En plutselig frigjørende tanke
noveller 1954-1999
"Stor novellekunst … Askildsen skriver nemlig gode historier, og han gjør det fremragende … Fra starten har han vært en utrolig sikker forteller, tett og konsentrert, kjølig og barsk. Det er ikke en av de 13 novellene som ikke er vellykket og spennende … Det er stor kunst"
POUL BORUM, EKSTRABLADET (Danmark)
"en av vår tids største nordiske forfattere … Euroklasse-prosa er det"
EJGIL SØHOLM, INFORMATION (Danmark)
"Askildsens skal dere lese! … en av de absolutt beste skandinaviske novelleforfattere jeg har lest. Knapp, eksakt og med en svart, lakonisk humor som er vidunderlig"
PER WIRTĖN, ARBETAREN (Sverige)
"Kronen på et sterkt verk … Kjell Askildsen skriver bare når han har noe å si, og han setter punktum når det er sagt. Denne sjeldne askesen gjør at hans tilsynelatende enkle tekster formelig dirrer av underliggende meddelelsestrang"
KNUT FALDBAKKEN, DAGBLADET
"Mesternoveller … mer utsøkt lesning skal en lete lenge etter … For Askildsens noveller har en kvalitet som vi blant norske etterkrigsforfattere knapt finner maken til"
EILIV EIDE, BERGENS TIDENDE
"Forfinet stilist … I En plutselig frigjørende tanke, finner vi det mest utsøkte av det allerede utsøkte. Noveller preget av tilbakeholdte tanker og tilbakeholdte følelser servert med mesterskap. De første novellene hans kan minne om Johan Borgen, de siste om Kafka. Det er spennende lesning ... en litterær nytelse fra første til siste side"
SISSEL LANGE-NIELSEN, AFTENPOSTEN
"Det er en stor novellist som her viser utviklingen i sitt forfatterskap. Kjell Askildsen har en innlevelse og innsikt som gjør novellene hans til intense leseropplevelser … Askildsens stilistiske eleganse er ikke av det prangende slaget, det knappe, effektive språket smelter rundt handlingen så en til slutt nesten ikke merker at det er der. Men innholdet merkes. Gode noveller er sjelden vare, så hermed er Askildsens samling varmt anbefalt"
EVA GRØNER, ARBEIDERBLADET
"Askildsens forfatterskap er både særpreget og sjeldent. Dette utvalget … gir både store leseropplevelser og en enestående sjanse til å se hvordan et av dagens største prosaforfatterskap har utvikla seg. Askildsen skriver bedre og bedre … Med ordkunsten sin skaper Askildsen et åpent rom rundt oss, en tilleggsdimensjon i tilværelsen. Å lese disse novellene er som å befinne seg på et utkikkssted der vi kan se oss selv, lynskarp"
JAHN THON, KLASSEKAMPEN
"mitt råd er at flere burde avsette den nødvendige tid til å lese Kjell Askildsens noveller; både for deres innhold, men også for hans glitrende skrivekunst"
SVERRE M. NYRØNNING, ADRESSEAVISEN
«At særlig Kjell Askildsen har dannet, om ikke skole, så i hvert fall fått elever, skyldes at han setter en himmelhøy kunstnerisk standard. Selv har han sugd til seg av det beste hos Tsjekhov, Hemingway, Kafka og Beckett, men han har også i sine fine noveller klart å skape sin egen stil: den lavmælte antydningens kunst, som fremkaller detonasjoner i sinnets dyp. Skjønt hovedparten av det han har skrevet, kan virke hurtig lest, fortsetter det usagte gjerne å arbeide i en, lenge etter at bøkene lukkes»
ERIK SKYUM-NIELSEN, INFORMATION
«Jeg leser Kjell Askildsen. Jeg tror jeg har hans samlede produksjon, som er som alt det Giacometti produserte under eksiltiden i Sveits, på flukt fra tyskerne: en fyrstikkeske med noen tynne skulpturer. Den er uuTtømmelig. Når jeg leser Proust er det som én eneste sterk kameraføring fra det ytre til det indre og tilbake igjen. Man stanser ikke før man selv er ferdig. Askildsens setninger må jeg lese to tre fire ganger og deretter begynne på nytt igjen. Ordene hans blir værende, de er som toner som glir ut i et dunkelt landskap og man vet ikke hvor de opphører»
LARS NORĖN
Denne boken samler fire av Kjell Askildsens noveller: "Flyveren", "Hjemme fra krigen", "En plutselig frigjørende tanke" og "Martin Hansens utflukt". Med et etterord av Geir Berdahl.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2009 |
---|---|
ISBN | 9788249506781 |
Innbinding | Innbundet |
Tittel | En plutselig frigjørende tanke |
Bokgruppe | 502 |
I salg | 03.09.2009 |
Emne | Skjønnlitteratur Noveller |