Min naive sjel

om å skrive mot den bevisste glemsel

Velg format

kr 329
På lager
ISBN
9788249528189
"Reflektert og velskrive. Å lese Torvald Steen er mat for hjernen … Steen har alltid vore eit engasjert menneske, og han har eit stort nettverk og mange venner innanfor både politikken og litteraturen. Han er tydeleg når han skriv om vennskapet med Reiulf Steen, og han er tydeleg når han skriv om «Vår naive tro på velferdsstaten». Ingen skal heller vere i tvil om kva han meiner om det som i desse dagar skjer i Gaza. Poenget til Steen er at vi aldri skal gløyme eller fortrenge, men alltid prøve å sjå bak maktas fasadar. Det er det som er litteraturen og forfattaren sitt samfunnsansvar"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"så fins det også en bevisst glemsel. Hva er det? Jo, det er den glemselen enten vi sjøl eller andre forsøker å påtvinge oss. Kanskje fordi den på ett eller annet vis er farlig. Eller den er politisk. Glemselen skal bli en hemmelighet. Det er denne glemselen som Thorvald Steen tar opp i denne boka … Avslutningsessayet er skrevet for kort tid siden [..] i denne teksten trer også humanisten Steen fram, ikke bare forfatteren, fagforeningsmannen og politikeren. For hvem kan glemme hva som skjer i Gaza i disse dager? I hvert fall ikke Thorvald Steen … Steen har aldri sløst med ordene, aldri blitt pratsom. Likevel får han fram akkurat det han vil si. Bare dyktige forfattere får til det. Det er klisjéfritt, det er alt annet enn pompøst og det er tematisk viktig"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Den effektfulle innledningen slår an tonen i en samling av tolv korte tekster som tematiserer nettopp glemsel, ikke minst på et større plan … I mine øyne er refleksjonene hans over funksjonsnedsettelser blant bokens mest verdifulle. Med dem skriver han seg også inn i samtidens minoritetsdebatter … Den engasjerte forfatterens jakt på de delene av historien som befinner seg i skyggen, er sympatisk, og prosaen hans er liketil og sikker"
KÅRE BULIE, KLASSEKAMPEN
«Den bevisste glemselen prøver å utslette all informasjon. Målet er at opplysninger man gjemmer unna, skal forvitre og bli til en hemmelighet. Det er en kalkulert glemsel som har til hensikt å tjene seierherrene, og som nesten alltid har religiøse eller politiske formål».

Min naive sjel består av tolv forsøk på å beskrive hvordan den bevisste glemselen kan ytre seg. Den kan være snedig, vond og ha katastrofale følger. Den er rett og slett menneskelig. Men det er også menneskelig å skrive mot den bevisste glemselen for å vekke til live hukommelsen igjen.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249528189
Innbinding Ebok
Tittel Min naive sjel
Bokgruppe 851
I salg 03.04.2024
Emne Faglitteratur Essay Hukommelse
Thorvald Steen

Thorvald Steen

Thorvald Steen (f. 1954), debuterte som lyriker i 1983 og har skrevet bøker i alle sjangere. Han er i dag en av de mest kjente internasjonale forfatterne i Norge. Opprinnelig er han utdannet fagarbeider (maler) og cand.philol. med idéhistorie som hovedfag. Hans nasjonale gjennombrudd som forfatter kom i 1992 med diktsyklusen Ilden. Året etter fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med den historiske romanen Don Carlos. Forfatterskapet har vekslet mellom romaner bygget på hans egen livserfaring som Det hvite badehuset (2017) og Det siste fotografiet (2019), og hans nyskapende historiske romaner, som har fått betegnelsen neosagaer, hvor han avdekker Europas glemte historie. Den siste av disse, Påklederen, utkom høsten 2023.
          Steen har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn og utland, og bøkene hans er oversatt til over 30 språk. For romanene Det hvite badehuset og Det usynlige biblioteket ble han nominert til den prestisjetunge Dublin Literary Award.
          Fra 1991 til 1997 var Thorvald Steen formann i Den norske forfatterforening, og han har vært æresmedlem i samme forening siden 1997. I 2003 mottok han Stortingets statsstipend. Steen har også vært med på å grunnlegge Saladin-dagene og Konstantinopeluniversitetet. I 2021 kom Per Manings prisbelønte dokumentarfilm om Steen, «Kunsten å plystre». Våren 2024 er Steen aktuell med essaysamlingen Min naive sjel. Om å skrive mot den bevisste glemsel på Forlaget Oktober.

Les mer

Nyheter

Thorvald Steen prisbelønnet i Tsjekkia

Thorvald Steen ble i går tildelt den prestisjetunge tsjekkiske prisen Gratias Agit av Tsjekkias utenriksminister Tomáš Petříček. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer

Thorvald Steens nye roman Påklederen – engelske verdensrettigheter solgt

Thorvald Steens nye roman Påklederen er nå solgt for oversettelse til engelsk. Det er forlaget Seagull Press som skal utgi boken.
Les mer