Bla i boken

I dag er ein fin dag

roman

Velg format

kr 299
ISBN
9788249504305
”Å debutere i en alder av 22 år er jo imponerende i seg selv. Når man i tillegg fremviser et så stilsikkert og modent språk som Ingrid Z. Aanestad gjør i I dag er ein fin dag, er bragden lett utrolig … Rytmen i boka er upåklagelig, setningene er korte og konsise, og kapitlene likeså … Den kler seg selv, er særdeles raskt lest og etterlater en fin fløyelsmyk følelse. Dette blir ikke høstens mest bråkete debutant, men den bør ikke overses. Ingrid Z. Aanestad har et udiskutabelt talent, som jeg tror vil gi oss en rekke unike utgivelser i årene som kommer. ”
ELSE MARIE SØRHEIM, NATT & DAG
”Debutant Ingrid Z. Aanestad har skrive ei søt og var lita bok om den unge jenta Maria, som går aleine rundt i den store, kalde byen der ho er innflyttar. Det er ikkje så mykje som eigentleg skjer, men vakre bilete og observasjonar dreg likevel lesaren inn i Marias vesle liv. Perfekt saman med ein kopp te på ein sur innekveld!”
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
”Lavmælt og konsentrert … Det er noe drømmende over Ingrid Z. Aanestads 128 siders miniatyr av en prosabok … Å lese den er nesten som å se en film uten lyd. Hendelser, scener og bilder blir fortalt som om det var en myk språklig stakkato Ingrid Z. Aanestad presterer en meget balansert prosa, meget dempet og konsentrert. Hun har en god sans for detaljer”
JAN VERNER-CARLSSON, AFTENPOSTEN
”God gjenkjennelse … I detaljerte gode språklige beskrivelser av de minste, tilsynelatende ubetydelige opplevelser, blir vi kjent med hovedpersonens grublende vesen … Kanskje er det også fordi jeg er ung, til tider sår, og spiser tomatsuppe, at jeg kjenner meg så igjen i Maria? Kanskje er det gjengkjennelsen som driver med til å lese boka i ett? … Det er ikke til å komme bort i fra at jeg er egoistisk når jeg sier at jeg liker I dag er ein fin dag, men det gjør jeg.”
HELENA NIELSEN, UNIVERSITAS
REVIEW_TEXT
REVIEW_SOURCE
”Et vakkert avstemt språk, effektivt nøkternt og med detaljerte skildringer som tar med de riktige detaljene; å spise frokost i sengen, ha lite oppvask, tenke på hvordan du skal fremstå om du får besøk, gjør dette til en imponerende debut. Hva er det de sier i Reprise-anmeldelsene; et kjærlig, men selvkritisk blikk på egen generasjon? Det er i hvert fall dette; en tett og avslørende fotografering av studentlivet slik det faktisk er for veldig, veldig mange”
SPIRIT
”Atspredt sanselighet. Det kan være krevende, men givende å lese korte, presise stemningsromaner på enten nynorsk eller bokmålsk normalprosa. Krevende fordi det tar tid å sette pris på de setningene som bærer stemningen. Givende fordi språket ofte er jobbet mye med. Ingrid Z. Aanestad debuterer med en slik stemningsroman … Den bærende tråden er Marias ulike erfaringer og observasjoner slik de blir formidlet av en anonym forteller i en særegen blanding av atspredelse og konkret, sanselig innlevelse. I en av de mange fine enkeltscenene mister hovedpersonen konsentrasjonen idet hun forsøker å lese ei bok … Setningene er enkle og uten annet fiksfakseri enn en bevisst gjentakelse av tekstens tematiske hovedelementer”
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN
” I dag er ein fin dag er en lovende debutbok. Den er helstøpt, og en egen stemme bryter gjennom overflaten av trivielle hverdagshendelser … Språket er like nakent og fordringsløst som Maria selv. Denne fordringsløsheten er noe av det som gjør karakteren og romanen interessant … Språket er enkelt og beskrivende, hendelsene hverdagslige. Men Aaanestad fanger inn noe gjenkjennelig, og etter hvert blir underteksten og romanens stille intensitet mer nærværende. Og ikke minst framstår I dag er ein fin dag som en gjennomført roman. Samsvaret mellom Marias tilstand og språket - romanens nakne uttrykk - er særlig godt håndtert. Aanestad er en debutant det blir morsomt å følge”
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
”Stille debut. Rolig, detaljert og sanselig roman som hvisker mellom linjene … Romanen er først og fremst velkomponert og sanselig i sin beskrivelse av Marias liv ... en fortelling som smyger seg innpå en”
MARI NYMOEN, ADRESSEAVISEN
”Rolig vinterlesning … Den 23 år gamle debutanten fra Bryne har truffet med denne boka. Språket gjør at man kommer i en spesiell stemning”
SILJE NJÅ BERTELSEN, HAUGESUNDS AVIS
«Det regnar når ho vaknar, det er hardt regn mot vindauga, ho ligg i senga og høyrer det og sjølv om klokka allereie er mykje snur ho seg med andletet inn mot veggen og prøver å sovna att. Ho er tung i hovudet. Det er varmt oppe på hemsen. Den vesle varmen frå den elektriske ovnen ved vindauget stig opp til henne der ho ligg. Nede på golvet er det isande kaldt. No sovnar Maria. Når ho vaknar regnar det ikkje lenger.»

Det handlar om Maria. Ho er student og bur på ein liten hybel i ein stor by. Ein dag ser ho ei jente som er heilt lik henne sjølv, ei jente som går rundt i gatene, stoppar opp framfor ei grøn tredør og bankar på. Maria bestemmer seg for å banka på den grøne døra

"I dag er ein fin dag" gir ei nær og klar skildring av Maria, av augneblink og erfaringer som utgjer Maria sitt liv.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2006
ISBN 9788249504305
Innbinding Innbundet
Tittel I dag er ein fin dag
Bokgruppe 411
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Romaner
Ingrid Z. Aanestad

Ingrid Z. Aanestad

Ingrid Z. Aanestad er fødd i 1983 og vaks opp i Klepp i Rogaland. Ho debuterte i 2006 med romanen I dag er ein fin dag og har sidan gitt ut romanane Eg kjem med toget (2008), Stormkyss (2010), Sol, seier ho (2013), Sibylle (2016) og Ein dag vaknar me og det er sommar (2020) samt essayet Kva hender i romanen? (2018) i serien Lese, skrive (L/S#1) og essaysamlingen Heim (2022). 

Flere forfatterpotretter

Utgitt på Oktober

2022 Heim (essay)
2020 Ein dag vaknar me og det er sommar
2018 Kva hender i romanen? (Lese, skrive)
2016 Sibylle
2013 Sol, seier ho
2010 Stormkyss
2008 Eg kjem med toget
2006 I dag er ein fin dag
Les mer