Liljekonvallpiken

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249515875
"Ubehagelig godt skrevet ... Det at leseren ikke kan stole på det fortelleren sier, skaper en intensitet i romanen som er sjelden ... en av de sterkeste og mest ubehagelige leseropplevelsene på lenge"
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD
"Velskrevet, lettlest og eksperimentell ... Dårlige setninger finnes ikke her. Dialogene avdekker på subtilt vis den underliggende eller tause kommunikasjonen mellom skikkelsene ... Det narrative suget og ubehaget skyldes blikket, men også objektet. Oterholm beskriver mennesker i randsonen av det vante, normale og forutsigbare. Mennesker som overskrider og tråkker inn i (hver)andres intimsoner. Det gjør Liljekonvallpiken til en urovekkende, men god og intens leseopplevelse"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"[Romanen] har et driv og et ubehag over seg som ligner lite annet"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"Anne Oterholm viser i all fall med denne romanen at hun stiller i en helt spesiell klasse. Hun frir ikke til sine lesere, hun stryker dem ikke etter hårene, men serverer fortellinger som har stor originalitet og kvalitet"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"det er dette blikket, synsvinkelen eller fortellerstemmen, som utgjør det nevnte – ubehaget i Anne Oterholms nye roman. Blikket får teksten til – tider til å dirre av fascinasjon og forakt på samme tid ... en forfatter som har et skarpt blikk for alminnelighetens og middelmådighetens kompleksitet"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
"kvaliteten ligg nettopp i at ho tvingar lesaren ut på djupt vatn intellektuelt. Då får det ikkje vere så nøye at det stort sett gjer vondt å tenkje, som filosofen Arne Næss har formulert det."
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"et både originalt og stilig fortellergrep, kanskje enda mer særpreget enn i de tidligere romanene til Anne Oterholm ... ei bok så rikt sammensatt og så finurlig formet at den er en ren nytelse å lese ... en roman som handler om å fortelle, og om hvordan fortellingen skaper lyst og lengsel, hvordan den inneholder muligheten for både drøm og begjær ... den klart morsomste romanen Anne Oterholm har skrevet ... en både lystig og lystpreget opplevelse"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"et dypt originalt verk"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"Med kikkaren som forteljar skildrar Oterholm ein vennskapsrelasjon i sterk ubalanse. Subtilt blottlegg romanen fortrengde ønske om og lengt etter å bli sett, og slik reflekterer den over vårt ofte naive forhold til sanning og ein hang til å forstille seg. Det er ubehageleg, og det er morosamt på ein skrudd måte."
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET, Årets beste bøker 2015
"en intens, vond og svært velskrevet roman"
IDA VÅGSETHER, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2015
"En intrikat fortelling som også forteller om hvor ensom kjærligheten kan være. Preget av et fortellergrep som skaper stadig større uro."
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD, Årets beste bøker 2015
"Oterholm har skrevet en original roman. Og så kommer slutten. Og vi blir så tatt på senga at vi har lyst til å lese den om igjen."
REDAKSJONEN, KK
Merete ser ut til å ha skaffet seg et nytt liv. Hun er nyskilt og middelaldrende, med alminnelig utseende og en stilling som offentlig forsvarer. Hun treffer ingen av de gamle vennene lenger; ikke engang de to voksne barna sine har hun mer enn høyst nødvendig omgang med. I stedet tilbringer hun fritiden sammen med det umake kjæresteparet i leiligheten under, Karianne og Mikke, hun en smellvakker, trettiårig ukebladjournalist, han i begynnelsen av tjueårene, kroppsfiksert og arbeidsledig. Snart kommer Mikkes eldre bror Sigurd på besøk fra London, og også han inntar Meretes liv med selvfølgelighet.

Jonas er en av dem Merete har sluttet å se. Men han ser henne, som gjennom et enveisspeil. I femten år har han vært vennen hennes, og nå observerer han Meretes famlende, klossete forsøk på å etablere nye relasjoner, hennes vidtfavnende usikkerhet og det som i hans øyne er et ubegrunnet og urealistisk ønske om å starte på nytt.

"Liljekonvallpiken" er en forunderlig og urovekkende roman skrevet av en forfatter med et skarpt blikk for det eksistensielle og fundamentale i det fullstendig ordinære.

NOMINERT TIL BRAGEPRISEN 2015

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515875
Innbinding Ebok
Tittel Liljekonvallpiken
Bokgruppe 852
I salg 12.08.2015
Emne Skjønnlitteratur Romaner
Anne Oterholm

Anne Oterholm

Anne Oterholm (f. 1964) debuterte i 1995 med romanen ikke noe annet enn det du vil. For den mottok hun Bokklubben Nye Bøkers pris Årets debutant. I 1999 fikk hun Tanums kvinnestipend, og i 2010 Aschehougprisen. Hun ble nominert til Brageprisen for Liljekonvallpiken, som utkom i 2015, mens romanen Løgnhals utkom i 2018 og fikk svært mange gode anmeldelser. Oterholms romaner likner ingen andres. De er kompromissløse undersøkelser av det tilsynelatende, av ambivalens, av hva ensomhet er, eller av menneskets grunnleggende livsvilkår. Livslyst er Oterholms tiende roman.

 

Romaner av Anne Oterholm:

2018 Løgnhals
2015 Liljekonvallpiken
2009 Toget fra Ajaccio
2004 sannheten
2002 etter kaffen
2001 tilfeldigvis begjær
1999 Avslutningen
1996 Avbrutt selskap
1995 ikke noe annet enn det du vil

 

Les mer