Bla i boken

Et plutselig mørke

roman

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249522644

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2020
ISBN 9788249522644
Innbinding Innbundet
Tittel Et plutselig mørke
Bokgruppe 411
I salg 09.10.2020
Design Laila Mjøs
Emne Skjønnlitteratur Identitet Psykiske lidelser Romaner
"- Jeg vet ikke, sa jeg, fordi livet ikke er sånn. Når du blir eldre så tenker du over flere ting, du analyserer og bekymrer deg mer. Eller du får et perspektiv som gjør at du bare ikke kaster deg inn i følelser og hendelser sånn som du gjorde da du var yngre. Du er mer bundet opp av fortiden og fremtiden samtidig. Men hva vet jeg, sa jeg.
- Jeg liker det ikke, sa Hulda, jeg skulle ønske jeg kunne fri meg fra meg selv noen ganger."

Judith og Hulda har akkurat gjenopptatt kontakten etter mange år og har feriert sammen med sine familier i Italia. I etterkant av ferien drar Hulda på et kunstneropphold i England, men kommer ikke hjem igjen til planlagt tid. Judith er overbevist om at Hulda selv har valgt å forsvinne, for henne bekrefter dette bare Huldas evne til å foreta livsomveltende endringer. Etter elleve dager dukker hun opp igjen. Hun vil ikke si noe om hvor hun har vært og hva hun har gjort. I stedet ber hun Judith om å ta vare på sønnen det siste semesteret av videregående; mor og sønn må ha en pause fra hverandre.

"Et plutselig mørke" er en varsom og øm roman om lengselen etter å bli sett, lengselen etter å forsvinne, gleden over å møte noen, sorgen over at ingen kjenner oss. Vi forsvinner ikke for å unngå å bli funnet, men for at lengselen etter å finne oss skal vokse. Romanen er tilsynelatende hverdagslig, med brå eksistensielle innsikter.
"I sin første bok på seks år har prisvinner Mirjam Kristensen lagt krigen bak seg. Den kroppsnære måten hun skriver på gir stoffet kraft … Å lese slutten på Mirjam Kristensens siste roman, er som å få seg et trykk i mellomgulvet. Så godt har jeg aldri sett noen forfatter skildre psykisk lidelse, så sterkt at en kjenner hva det dreier seg om"
VALERIE KUBENS, FÆDRELANDSVENNEN
"Kristensen skriver tenksomt og fint, og utforsker relasjoner og eksistensielle erfaringer som død, tilknytning, depresjon og ensomhet … Et plutselig mørke er lettlest og leseverdig. Romanen avdekker menneskers sårbarhet; hvordan de kjemper seg framover, motstrøms, for ustanselig å føres bakover, mot fortida"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
Mirjam Kristensen

Mirjam Kristensen

Mirjam Kristensen (f. 1978) debuterte i 2000 med romanen Dagene er gjennomsiktige, og ble tildelt Tarjei Vesaas debutantpris. For De som er ute i regnværet (2001) mottok hun Sørlandets litteraturpris. Siden kom de kritikerroste romanene En ettermiddag om høsten (2006), Et rikt liv (2009) og Jeg har ventet på deg (2014). Kristensen har mottatt Bjørnsonstipendet og Amalie Skram-prisen, og bøkene er oversatt til tysk og fransk.

 

Litterære priser:

Amalie Skram-prisen 2010

Bjørnsonstipendet 2007

Sørlandets litteraturpris 2002

Tarjei Vesaas Debutantpris 2001

Les mer