Det usynlige biblioteket

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249515851
"Historien om Aleksander er trist. Han ­ender opp forfyllet og forsvarsløs. Bildet som skrives frem rundt ham, viser en mann på vei inn i apatien, en ensom mann i ­vakre ­omgivelser, skapt av Steens billed­rike språk ... Thorvald Steen skriver også seg selv inn i denne­ romanen ... Situasjonene understreker menneskeligheten som det usynlige biblioteket ­består av.Og til syvende og sist er det kanskje det viktigste innholdet i det usynlige biblioteket: ­menneskeligheten. Erfaringene­, feilvurderingene, tapene, det som ikke holdt seg flytende. ­Situasjonene vi kan kjenne igjen. Det lille mennesket i den store historien"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
"Historisk sus over Aleksander den store som også snues mot Thorvald den litt mindre … Steen tegner et knivskarpt bilde av en mann på randen av stupet … Det blitt en spektakulær og spennende historisk roman som nok en gang beviser at Steen er uovertruffen i denne sjangeren. Stå på, mann, så lenge du kan!”
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"Thorvald Steen filer med forbløffende godt resultat på den historiske roman, og klarer med stor kreativitet å gjøre den til et humanistisk prosjekt ... det er det usynlige som er Steens anliggende, de menneskelige svakheter og lidelser, det uglamorøse som aldri får plass i historiebøkene ... Steen viser enda en gang at han evner den vanskelige balansegangen å binde det storslått historiske sammen med det intimt menneskelige. Han dikter kreativt og innfallsrikt, uten å tvære ut situasjoner eller innfall. De presise formuleringene og karakteristikkene av mennesker og landskap bidrar til den tette atmosfæren og drivet i fortellingen"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Thorvald den store … Thorvald Steen har skrevet en historisk roman om den ikoniske kongen Aleksander den store og hans siste dager. Den handler om så mye mer.Thorvald Steen tar oss med på ei spennende og lærerik reise … Gjennom sin usedvanlige grundige research har Thorvald Steen greid å formidle ei historie fra den gang og gi oss et innblikk i et ‘glemt’ liv samtidig som han har makta å relatere det til vårt liv i dag … Steen greier med sitt språklige mesterskap og sin innsikt å gjøre den historiske romansjangeren om til en spenningsroman … jeg er intet mindre enn djupt imponert."
TOR HAMMERØ, NETTAVISEN
"Gjennom fantasi og tilknytning til eget liv skaper Thorvald Steen mennesker av folk som tidligere var historiske symboler.Tekstene gir meg inspirasjon til å tenke friere om fortiden. Fortellingene gir lyst til å lese mer, fra andre kilder, og å lete etterdet som ligger skjult i det usagte ... Det ligger en klar humanisme i Thorvald Steens historiske prosjekt. Her er en vilje til å forstå, til å se de mye omskrevne skikkelsene i et uventet lys. Heltene har sine svake sider, skurkene sine sterke."
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK
"Steen har solide historiske kunnskapar å ause av, og han har alltid hatt eit godt grep om det historiske i eit overlys av vår eiga tid; eit Midtausten i oppløysing kan fort danne bakteppe for historia om Aleksander den store ... Samtidig formidlar Steen den eksistensielle angsten for eige liv i ei tid der respekten for menneskeliv var ganske fråverande ... Steen har skrive ein fengslande roman i eit knapt, presist og direkte språk utan utbroderingar og krusedullar. Som eit tillegg til sjølve romanteksten har han teke med interessante og utfyllande opplysningar som kastar både eit historisk og mytologisk lys over den tida han skriv om, og om historieforståinga til ettertida"
ODDMUND HAGEN, DAG OG TID
"nok et eksempel på denne forfatterens unike evne til å bruke de storslåtte øyeblikk i historien til å speile det intimt menneskelige. Det bilderike og stramme språket bidrar til å heve beretningen ... En fjern og dramatisk historie, likevel så nær og menneskelig sann"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2015
Året er 323 før vår tid. Kong Aleksander av Makedonia -- for ettertiden kjent som Aleksander den store -- ligger forgiftet og lammet i sitt palass i Babylon. Han er trettito år gammel, har hatt Aristoteles som læremester og er den største hærføreren verden har sett.

I den andre enden av palasset sitter Phyllis innelåst i et rom. Hun er kokk for kongens hær og er arrestert av de nye herskerne. Hele sitt voksne liv har hun levd i felten, og i lengre tid som Aleksanders elskerinne.

Hvem har forgiftet kongen? Phyllis får leve så lenge hun skriver ned alt hun vet om Aleksander. Hun åpner opp en rik og rå fortelling om krigens brutale hverdag, om planleggingen av Arabia-toktet, om et usynlig bibliotek som rommer eventyrlige skrifter og oppdagelser, og om lidenskapen mellom en kokk og en konge.

"Det usynlige biblioteket" er en eksistensiell og inspirert roman som går til kjernen av menneskelig erfaring -- hvem er vi i krig, i kjærlighet, i livets siste dager?

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515851
Innbinding Ebok
Tittel Det usynlige biblioteket
Bokgruppe 852
I salg 07.08.2015
Design Exil Design
Emne Historisk litteratur Kjærlighet Romaner Skjønnlitteratur Krig Antikken Persia
Thorvald Steen

Thorvald Steen

Thorvald Steen (f. 1954), debuterte som lyriker i 1983 og har skrevet bøker i alle sjangere. Han er i dag en av de mest kjente internasjonale forfatterne i Norge. Opprinnelig er han utdannet fagarbeider (maler) og cand.philol. med idéhistorie som hovedfag. Hans nasjonale gjennombrudd som forfatter kom i 1992 med diktsyklusen Ilden. Året etter fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med den historiske romanen Don Carlos. Forfatterskapet har vekslet mellom romaner bygget på hans egen livserfaring som Det hvite badehuset (2017) og Det siste fotografiet (2019), og hans nyskapende historiske romaner, som har fått betegnelsen neosagaer, hvor han avdekker Europas glemte historie. Den siste av disse, Påklederen, utkom høsten 2023.
          Steen har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn og utland, og bøkene hans er oversatt til over 30 språk. For romanene Det hvite badehuset og Det usynlige biblioteket ble han nominert til den prestisjetunge Dublin Literary Award.
          Fra 1991 til 1997 var Thorvald Steen formann i Den norske forfatterforening, og han har vært æresmedlem i samme forening siden 1997. I 2003 mottok han Stortingets statsstipend. Steen har også vært med på å grunnlegge Saladin-dagene og Konstantinopeluniversitetet. I 2021 kom Per Manings prisbelønte dokumentarfilm om Steen, «Kunsten å plystre». Våren 2024 er Steen aktuell med essaysamlingen Min naive sjel. Om å skrive mot den bevisste glemsel på Forlaget Oktober.

Les mer

Nyheter

Thorvald Steen prisbelønnet i Tsjekkia

Thorvald Steen ble i går tildelt den prestisjetunge tsjekkiske prisen Gratias Agit av Tsjekkias utenriksminister Tomáš Petříček. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer

Thorvald Steens nye roman Påklederen – engelske verdensrettigheter solgt

Thorvald Steens nye roman Påklederen er nå solgt for oversettelse til engelsk. Det er forlaget Seagull Press som skal utgi boken.
Les mer