Håndbok

dikt

Velg format

kr 279
Kommer for salg
26.07.2018
ISBN
9788249519811
"Spørsmålet er: Hva er en hånd? Gunstein Bakke svarer heldigvis ikke slik vi vil ... samlingen er ingen veiledningstekst. Snarere er det en lang rekke fortolkninger av hånden Bakke gir oss, slik vi kunne sett for oss at en billedkunstner ville gjort det, bildesterkt og sanselig, der tittelordet noen ganger er sentralt, andre ganger er med i leserens bevissthet som en klangbunn ... dette er ikke dikt der den ene setningen sømløst og logisk bygger på eller utledes av den andre. Men gjennom brudd og vendinger, og ikke minst gjennom Gunstein Bakkes kraftfulle poetiske språk, oppstår en annen og mer kroppslig (håndfast?) forståelse ... både vakkert, merkelig og sterkt"
TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN
"Dikta i Håndbok er tenkjande, forskande og spørjande. Poeten vender på perspektivet, lèt den levande omverda handle og komme til orde. Her er det ikkje mennesket som drikk vatn, men 'Vannet fører munnen til seg'. Gunstein Bakke skriv ein poesi som ikkje berre skapar univers ut av inkje, men som innstendig lyttar til seg sjølv og omverda for å 'høre løvets struper'"
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
"Alt besjeles og forvandles i Gunstein Bakkes poetiske studie av hånden ... Mer enn å handle om noe, opplever jeg at Bakkes samling konsentrerer seg om språkets handlinger – hvordan det lager bilder, føder ideer, farger verden og trekker i forestillingsevnen ... hvem andre enn oss er det som prøver å nå ut over vår egen atmosfære og vår egen levetid, med ord som kun våre egne forstår? Denne skjebnen, som består i å være fanget i sitt eget skinn og språk samtidig som man har denne evige lengselen etter overskridelse, ligger liksom og ulmer mellom diktlinjene. Håndbok er sånn sett mer vidtrekkende enn den først kan gi inntrykk av"
KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET
"Motiver gjentas, snus på hodet, utvides og finner gjenklang i stadig nye sammenhenger. Gjennom et kraftfullt språk hjelper denne merkelige boken oss til en mer kroppslig (håndfast?) forståelse av verden rundt oss"
TORBORG IGLAND, FÆDRELANDSVENNEN, Årets beste bøker 2018
«Pusten strekker sin arm inn i brystet, to never åpner og lukker seg. Og der på gulvet ligger et barn og holder den.Som en kopp. Som ikke må sprekke. Se, det er et øre. Hør, det blør.»

Alt springer ut av hånden. Den gror opp av albuen som et tre, med fingrene viftende, krafsende, gripende ut mot verden. Hånden setter et avtrykk i våt leire, den finner en penn og lar verden begynne i et ord: «hånd». «Håndbok» er en overraskende og mangfoldig samling som løfter det nære og kjente over i noe underlig, komplekst og storartet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2018
ISBN 9788249519811
Innbinding Pocket
Tittel Håndbok
Bokgruppe 413
I salg 26.07.2018
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Gunstein Bakke

Gunstein Bakke

Gunstein Bakke (f. 1968) debuterte i 2000 med romanen Kontoret. For sin tredje roman, Maud og Aud. Ein roman om trafikk (2011), vant han EUs litteraturpris og Melsomprisen og ble nominert til Brageprisen. Den neste romanen hans, Havende (2016), ble kortlistet til P2-lytternes romanpris og nominert til Kritikerprisen. Bakke har dessuten gitt ut tre diktsamlinger og er gjendikter og oversetter. Gunstein Bakkes finslepne prosa beveger seg i det konkrete og gjenkjennelige, men åpner samtidig opp for intellektuelle og eksistensielle erkjennelser som kan ta pusten fra noen hver. 

 

Litterære priser:

2012 European Union Prize for Literature
2011 Melsomprisen

 

Utgitt på Oktober:

2023 Overgang til menneske (Dikt)
2021 Austalgi (Roman)
2018 Håndbok (Dikt)
2016 Havende (Roman)
2012 Murskueteknikkane (Dikt)
2012 Bok av tre (Lyrikk)
2011 Maud og Aud. Ein roman om trafikk
2011 Respons 22/7
2005 Den indre olding (Roman)
2000 Kontoret (Roman)
Les mer

Nyheter

30.08.23 |Lansering av Gunstein Bakkes "Overgang til menneske" @Njokobok

Velkommen til lansering av Gunstein Bakkes nye diktsamling, "Overgang til menneske"!
Les mer