Løgnhals

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249520312
"Fornøyelig om et mannebarn ... det er språkkunst og en til tider uhyre treffende parodi"
KENNETH MOE, AFTENPOSTEN
"Anne Oterholm skriv litteratur som skjerpar blikket ... Kva som er realitet og kva som blir fortrengt blir oftast verande uvisst i Oterholms bøker. Løgnhals føyer seg inn i rekka av Anne Oterholms urovekkande portrett av menneske utan eigenskapar"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
"Velskrevet portrett av en ung manns tafatthet og selvbedrag ... Romanen føyer seg både fint inn i Oterholms tematiske univers som ofte dreier seg om det underbevisste. Men også inn i rekken av romaner som de siste årene framstiller representanter for en generasjon som er hjelpeløse i å skape eget liv. Jeg nevner blant annet Helga Flatland og Beate Grimsrud. Men hvorfor er da disse unge menneskene blitt slik? Oterholm gir ingen påtrengende forklaring i sitt portrett. Det er opp til leseren å lese både på og mellom linjene. En hovedperson som irriterer meg i en bok som fascinerer meg. Bra levert"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, FÆDRELANDSVENNEN
"Kontrollert om det mest ubehagelege av alle vesen: Den unge mannen utan fullt utvikla empati"
MARIA HORVEI, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2018
"Anne Oterholm er overlegent god til å skape truverdige stemmer ... ein roman av høg kvalitet som både lèt seg tolke og gjer inntrykk ... Pålogga og på leit, men utan evna til verkeleg intimitet. Finst det mange som Oliver, fleire enn før? Det er grunn til å tru at utviklinga går den vegen, og dette presise portrettet gir fleire inngangar til å reflektere over årsakene. Det gjer Løgnhals til ein viktig roman."
MERETE RØSVIK, KLASSEKAMPEN
"Jeg leser denne romanen som en ganske besk studie i ensomhet og forlatthet, men her tyter også fram en type hjelpeløshet og total mangel på følelsesmessig engasjement, som virker skremmende. Oliver flyter omkring, formidlet av en stemme som ikke er i stand til å sette ord på sin egen situasjon. Han oppsøker mennesker overalt, tar kontakt, men virker likevel merkelig uinteressert i dem på et dypere plan ... Anne Oterholm oppleves i den forstand at hun holder seg strikt til dette minimalistiske litterære universet der plott og handling bare er et tynt ferniss. I høstens roman Løgnhals klarer hun likevel å tegne opp et nesten skremmende portrett av et ungt menneske uten forankring i eget følelsesliv."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Anne Oterholm gjev eit truverdig innsyn bak det sosiale filteret hjå den sjølvgode ... Det er dristig av Oterholm å dikta opp ein hovudperson som er så ulik henne, ikkje først og fremst av di han har Y-kromosom, men på grunn av alderen ... slik eg ser det, kjem Oterholm vel frå oppgåva. Oliver vert tydelegare etter kvart i boka, og sjølv inkonsekvensane hans tykkjest plausible ... Kor som er, har Anne Oterholm skrive ein tankevekkjande roman om ein norsk Holden Caulfield (hovudpersonen i J.D. Salingers The Catcher in the Rye, red.mrk.), eit nytt bidrag til journalen over den mystiske folkegruppa Dei unge vaksne, og ho har gjort det utan flørt, men med saft og kraft og ungdommeleg snert
ODD W. SURÉN, DAG OG TID
"Anne Oterholms Løgnhals er en parasittisk roman som suger næring av leseren. Med vilje ... Med tittelen Løgnhals sier det seg selv at en ikke kan ta alt det Oliver forteller for god fisk. Ja, til tider fremstår han som en moderne uthulet Peer Gynt, der løgn og forbannet dikt er to sider av samme sak. Han virker på andre mennesker, men menneskene rundt ham virker ikke inn på han. Ubehaget ligger ikke bare i hvordan han tenker og ter seg i forhold til andre mennesker. Det er også knyttet til min innlevelse i, og avkoding av, Oliver som en psykologisk karakter; at jeg leser han som en avstumpet og følelsesløs ung mann ... I Løgnhals utforsker Anne Oterholm hvor mye leseren arbeider for å skape mening og motivasjon til å lese videre"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND
«Uansett hva som skjer, gjør jeg alltid det jeg har lyst til. Det er bestandig sånn. En er bare nødt til å vite hva en vil. Ikke begynne å luske rundt i livet som en skygge. Ha energi. En vilje til å gjennomføre.

Men uten å stresse.
Jeg er faen ikke en som stresser.»

Oliver er 24, han har arvet leilighet og penger etter mora, som er død, og han reiser til Villefranche mens ekskjæresten Emma Sofie leser til eksamen i leiligheten hans. På stranda møter han Lucy, som jobber i en klesbutikk. Men han kunne like gjerne møtt en annen, hvem som helst. De avtaler en date allerede dagen etter. Oliver har ikke behov for å ta det med ro.

Når han er i Oslo, jobber han i en databutikk. Han spiser lite eller ingenting, tar seg en øl, gamer. Lar seg drive rundt. Her og der kan han sitte og betrakte folk, gjerne damer.
Er det noen gang sant, det han sier? I Olivers tvilsomme utforskning av tilværelsen pipler det fram et sterkt ubehag.

«Løgnhals» er et nådeløst og usentimentalt portrett av en ung mann.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249520312
Innbinding Ebok
Tittel Løgnhals
Bokgruppe 852
I salg 19.10.2018
Emne Menn Romaner Løgn Skjønnlitteratur
Anne Oterholm

Anne Oterholm

Anne Oterholm (f. 1964) debuterte i 1995 med romanen ikke noe annet enn det du vil. For den mottok hun Bokklubben Nye Bøkers pris Årets debutant. I 1999 fikk hun Tanums kvinnestipend, og i 2010 Aschehougprisen. Hun ble nominert til Brageprisen for Liljekonvallpiken, som utkom i 2015, mens romanen Løgnhals utkom i 2018 og fikk svært mange gode anmeldelser. Oterholms romaner likner ingen andres. De er kompromissløse undersøkelser av det tilsynelatende, av ambivalens, av hva ensomhet er, eller av menneskets grunnleggende livsvilkår. Livslyst er Oterholms tiende roman.

 

Romaner av Anne Oterholm:

2018 Løgnhals
2015 Liljekonvallpiken
2009 Toget fra Ajaccio
2004 sannheten
2002 etter kaffen
2001 tilfeldigvis begjær
1999 Avslutningen
1996 Avbrutt selskap
1995 ikke noe annet enn det du vil

 

Les mer