Familieleksikon

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249524983
"Gripende og gøy om en familie i en tid av kommunisme versus fascisme. Sorgen og gleden de vandrer til hope, lykke og ulykke vandrer på rad"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Til og med mor og fars enkle kjenningsfraser kan det bli stor litteratur av når stilen lyser som her"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Familieleksikon veksler mellom vill humor og dypt alvor, mellom familiens indre kaotiske og kranglete liv og italienske politiske dragkamper. På overflaten et støyende familieliv, under en mørk politisk utvikling i fascismens Italia … Ginzburg nærmest spidder sin egen familie med rå skildringer av høylytte krangler og uenigheter, samtidig som det stråler en varme i teksten … Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen. Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, vivas og varm"
GURI HJELTNES, VG
"Natalia Ginzburg er med sin nytenkende, humoristiske og observerende litteratur virkelig en sann fryd å stifte bekjentskap med … Fortellingen, som for det meste fortelles fra familiens mange leiligheter, er så intim, full av de merkeligste detaljer … Og inn i dette hverdagslige strøs det inn navn på kjente og ukjente personer uten å differensiere så mye mellom hvem som er hvem, mens dramatiske og historiske hendelser nevnes med én setning eller to … Komedien slåss med tragedien i Ginzburgs univers. Dette skaper en besynderlig og svært interessant erindringslitteratur som ikke ligner på noe annet jeg har lest"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND
"Jeg er fascinert av Familieleksikon … Romanen er et historisk betinget forsøk på å finne et litterært ankerpunkt for å omtale livet under fascismen. Den forsøker ikke å framstille virkeligheten i all sin fylde, kanskje fordi krigsårene opplevdes som nettopp uvirkelige og uhåndgripelige, men i familiens snåle, interne omgangstone finner Ginzburg noe hun fortsatt kan bruke, noe unntakstilstanden ikke har rokket ved"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"viser hvorfor Natalia Ginzburg regnes som en av de aller fremste italienske etterkrigsforfatterne … en selvbiografi som myldrer over av mennesker, hendelser, observasjoner. Livet, med sin blanding av stort og smått … Gode bøker tåler tidens tann. Ginzburgs bøker oppleves nye, selv om de egentlig er eldre enn mange av leserne"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Gjennom to selvbiografiske bøker viser Natalia Ginzburg hvorfor hun er en uunnværlig forfatter … både morsommere og mer alvorlig enn Ferrante … I sentrum for denne ualminnelig sjarmerende romanen står Ginzburgs foreldre, begge portrettert med store doser varme og vidd … Ut av dette stoffet tryller Ginzburg frem øyeblikk av vidunderlig komikk. Samtidig klinger lyden av mørke undertoner stadig sterkere … Gjennom et språk som på en lysende måte makter å gi form til minnene, inntar Natalia Ginzburg verden - på nytt"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Natalia Ginzburgs familiesoge loddar djupare enn ein først trur … Det er eit «vi» i teksten, og ein sjeldan gong eit «eg», men scenene veks fram med eit slags «blikk frå ingen stad», i ein prosa som er støvsogen for direkte utleggingar om kjensler. Det er godt gjort å få det til å bli så fascinerande og vanskeleg å seie akkurat korleis Ginzburg gjer det. Lesaren vil i alle fall berre ha meir av livet til familien Levi … under alt det kvardagslege ligg det aller mørkaste alvor"
HILDE VESAAS, DAG OG TID
"en bredt anlagt erindringsroman som samtidig kan leses som et storslått forsvinningsnummer … Ginzburg er i likhet med Elsa Morante opptatt av hvordan den politiske situasjonen former hverdagsmennesket, men gir heller ingen heroisk fremstilling av familiens rolle i motstandsbevegelsen. I stedet skriver hun om foreldrenes stolthet når den ene av sønnene blir fengslet, om morens intense kjedsomhet når krigen tar slutt, og om den interne galgenhumoren for å holde motet oppe …Familieleksikon har en tiltalende letthet ved seg, og rommer ikke minst mange gode fortellertekniske løsninger som zoomer inn og ut av et stort flettverk av minner"
ELISABETH FRØYSLAND PEDERSEN, MORGENBLADET
I den selvbiografiske klassikeren Familieleksikon (1963) tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt, morsomt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Faren Guiseppe og moren Lidia - stadig på kollisjonskurs - fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Og midt i dette, samtidig som Mussolinis skygger faller over landet, vokser fem barn opp.

Familieleksikon er en vilter og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.


"en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise"
GURI HJELTNES, VG terningkast 6

«Hvis Ferrante er en venn, er Ginzburg en mentor»
THE GUARDIAN
«Gripende og gøy om en familie i en tid av kommunisme versus fascisme»
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN

"en sann fryd å stifte bekjentskap med"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND

«Til og med mors og fars enkle kjenningsfraser kan det bli stor litteratur av når stilen lyser som her»
FRODE HELMICH PEDERSEN, MORGENBLADET

"viser hvorfor Natalia Ginzburg regnes som en av de aller fremste italienske etterkrigsforfatterne"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN

"en uunnværlig forfatter ... både morsommere og mer alvorlig enn Ferrante»
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN

«En forfatter som ofte har fått meg til å elske livet høyere»
VIVIAN GORNICK

«Et mesterverk»
THE NEW YORKER

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249524983
Innbinding Pocket
Tittel Familieleksikon
Bokgruppe 504
Oversetter Astrid Nordang
I salg 17.01.2022
Emne 1939-1945 Etterkrigstiden Romaner Familie Italia Andre verdenskrig Skjønnlitteratur Fascisme 1918-1939 Biografisk litteratur
Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg (1916–1991) nee Levi, født i Palermo på Sicilia, oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Likt mange anti-fascister tilhørte hun det italienske kommunistpartiet i en periode på 30-tallet. Hun giftet seg i 1938 med aktivisten Leone Ginzburg. Under krigen snek de to seg til Roma for å redigerte en anti-fascistisk avis, noe som førte til hennes manns arrestasjon. Han ble torturert til døde av fascistene i 1944, noe som etterlot henne alene med deres tre barn. Ginzburg var politisk aktiv livet ut, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner, og for romanen Familieleksikon mottok Ginzburg Strega-prisen – Italias mest prestisjefylte litteraturpris. 

 

Litterære priser:

1984 Premio Bagutta
1963 Premio Strega
1952 Veillon internasjonale pris 

 

Utgitt på Oktober:

2024 Alle våre gårsdager (Roman)
2022 Det tørre hjertet (Roman)
2021 Familieleksiskon (Roman)
2021 De små dyder (Essay)

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Natalia Ginzburgs ​Familieleksikon inn på 8. plass på bestselgerlista

Natalia Ginzburgs selvbiografiske klassiker Familieleksikon har allerede fått anmelderne til å hente frem superlativene, og denne uken går romanen rett inn på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste
Les mer

Natalia Ginzburg - Flere forfatterportretter

Les mer

Astrid Nordang tildelt Kritikerprisen for oversettelsen av Natalia Ginzburgs Familieleksikon

Astrid Nordang ble i dag tildelt Kritikerprisen for beste oversettelse 2021. Hun tildeles prisen for sin oversettelse av italienske Natalia Ginzburgs roman Familieleksikon.
Les mer