Kjell Askildsens noveller til Penguins Modern Classics-serie

 

 

 

Kjell Askildsens noveller til Penguins Modern Classics-serie

 

 

Kjell Askildsen har de siste ti årene fått mange nye lesere utenfor Norge. Nå skal et utvalg av novellene hans utkomme på legendariske Penguin Modern Classics. De eneste andre skandinaviske skjønnlitterære forfatterne man finner i denne serien er Karen Blixen, Tove Ditlevsen, Thomas Tranströmer og Tarjei Vesaas. 


Redaktør for Penguin Modern Classic, Maria Bedford, sier følgende om utgivelsen:

- Kjell Askildsen er en av Norges viktigste forfattere og vi er lykkelige over å kunne utgi denne nye oversettelsen av de beste novellene hans i Penguin Modern Classics. Disse historiene er mørke, tilsynelatende enkle, og uforglemmelige. Vi gleder oss til å dele hans briljans og særpreg med lesere over alt våren 2021.

I Oslo Literary Agency, Askildsens litterære agentur, jubles det over nyheten:

- Vi er veldig stolte over at Kjell Askildsen nå skal ut i Penguin Modern Classics, en serie som teller giganter som Virgina Woolf, Franz Kafka, James Joyce og Samuel Beckett, i tillegg til noen utvalgte samtidsforfattere på nobelprisnivå, som Svetlana Aleksijevitsj, Peter Handke, Javier Marias, og Patrick Modiano. Det er godt selskap for en nålevende norsk forfatter, og det viser storheten i Askildsens forfatterskap, sier Askildsens agent Henrik Francke.

Våren 2021 utkommer samlingen av noveller (eng. tittel: Everything as Before) også i USA, på forlaget Archipelago. 

Høsten 2019 utkom hele Askildsens samlede verk på tysk. Det velrennomerte forlaget Luchterhand sto bak storsatningen.

Kjell Askildsens bøker er oversatt til 32 språk og har jevnt over mottatt strålende kritikker.


Sagt om Kjell Askildsen:

«en stor historieforteller … kan sammenlignes med Hemingway og Carver i sin stil, og med Kafka, Beckett og Camus i sitt innhold»
EL PAIS

 

"Han er en mester på å beskrive skjulte spenninger ... Det går nesten ikke an å skrive en novelle, eller skjønnlitteratur overhodet, så mye bedre enn dette."
JOHN SJÖGREN, SVENSKA DAGBLADET 

«Kjell Askildsens Noveller i utvalg viser at det er mer ved samtidsnoveller enn Amerika, og mer ved Norge enn Knausgård og Nesbø».
MAX LIU, THE INDEPENDENT

«han setter en himmelhøy kunstnerisk standard. Selv har han sugd til seg av det beste hos Tsjekhov, Hemingway, Kafka og Beckett, men han har også i sine fine noveller klart å skape sin egen stil: den lavmælte antydningens kunst, som fremkaller detonasjoner i sinnets dyp. Selv om hovedparten av det han har skreve kan virke hurtig lest, fortsetter det usagte gjerne å arbeide i en, lenge etter at bøkene lukkes» 
ERIK SKYUM-NIELSEN, INFORMATION


«Jeg leser Kjell Askildsen. Jeg tror jeg har hans samlede produksjon, som er som alt det Giacometti produserte under eksiltiden i Sveits, på flukt fra tyskerne: en fyrstikkeske med noen tynne skulpturer. Den er uuttømmelig. Når jeg leser Proust er det som én eneste sterk kameraføring fra det ytre til det indre og tilbake igjen. Man stanser ikke før man selv er ferdig. Askildsens setninger må jeg lese to tre fire ganger og deretter begynne på nytt igjen. Ordene hans blir værende, de er som toner som glir ut i et dunkelt landskap og man vet ikke hvor de opphører” 
LARS NORĖN 

 

«Det finnes gode forfattere i Norge og noen få svært gode – og så er det Kjell Askildsen. For meg står han i en klasse for seg. Han er blitt kalt ‹forfatternes forfatter›; det synes jeg er å redusere ham. Han er først og fremst lesernes forfatter»
LINN ULLMANN

 

«Kjell Askildsen har en genuin, usentimental solidaritet med sine medmennesker… Han vet også at ensomhet er et grunnvilkår for oss alle, og at han vet det gjør denne ensomheten litt lettere å bære. Dette unner jeg stadig nye Askildsen-lesere å oppdage – det er en usvikelig indikasjon på at vi står overfor litteratur av det mest uvurderlige slaget»
HENNING HAGERUP

 

«Less is more. Slik lød de funksjonalistiske arkitektenes motto. Det kunne være Askildsens eget, hvis han ikke var for beskjeden og upretensiøs til å slå om seg med mottoer ... Norsk litteratur har i Kjell Askildsen en europeisk forfatter, som ikke står tilbake for noen i sin samtid»
JENS CHRISTIAN GRØNDAHL