Livslyst

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249523986

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523986
Innbinding Innbundet
Tittel Livslyst
Bokgruppe 411
I salg 30.09.2021
Emne Romaner Enslige Skjønnlitteratur
Vi blir født, vi lever, vi dør. For dyrene gjelder det å reprodusere seg; for Åsta har barn aldri vært en del av planen. Hun tenker at hun skal fortsette å befinne seg i det øyeblikket hun faktisk befinner seg i, resten av livet.

Åsta er høy og tynn og alltid sulten. Hun er utdannet lærer, men trives bedre i jobben som
rengjøringsmedarbeider, det er variert arbeid i private hjem, og kollegaene er greie nok. Hun dater en del, men bruker mye av fritiden på å se dokumentarer om temaer som opptar henne, særlig om emner innenfor biologien.

Åsta bor i et rekkehus i nærheten av foreldrene. Faren tror på en Gud som skal dømme levende og døde, mens moren setter sin lit til økonomiske investeringer. Broren Kristian er revisor med eget firma, Åsta skjønner ikke at han kan interessere seg for noe av det han gjør.

Så er det dette som er livet? Eller er det bare sånn Åsta vil det skal være?

"Livslyst" følger en nokså alminnelig kvinne gjennom førtiårene og over i femtiårene. Anne Oterholm skriver ikke for de sarte, selv om det er lov å le. Det er intenst og dypt fascinerende.
"Anne Oterholm byr inn til nok ein smart diskusjon om vår tids ideal … Oterholms løgnhalsar, livsnytarar og livsbedragarar er sjeldan portrettert utan ein viss humor, heller ikkje Åsta. Humoren finst i alt frå måten Åsta steller seg til og bruker omgrepet «lyst» på til hovudpersonens (manglande) sjølvinnsikt. Slik oppstår det ei djup kjensle av einsemd og ein sort absurditet à la Samuel Beckett. Godt skjult i trivielle og delvis infantile tankerekker strekker forfattaren ein høg eksistensiell boge over romanmenneska sine, der store spørsmål som kva som er meininga med livet ligg og gneg … Oterholm plasserer hovudpersonane sine i eit venterom og gir dei i tillegg ei skrudd livskraft. Ho skildrar det tilsynelatande enkle i rare, samansette vendingar, og slik evnar forfattaren å bruke romanen til å stille grunnleggande og urovekkande spørsmål ved menneskelivet"
MARGUNN VIKINGSTAD, MORGENBLADET
Anne Oterholm

Anne Oterholm

Anne Oterholm (f. 1964) debuterte i 1995 med romanen ikke noe annet enn det du vil. For den mottok hun Bokklubben Nye Bøkers pris Årets debutant. I 1999 fikk hun Tanums kvinnestipend, og i 2010 Aschehougprisen. Hun ble nominert til Brageprisen for Liljekonvallpiken, som utkom i 2015, mens romanen Løgnhals utkom i 2018 og fikk svært mange gode anmeldelser. Oterholms romaner likner ingen andres. De er kompromissløse undersøkelser av det tilsynelatende, av ambivalens, av hva ensomhet er, eller av menneskets grunnleggende livsvilkår. Livslyst er Oterholms tiende roman.

 

Romaner av Anne Oterholm:

2018 Løgnhals
2015 Liljekonvallpiken
2009 Toget fra Ajaccio
2004 sannheten
2002 etter kaffen
2001 tilfeldigvis begjær
1999 Avslutningen
1996 Avbrutt selskap
1995 ikke noe annet enn det du vil

 

Les mer