Bla i boken

Et plutselig mørke

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249522644
"I sin første bok på seks år har prisvinner Mirjam Kristensen lagt krigen bak seg. Den kroppsnære måten hun skriver på gir stoffet kraft … Å lese slutten på Mirjam Kristensens siste roman, er som å få seg et trykk i mellomgulvet. Så godt har jeg aldri sett noen forfatter skildre psykisk lidelse, så sterkt at en kjenner hva det dreier seg om"
VALERIE KUBENS, FÆDRELANDSVENNEN
"Kristensen skriver tenksomt og fint, og utforsker relasjoner og eksistensielle erfaringer som død, tilknytning, depresjon og ensomhet … Et plutselig mørke er lettlest og leseverdig. Romanen avdekker menneskers sårbarhet; hvordan de kjemper seg framover, motstrøms, for ustanselig å føres bakover, mot fortida"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"blant tekstens mange kvaliteter er at den er oppriktig spennende … I likhet med Ferrante er hun en utpreget litterær historieforteller: Hun mestrer det ytre dramaet, og kan til og med flørte med melodramaet, uten at det går på bekostning av den indre spenningen. Resultatet er en pageturner for lesere som kanskje stiller seg litt skeptisk til pageturnere, en roman som er både smakfullt kontrollert og i sine følelsers vold"
LEIF BULL, BLA 11-12/2020
"jeg er veldig glad i Mirjam Kristensens bøker. Egentlig anbefaler jeg hele forfatterskapet, her representert med årets roman. Den er en nydelig leseopplevelse"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"- Jeg vet ikke, sa jeg, fordi livet ikke er sånn. Når du blir eldre så tenker du over flere ting, du analyserer og bekymrer deg mer. Eller du får et perspektiv som gjør at du bare ikke kaster deg inn i følelser og hendelser sånn som du gjorde da du var yngre. Du er mer bundet opp av fortiden og fremtiden samtidig. Men hva vet jeg, sa jeg.
- Jeg liker det ikke, sa Hulda, jeg skulle ønske jeg kunne fri meg fra meg selv noen ganger."

Judith og Hulda har akkurat gjenopptatt kontakten etter mange år og har feriert sammen med sine familier i Italia. I etterkant av ferien drar Hulda på et kunstneropphold i England, men kommer ikke hjem igjen til planlagt tid. Judith er overbevist om at Hulda selv har valgt å forsvinne, for henne bekrefter dette bare Huldas evne til å foreta livsomveltende endringer. Etter elleve dager dukker hun opp igjen. Hun vil ikke si noe om hvor hun har vært og hva hun har gjort. I stedet ber hun Judith om å ta vare på sønnen det siste semesteret av videregående; mor og sønn må ha en pause fra hverandre.

"Et plutselig mørke" er en varsom og øm roman om lengselen etter å bli sett, lengselen etter å forsvinne, gleden over å møte noen, sorgen over at ingen kjenner oss. Vi forsvinner ikke for å unngå å bli funnet, men for at lengselen etter å finne oss skal vokse. Romanen er tilsynelatende hverdagslig, med brå eksistensielle innsikter.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522644
Innbinding Innbundet
Tittel Et plutselig mørke
Bokgruppe 411
I salg 09.10.2020
Design Laila Mjøs
Emne Romaner Psykiske lidelser Identitet Skjønnlitteratur
Mirjam Kristensen

Mirjam Kristensen

Mirjam Kristensen (f. 1978) debuterte i 2000 med romanen Dagene er gjennomsiktige, og ble tildelt Tarjei Vesaas debutantpris. For De som er ute i regnværet (2001) mottok hun Sørlandets litteraturpris. Siden kom de kritikerroste romanene En ettermiddag om høsten (2006), Et rikt liv (2009), Jeg har ventet på deg (2014) og Et plutselig mørke (2020). Kristensen har mottatt Bjørnsonstipendet og Amalie Skram-prisen, og bøkene er oversatt til tysk og fransk.

 

Litterære priser:

Sørlandets litteraturpris 2021

Amalie Skram-prisen 2010

Bjørnsonstipendet 2007

Sørlandets litteraturpris 2002

Tarjei Vesaas Debutantpris 2001

 

Utgitt på oktober:

2020 Et plutselig mørke
2014 Jeg har ventet på deg
2009 Et rikt liv
2006 En ettermiddag om høsten

 

Les mer

Nyheter

Mirjam Kristensen tildelt Sørlandets litteraturpris 2021

Mirjam Kristensen ble i dag tildelt Sørlandets litteraturpris 2021. Kristensen mottok prisen for den kritikerroste romanen Et plutselig mørke, som utkom høsten 2020.
Les mer