Bla i boken

Familieleksikon

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249523665
"Gripende og gøy om en familie i en tid av kommunisme versus fascisme. Sorgen og gleden de vandrer til hope, lykke og ulykke vandrer på rad"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Til og med mor og fars enkle kjenningsfraser kan det bli stor litteratur av når stilen lyser som her"
FRODE JOHANSEN RIOPELLE, MORGENBLADET, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Familieleksikon veksler mellom vill humor og dypt alvor, mellom familiens indre kaotiske og kranglete liv og italienske politiske dragkamper. På overflaten et støyende familieliv, under en mørk politisk utvikling i fascismens Italia … Ginzburg nærmest spidder sin egen familie med rå skildringer av høylytte krangler og uenigheter, samtidig som det stråler en varme i teksten … Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen. Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, vivas og varm"
GURI HJELTNES, VG
"Natalia Ginzburg er med sin nytenkende, humoristiske og observerende litteratur virkelig en sann fryd å stifte bekjentskap med … Fortellingen, som for det meste fortelles fra familiens mange leiligheter, er så intim, full av de merkeligste detaljer … Og inn i dette hverdagslige strøs det inn navn på kjente og ukjente personer uten å differensiere så mye mellom hvem som er hvem, mens dramatiske og historiske hendelser nevnes med én setning eller to … Komedien slåss med tragedien i Ginzburgs univers. Dette skaper en besynderlig og svært interessant erindringslitteratur som ikke ligner på noe annet jeg har lest"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND
"Jeg er fascinert av Familieleksikon … Romanen er et historisk betinget forsøk på å finne et litterært ankerpunkt for å omtale livet under fascismen. Den forsøker ikke å framstille virkeligheten i all sin fylde, kanskje fordi krigsårene opplevdes som nettopp uvirkelige og uhåndgripelige, men i familiens snåle, interne omgangstone finner Ginzburg noe hun fortsatt kan bruke, noe unntakstilstanden ikke har rokket ved"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"viser hvorfor Natalia Ginzburg regnes som en av de aller fremste italienske etterkrigsforfatterne … en selvbiografi som myldrer over av mennesker, hendelser, observasjoner. Livet, med sin blanding av stort og smått … Gode bøker tåler tidens tann. Ginzburgs bøker oppleves nye, selv om de egentlig er eldre enn mange av leserne"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Gjennom to selvbiografiske bøker viser Natalia Ginzburg hvorfor hun er en uunnværlig forfatter … både morsommere og mer alvorlig enn Ferrante … I sentrum for denne ualminnelig sjarmerende romanen står Ginzburgs foreldre, begge portrettert med store doser varme og vidd … Ut av dette stoffet tryller Ginzburg frem øyeblikk av vidunderlig komikk. Samtidig klinger lyden av mørke undertoner stadig sterkere … Gjennom et språk som på en lysende måte makter å gi form til minnene, inntar Natalia Ginzburg verden - på nytt"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Natalia Ginzburgs familiesoge loddar djupare enn ein først trur … Det er eit «vi» i teksten, og ein sjeldan gong eit «eg», men scenene veks fram med eit slags «blikk frå ingen stad», i ein prosa som er støvsogen for direkte utleggingar om kjensler. Det er godt gjort å få det til å bli så fascinerande og vanskeleg å seie akkurat korleis Ginzburg gjer det. Lesaren vil i alle fall berre ha meir av livet til familien Levi … under alt det kvardagslege ligg det aller mørkaste alvor"
HILDE VESAAS, DAG OG TID
"en bredt anlagt erindringsroman som samtidig kan leses som et storslått forsvinningsnummer … Ginzburg er i likhet med Elsa Morante opptatt av hvordan den politiske situasjonen former hverdagsmennesket, men gir heller ingen heroisk fremstilling av familiens rolle i motstandsbevegelsen. I stedet skriver hun om foreldrenes stolthet når den ene av sønnene blir fengslet, om morens intense kjedsomhet når krigen tar slutt, og om den interne galgenhumoren for å holde motet oppe …Familieleksikon har en tiltalende letthet ved seg, og rommer ikke minst mange gode fortellertekniske løsninger som zoomer inn og ut av et stort flettverk av minner"
ELISABETH FRØYSLAND PEDERSEN, MORGENBLADET
"Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Disse utsagnene er grunnlaget for samholdet i familien vår, som vil bestå så lenge vi befinner oss i denne verden, de vil gjenskapes og gjenoppstå på de mest ulike steder på jord idet en av oss sier «Ærede signor Lipmann» og vi straks vil høre fars utålmodige stemme runge i ørene: «Gi dere med denne historien! Jeg har hørt den tusen ganger før!»"

I den selvbiografiske klassikeren "Familieleksikon" (1963) tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Faren Guiseppe og moren Lidia - stadig på kollisjonskurs - fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

"Familieleksikon" er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.

Med forord av TOVE NILSEN.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523665
Innbinding Ebok
Tittel Familieleksikon
Bokgruppe 854
I salg 24.02.2021
Design Exil Design
Emne Romaner Etterkrigstiden 1918-1939 Skjønnlitteratur Familie Italia Fascisme 1939-1945 Biografisk litteratur Andre verdenskrig
Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg (1916–1991), født i Palermo på Sicilia, oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. Tekstsamlingen De små dyder og romanene Familieleksikon og Det tørre hjertet er nå tilgjengelig for norske lesere. For Familieleksikon mottok Ginzburg Strega-prisen – Italias mest prestisjefylte litteraturpris. Ginzburg var gjennom hele livet politisk aktiv, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987.

Flere forfatterportretter

Les mer

Astrid Nordang

Nyheter

Natalia Ginzburgs ​Familieleksikon inn på 8. plass på bestselgerlista

Natalia Ginzburgs selvbiografiske klassiker Familieleksikon har allerede fått anmelderne til å hente frem superlativene, og denne uken går romanen rett inn på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste
Les mer

Natalia Ginzburg - Flere forfatterportretter

Les mer

Astrid Nordang tildelt Kritikerprisen for oversettelsen av Natalia Ginzburgs Familieleksikon

Astrid Nordang ble i dag tildelt Kritikerprisen for beste oversettelse 2021. Hun tildeles prisen for sin oversettelse av italienske Natalia Ginzburgs roman Familieleksikon.
Les mer