Mirjam Kristensen tildelt Sørlandets litteraturpris 2021

 

 

 

 

Mirjam Kristensen tildelt Sørlandets litteraturpris 2021

 

 

 

Mirjam Kristensen ble i dag tildelt Sørlandets litteraturpris 2021. Kristensen mottok prisen for den kritikerroste romanen Et plutselig mørke, som utkom høsten 2020. Kristensen har vært nominert tre ganger tidligere. I 2001 fikk hun prisen for romanen De som er ute i regnværet. Et plutselig mørke er hennes femte roman. 


Juryens begrunnelse:
 

«Judith har fortellerstemmen i romanen, og gjennom henne får vi tegnet et bilde av venninnen Hulda, og hennes kompliserte liv. Et brev fra Hulda, som Judith får på slutten av historien, gir svar på uløste spørsmål Judith har for å kunne forstå venninnen. ‘Kristensen skriver tenksomt og fint, og utforsker relasjoner og eksistensielle erfaringer som død, tilknytning, depresjon og ensomhet’, skriver Dagbladets anmelder Maya Troberg Djuve. Miriam Kristensen har mottatt en rekke priser, og Et plutselig mørke er forfatterens femte roman».


Det er bokhandlerne og bibliotekene i Agder som står bak Sørlandets litteraturpris. Utdelingen skjer hvert år i tilknytning til Verdens bokdag 23. april.  

 

Mer om Sørlandets litteraturpris her: https://sorlandetslitteraturpris.wordpress.com/

Mirjam Kristensen fikk svært gode kritikker for Et plutselig mørke: 

"I sin første bok på seks år har prisvinner Mirjam Kristensen lagt krigen bak seg. Den kroppsnære måten hun skriver på gir stoffet kraft … Å lese slutten på Mirjam Kristensens siste roman, er som å få seg et trykk i mellomgulvet. Så godt har jeg aldri sett noen forfatter skildre psykisk lidelse, så sterkt at en kjenner hva det dreier seg om"

 VALERIE KUBENS, FÆDRELANDSVENNEN


"Kristensen skriver tenksomt og fint, og utforsker relasjoner og eksistensielle erfaringer som død, tilknytning, depresjon og ensomhet … Romanen avdekker menneskers sårbarhet; hvordan de kjemper seg framover, motstrøms, for ustanselig å føres bakover, mot fortida"

MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET

 

"blant tekstens mange kvaliteter er at den er oppriktig spennende … I likhet med Ferrante er hun en utpreget litterær historieforteller: Hun mestrer det ytre dramaet, og kan til og med flørte med melodramaet, uten at det går på bekostning av den indre spenningen. Resultatet er en pageturner for lesere som kanskje stiller seg litt skeptisk til pageturnere, en roman som er både smakfullt kontrollert og i sine følelsers vold"

LEIF BULL, BLA 11-12/2020


"jeg er veldig glad i Mirjam Kristensens bøker. Egentlig anbefaler jeg hele forfatterskapet, her representert med årets roman. Den er en nydelig leseopplevelse"

KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2020

Mirjam Kristensen (f. 1978) debuterte i 2000 med romanen Dagene er gjennomsiktige, og ble tildelt Tarjei Vesaas debutantpris. For De som er ute i regnværet (2001) mottok hun Sørlandets litteraturpris. Siden kom de kritikerroste romanene En ettermiddag om høsten (2006), Et rikt liv (2009), Jeg har ventet på deg (2014) og Et plutselig mørke (2020). Kristensen har mottatt Bjørnsonstipendet og Amalie Skram-prisen, og bøkene er oversatt til tysk og fransk.

Aktuelle bøker