Natalia Ginzburgs 
Familieleksikon inn på 8. plass på bestselgerlista

 

 

 

 

Natalia Ginzburgs 
Familieleksikon inn på 8. plass på bestselgerlista

 

 

 

Natalia Ginzburgs selvbiografiske klassiker Familieleksikon foreligger nå i norsk oversettelse. Boken har allerede fått anmelderne til å hente frem superlativene, og denne uken går romanen rett inn på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste

 


Se lista her:
http://www.bokhandlerforeningen.no/boklista

 

VGs anmelder ga boken terningkast 6 på lanseringsdagen og mente blant annet at «Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise». I Vårt Land het det at «Natalia Ginzburg er med sin nytenkende, humoristiske og observerende litteratur virkelig en sann fryd å stifte bekjentskap med».

Ginzburg er kjent som en av 1900-tallets største italienske forfattere, og forfatterskapet hennes har fått en markant oppsving utenfor hjemlandet de siste årene. Familieleksikon regnes av mange som hennes mesterverk.

 

«Sjeldent gripende. Familieleksikon veksler mellom vill humor og dypt alvor, mellom familiens indre kaotiske og kranglete liv og italienske politiske dragkamper. På overflaten et støyende familieliv, under en mørk politisk utvikling i fascismens Italia … Ginzburg nærmest spidder sin egen familie med rå skildringer av høylytte krangler og uenigheter, samtidig som det stråler en varme i teksten … Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen. Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, vivas og varm»
 GURI HJELTNES, VG

"Natalia Ginzburg er med sin nytenkende, humoristiske og observerende litteratur virkelig en sann fryd å stifte bekjentskap med … en besynderlig og svært interessant erindringslitteratur som ikke ligner på noe annet jeg har lest"

HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND

"Jeg er fascinert av Familieleksikon … Romanen er et historisk betinget forsøk på å finne et litterært ankerpunkt for å omtale livet under fascismen. Den forsøker ikke å framstille virkeligheten i all sin fylde, kanskje fordi krigsårene opplevdes som nettopp uvirkelige og uhåndgripelige, men i familiens snåle, interne omgangstone finner Ginzburg noe hun fortsatt kan bruke, noe unntakstilstanden ikke har rokket ved"

BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN

Familieleksikon tegner Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Tove Nilsen har skrevet forordet til boken, som er oversatt av Astrid Nordang. 

 

Parallelt med utgivelsen av Familieleksikon relanseres også Ginzburgs novellistiske essaysamling De små dyder i modernisert oversettelse. Forordet er skrevet av Rachel Cusk. 

Natalia Ginzberg er de siste årene blitt trukket frem som en litterær ledestjerne av mange prominente forfattere, blant andre Rachel CuskZadie Smith, Vivian Gornick og Maggie Nelson.

 

Natalia Ginzburg (1916–1991), født i Palermo på Sicilia, oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. Blant dem utmerker tekstsamlingen De små dyder (1962, utgitt på norsk i 1992) og Familieleksikon (1963) seg. For sistnevnte mottok Ginzburg Strega-prisen – Italias mest prestisjefylte litteraturpris.  Ginzburg var gjennom hele livet politisk aktiv, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987.

 

Relevante utgivelser