Forestill deg

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249514410
"Avbalansert og stillferdig … Fossums styrke er at hun kan fortelle en historie med avgjørende eksistensielle problemstillinger i et avbalansert og stillferdig språk"
TERJE STEMLAND, AFTENPOSTEN
"Å få dø med verdighet, det er et tema i Marita Fossums nye roman, som også inneholder en god dose humor. Boken er ikke stor, men den setter spor. Den fyller ikke mange sidene, Marita Fossums lille roman Forestill deg. Likevel er det en bok som fyller meg med mening. Den sier noe om hvor vanskelig det er å leve livet slik man ønsker det … Den skildres med en stor porsjon humor … Godt fortalt. Marita Fossums skildringer av en sørgende kvinne som nekter å følge forventede rutiner er presise, nære. Avsløringene av et samfunn der rutiner og forutsigbarhet er blitt et mantra, er nådeløse. Forestill deg er en roman om de stadig tilbakevendende temaene i litteraturen: sorg og medmenneskelighet. Likevel er den original både i form og innhold … Som i sin forrige bok, Å drepe en drage, klarer Marita Fossum å gi et tydelig bilde av ensomhet, savn, og skyld. Hennes legemliggjøring av tap beveger meg"
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK, KULTURNYTT
"Vakkert om kjærlighet. Stor skrivekunst … Det er ikke mange som skriver mer presist norsk enn Marita Fossum, i en stil som er helt uaffektert, men likevel ualminnelig fleksibel – sånn at teksten hennes i løpet av noen linjer kan rekke å være både hissig, tragisk og blendende vakker, uten at tonen bryter ut av det hverdagslige … Skreller en vekk de ytterste lagene i teksten, er nemlig Forestill deg først og fremst en kjærlighetshistorie. Den er i seg selv av et format som bør få andre selverklærte 'kjærlighetsromaner' i den norske bokhøsten til å bli litt flaue"
TRYGVE RIISER GUNDERSEN, DAGBLADET
"For smi setninger, det kan Marita Fossum svært godt, og i denne tredje boka si har hun finslipt sitt verktøy, og framstår overbevisende som uhyre språkbevisst … Marita Fossum vandrer på stram line i Forestill deg, men viser seg som en eminent balansekunstner"
TORUNN BORGE, KLASSEKAMPEN
"Fossum har ein lågmælt samtidskritikk og ein lun humor, som snik seg opp gjennom små hol i den elles så jordnære og nøkterne forteljinga … Fossum skriv i eit konkret, stille og usentimentalt språk. Døden og døyinga blir skriven fram utan melankoli eller kynisme … Tidlegare i år fekk Fossum Tanums Kvinnestipend, og no er ho nominert til Brageprisen. Det er med andre ord fleire ting som tyder på at det blir meir merksemd kring denne forfattarskapen i tida som kjem. Det er vel fortent"
NORA SIMONHJELL, DAG OG TID
"Sterkt og presist … Et særegent og fortettet portrett av et menneske som sporer av tilværelsen … Den lille romanen er en tett og sterk beretning, og Fossum imponerer … Her er Fossum en mester i nøkternhet, uten å ta det sterke fra fortellingen. Hovedpersonens blikk på tilværelsen får oss til å le, samtidig som sorgen er fremtredende og sterk. Hvordan en slik apatisk tilstand kan ta brodden av et menneske er stilistisk, presis og rørende på en gang … Det er balansen mellom disse små handlingslammede øyeblikkene og de store problemene som er så finstemt i denne fortellingen. På få sider kommer vi langt ned i en sterk fortelling som tegner et nært og særegent portrett av en kvinne. Det er morsomt og tragisk, fylt av innsikt, dybde og presisjon … Fossums romaner er sterke, vitale og fine lesninger. De små fortellingene er på langt nær de mest leste i Norge, men de fortjener mange lesere, for dette er kvalitet"
MARI NYMOEN, ADRESSEAVISEN
"Denne forfatteren har tydelig funnet sin nisje: Eksistensielle tema, ekte mennesker, kontraster og sterke følelser. Forestill deg føyer seg derfor fint inn i rekken av særegne portrett formidlet på en poetisk måte … Forestill deg er en dyp bok – vakkert illustrert av et nydelig språk som det er vanskelig å legge fra seg"
VIGDIS DEVIK, TRØNDER-AVISA
"Burlesk og tvetydig. Opprørsk liten bok som treffer hjerte og hjerne … Det er godt å lese en roman som virkelig treffer blink denne bokhøsten … Fossum er en mester å skrive frem episoder som rommer tvetydige etiske dilemmaer … Under den dramatiske overflaten ligger det en poetisk undertekst, som gjør at romanen oppleves å være rik og fyldig, til tross for dens få antall sider. Forestill deg rommer samfunnskritikk, og berører fundamentale sider ved det å være menneske. Den er en av årets bøker man absolutt bør lese"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"Særegen Brageprisvinner … Fossums forse er at hun tør å skrive helt enkelt og upretensiøst. Kanskje nettopp derfor er hun både subtil og boblende tørrvittig. I format og tema så vel som i tone bringer denne lille boken tankene hen på Askildsens Thomas F, og dét, tenker jeg, er sannelig ikke det verste man kan si om en bok"
MIE HIDLE, STAVANGER AFTENBLAD
"Alvorlig og morsomt fra Fossum … Språket er elegant, men ikke komplisert. Selv om boken er alvorlig, er den også morsom … Forestill deg er en av de bedre, norske samtidsromaner jeg har lest på lenge"
NORUNN OTTERSEN SEIP, FREDRIKSSTAD BLAD
"Sober brageprisvinner … Dette miniatyrportrettet er skrevet med sobert, detaljrikt språk, med en slags smertelig selvironi som i mangt kan minne om Kjell Askildsens stil. På de få sidene igangsetter forfatteren refleksjon og følelse hos leseren knyttet til mange av livets fundamentale forhold"
FINN STENSTAD, TØNSBERG BLAD
"Med 93 sider er dette en av årets tynneste romaner. Men små gryter kan også koke, eller hva det heter, og som ofte sagt om små bøker; den rommer mer enn mange verk med atskillig flere sider … Boka er et portrett av et menneskes avsporing, en stilistisk vakker og nesten naivistisk fortelling om tapet av det umistelige. Fossum har en sterk stemme, og rører ved smerten og tomheten uten å røre rundt i den, uten å pøse på med den … Forestill deg er finstemt som instrumentene før Nyttårskonserten, velbalansert og treffende. Kanskje er den nesten for liten til å romme sine store tunge temaer, det skulle bare mangle, men alt den bærer, bærer den med full verdighet"
SILJE BEKENG, UNIVERSITAS
"Forestill deg" er en poetisk og eksistensiell roman,hvor et særegent portrett av en kvinne tegnes. Romanens jeg-forteller, den femtifemårige Søs, når et kritisk punkt i livet sitt da problemer på jobben sammenfaller med morens lange dødsleie og død. Romanen skildrer et vart og vakkert mor-datter forhold, og omfatter temaer som tilbaketrekning, savn, skyldfølelse og ansvarliggjøring for eget liv.

Marita Fossum mottok Brageprisen i 2005 for "Forestill deg".

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249514410
Innbinding Ebok
Tittel Forestill deg
Bokgruppe 852
I salg 19.06.2014
Emne Døden Romaner Skjønnlitteratur Barn Foreldre Sorg
Marita Fossum

Marita Fossum

Marita Fossum (f. 1965) debuterte i 2002 med romanen Verden utenfor. Hun ble tildelt Tanums kvinnestipend i 2005, og for sin tredje roman, Forestill deg, mottok hun Brageprisen. For romanen Kjære gjetergutt (2006) fikk hun Bokhandelens forfatterstipend. Singularitet er hennes sjuende roman.

 

Litterære priser:

Bokhandelens forfatterstipend 2007

Tanums kvinnestipend 2005

Brageprisen 2005

 

Les mer