentar moren. Men jentas mørke siver inn under dørkarmer og renner ut av baderomskranene. Spørsmålet om hvem som er sterkest, finnes der hele tiden. Og en kjærlighet så stor at den truer med å slå dem i stykker.
Den døde faren kan plutselig sitte i jentas seng når hun kommer hjem fra skolen. Bare jenta vet at hans død er hennes skyld. "Vi er en lys familie", gjentar moren. Men jentas mørke siver inn under dørkarmer og renner ut av baderomskranene. Spørsmålet om hvem som er sterkest, finnes der hele tiden. Og en kjærlighet så stor at den truer med å slå dem i stykker.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2017 |
---|---|
ISBN | 9788249518203 |
Innbinding | Ebok |
Tittel | Velkommen til Amerika |
Bokgruppe | 854 |
Oversetter | Monica Aasprong |
I salg | 23.01.2017 |
Emne | Familie Skjønnlitteratur Romaner |