Det tørre hjertet

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249526444
"Dirrer av kontrollert raseri. Et ektepar tolker «til døden skiller oss ad» vel bokstavelig i denne kortromanen fra et av moderne italiensk litteraturs største navn … Ginzburg dyrker en knapp og direkte stil i Det tørre hjertet. Det er svært effektivt. Beretningen dirrer av dannet og kontrollert raseri, som om den fortelles med lav stemme gjennom sammenbitte tenner. Den stramme formen utgjør til slutt et formmessig motstykke til en kvelende trang, korrumpert ekteskapsinstitusjon. Det eneste alternativet er å skyte seg fri"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV
"En pur nytelse. Natalia Ginzburg er mest kjent for bejublede Familieleksikon. Nå utgis Det tørre hjertet fra 1947, og det er bare å juble videre. Hva driver en kvinne til å plassere en kule i ektemannens panne? I en betakende prosa som nærmer seg perfeksjon, ruller Italias store etterkrigsforfatter Natalia Ginzburg (1916–1991) ut beretningen om et mord … en oppslukende fortelling om higen, bedrag og brå død … det skal ikke leses mange setningene av Det tørre hjertet før egenarten er slående. Formuleringskraften, sanseligheten, humoren, blikket – alt vekker jublende glede og lyst på mer av Natalia Ginzburg"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Det tørre hjertet slår hull i veggen – med et smell … Ginzburg går aktivt inn for å dempe den emosjonelle temperaturen; både følelser og hendelser blir fortalt i en kjølig, registrerende tone, for øvrig elegant utført av oversetter Astrid Nordang … Dette er ikke et pasjonsdrap; da ville hun ha skutt ham i hjertet, som hun dessuten har innsett at allerede er livløst, tørt, uten evne til emosjonell dybde. Det er en mannlig følelseskulde, forkledd som rasjonalitet, som her får seg et skudd for pannen"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"dette er en sterk kjærlighetsroman fortalt av en navnløs kvinne, det er en jeg-fortelling så sterk at den kanskje bør ha aldersgrense. Skjønt, den sterkeste siden er det litterære, og det har neppe noen vondt av - uansett alder … det er noe litt arkaisk over den konkrete handlingsgangen. Derfor er det godt gjort, godt litterært håndverk, å løfte fram et av livets mest evige temaer: kjærligheten, og få det til å svinge også i vår moderne tid … Sånne bøker vokser ikke på trær, sånne bøker må vi hegne om i ei tid da boka trues med å forsvinne"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"En kompakt, nervepirrende thriller"
NEW STATESMAN
" en feministisk klassiker som avslører de mørke sidene av ekteskapet, skrevet i en skarp, fengslende prosa"
ADAM MORGAN, CHICAGO TRIBUNE
"et språk så klart, så direkte, så tilsynelatende enkelt at det gir leseren den magiske opplevelsen av å begripe verden for første gang"
MICHIKO KAKUTANI, THE NEW YORK TIMES
"Ginzburg er en unik stemme"
THE GUARDIAN
«Jeg tok revolveren opp av skrivebordsskuffen hans og skjøt ham. Jeg skjøt ham
mellom øynene»

Fire år før skuddet faller, har hun møtt den mye eldre Alberto. Hver kveld pudrer hun ansiktet og setter seg til å vente på ham inne på det vesle pensjonatværelset. Ofte kommer han ikke. Men hun fortsetter å vente, drømmer om ham og forteller seg selv at hun er forelsket. Alberto sier tydelig ifra om at han ikke er det. Likevel frir han, og de får et barn. Men Alberto er en mann som fort blir lei.

I et usentimentalt og direkte språk dissekerer Natalia Ginzburg et ekteskap. Det tørre hjertet er en fortettet og ulmende roman om betinget kjærlighet og forvrengte oppfatninger, om trange kvinneliv og endelig løsrivelse.

«Ginzburg er en unik stemme»
THE GUARDIAN

«En pur nytelse ... en oppslukende fortelling ... Formuleringskraften, sanseligheten, humoren, blikket - alt vekker jublende glede og lyst på mer»
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, terningkast fem

«Dirrer av kontrollert raseri»
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV

«En kompakt, nervepirrende thriller»
NEW STATESMAN

«en feministisk klassiker som avslører de mørke sidene av ekteskapet, skrevet i en skarp, fengslende prosa»
ADAM MORGAN, CHICAGO TRIBUNE

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249526444
Innbinding Pocket
Tittel Det tørre hjertet
Bokgruppe 504
Oversetter Astrid Nordang
I salg 06.03.2023
Emne Etterkrigstiden Romaner Ekteskap og parforhold Drap Sorg Italia Skjønnlitteratur
Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg (1916–1991), født i Palermo på Sicilia, oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. Tekstsamlingen De små dyder og romanene Familieleksikon og Det tørre hjertet er nå tilgjengelig for norske lesere. For Familieleksikon mottok Ginzburg Strega-prisen – Italias mest prestisjefylte litteraturpris. Ginzburg var gjennom hele livet politisk aktiv, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987.

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Natalia Ginzburgs ​Familieleksikon inn på 8. plass på bestselgerlista

Natalia Ginzburgs selvbiografiske klassiker Familieleksikon har allerede fått anmelderne til å hente frem superlativene, og denne uken går romanen rett inn på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste
Les mer

Natalia Ginzburg - Flere forfatterportretter

Les mer

Astrid Nordang tildelt Kritikerprisen for oversettelsen av Natalia Ginzburgs Familieleksikon

Astrid Nordang ble i dag tildelt Kritikerprisen for beste oversettelse 2021. Hun tildeles prisen for sin oversettelse av italienske Natalia Ginzburgs roman Familieleksikon.
Les mer