Gjennom kjøttet

disseksjonen og kroppens kulturhistorie

Velg format

kr 299
På lager
ISBN
9788249517046
"et vakkert monster av en bok, et flekket, formalinstinkende mesterverk … et magnum opus, et hovedverk, som knapt nok har sett sin make i moderne norsk litteratur … Stuelands bragd skyldes en dyp forståelse av medisinhistorie som et kulturhistorisk sentralfelt … prosjektet, oppslagene og kraften i fortellingen, den narrative energien, er så overbevisende. Maken til nysgjerrighet og kunnskapshunger har jeg sjelden sett. Det er som om Stueland mutters alene vil skape et nytt, integrert kulturfag som på overraskende vis knytter bånd mellom felt og fenomener som mange har hørt om, men som de ikke har tenkt over på den måten … Stueland skriver så enkelt, poengtert og godt at jeg har gledet meg mest over de lange avsnittene hans … Stueland skriver utmerket om maleren Francis Bacon og «de sprengte blodkarenes estetikk» … Både forfatter og forlag skal ha takk for den bemerkelsesverdige dristigheten som omgir prosjektet. Så lenge noen tør satse så sterkt, er det ingen krise for bokkulturen"
TROND BERG ERIKSEN, MORGENBLADET
"Utfordrende og inspirerende storverk … Espen Stueland topper sitt forfatterskap med denne omfattende dokumentasjonen og drøftingen av disseksjonens historikk og betydning … Stueland viser overveldende kunnskaper innen kunst og litteratur, mentalitetshistorie og filosofi, medisin og samfunnsfag … Like grundig og spennende er Stuelands behandling av relevante forfatterskap … Jeg leser den som en fascinerende essayistisk dans med den døde, nakne kroppen som hovedfigur … Å danse med denne 780 siders teksten kan fortone seg som en litterær maratonøvelse. Men du blir jevnlig belønnet underveis"
ARNE HUGO STØLAN, VG
"Morbid eleganse. Oi, oi, for en nydelig bok … vi bys en reise i disseksjonen og kroppens kulturhistorie. Umiddelbart blir jeg slått av hvor rikt disseksjonen er som sinnebilde – som et prisme på vår kultur. Jeg kunne ikke vente med å sette anmelderskalpellen i denne boken, og til forskjell fra anatomiens disseksjonsbord skulle det lukte godt hele veien … Han lar den medisinske disseksjonens historie danne ryggraden i boken, mens hjertet hele tiden ligger i litteraturen … Utstyrt med disse brillene gjør Stueland sine elegante og herlig morbide snitt i vår idéhistoriske corpus, men når det blir nødvendig bruker han gjerne store tenger og sag … Gjennom kjøttet anlegger et imponerende tverrfaglig perspektiv … Dette er lærd arbeid, men ikke jålete ... Bredden i perspektivene gjør i alle fall at mange vil ha stor glede av denne boken"
TOR DISHINGTON JOHANSEN, BERGENS TIDENDE
"Utgivelsen er noe så sjelden som et lærd og formfullendt essay … Gjennom kjøttet er preget av et svært stilsikkert språk"
KJERSTIN AUKRUST, PROSA
"Prosjektet kan kalles en utvidet kulturhistorieskriving … Hans tekst er både vitenskapelig, historisk og med en rikdom som gjør det til frodig essayistikk. Gjennom 780 sider møter vi en foss av kunnskap, et vell av referanser, illustrasjoner, assosiasjoner … Dette er skrivende kulturforskning på sitt beste … Stueland tenker godt, skriver godt og der en mer tradisjonell idéhistorisk framstilling kunne blitt anmassende og preget av faktafetisjering, med en febrilsk søken etter nærhet til empirien, leder Stueland oss fra det ene slående punktet til det andre … Forlaget skal ha all mulig ros for å utgi et så dristig prosjekt, en spektakulær satsing i en tid hvor mange forlag vrir seg unna sin formidlingsplikt ... teksten er i stand til å få deg til å tenke. Akkurat det er ikke hverdagskost"
KNUT STENE-JOHANSEN, KLASSEKAMPEN
"Stueland drives av en begeistret nysgjerrighet og gir den historiske essayistikken et sårt tiltrengt løft. Boken er en mosaikk av fortellinger og analyser, basert på et utall referanseverker man mistenker forfatteren for å ha lest. Alt vevet sammen ved skarp assosiativ metode. En encyklopedisk galskap. Mer!"
IVO DE FIGUREIDO, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, AFTENPOSTEN
"Overdådig storverk om disseksjonens plass i vestlig kulturhistorie"
ARNE HUGO STØLAN, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, VG
"sjelden har et mer komplekst og underlig prosjekt sett dagens lys her ti lands … Gjennom kjøttet er et kunnskapsrikt glansnummer av en bok"
SIGRUN HODNE, STAVANGER AFTENBLAD
"La det være sagt med en gang: Dette er en rik, lærd og svært god bok - den mest interessante sakprosautgivelsen jeg har lest på norsk på veldig lenge ... Det er rett og slett et imponerende stykke tverrfaglig eksperiment ... Stueland viser godt hvordan fortidens mennesker, inkludert leger, poeter og kunstnere tenkte helt annerledes om kroppen ... Han har brettet ut et stort lærret av enormt fascinerende stoff, et stoff som gjør at vi forstår mer, ikke bare av vår historie, men kanskje først og fremst av vår samtid"
ANNE KVEIM LIE, TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING
Med kunnskap og nysgjerrighet undersøker Gjennom kjøttet disseksjonen av menneskekroppen; en omdiskutert og feiret praksis gjennom mange hundre år. Med utgangspunkt i blant annet Leonardo da Vincis anatomiske tegninger og Rembrandts malerier fra disseksjonsbordet, viser forfatteren hvilken rik kunstnerisk produksjon som springer ut fra disseksjonen. Den medisinske behandlingen av kroppen er utgangspunktet for det han skriver om Shakespeare, Baudelaire, Wergeland og Frostenson, om Orlan og Andres Serrano, og om film og tv: Riget, X Files og CSI.
Har den døde kroppen rettigheter? Er den døde kroppen fritt vilt? Sentralt i dette verket er også synet på kropp og identitet gjennom tidene - er det grenser for hva vi kan utsette kroppen for? Hvordan var og er forholdet mellom medisin, forskning, religion, moral og anstendighet?
Gjennom kjøttet er en levende og svært original framstilling av den døde kroppen som gjenstand for vitebegjær, tabuisering og ikke minst stor inspirasjon.


Fra anmeldelsene:
"et vakkert monster av en bok, et flekket, formalinstinkende mesterverk"
TROND BERG ERIKSEN, MORGENBLADET

"En encyklopedisk galskap. Mer!"
IVO DE FIGUREIDO, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, AFTENPOSTEN

"Overdådig storverk om disseksjonens plass i vestlig kulturhistorie"
ARNE HUGO STØLAN, KRITIKERNES FAVORITTER 2009, VG

"sjelden har et mer komplekst og underlig prosjekt sett dagens lys her ti lands ... et kunnskapsrikt glansnummer av en bok"
SIGRUN HODNE, STAVANGER AFTENBLAD

"en rik, lærd og svært god bok ... et stort lerret av enormt fascinerende stoff, et stoff som gjør at vi forstår mer, ikke bare av vår historie, men kanskje først og fremst av vår samtid"
ANNE KVEIM LIE, TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2016
ISBN 9788249517046
Innbinding Pocket
Tittel Gjennom kjøttet
Bokgruppe 501
I salg 29.06.2016
Design Johanne Hjorthol
Emne Faglitteratur Anatomi Kulturhistorie Litteratur Malerkunst
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2023 Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser
2021 Pandemiarkivene
2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene.
Les mer

Ingvild Burkey og Astrid Nordang nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Ingvild Burkey og Astrid Nordang er to av fire nominerte til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021.
Les mer