Bla i boken

Det tørre hjertet

Velg format

kr 379
På lager
ISBN
9788249524785
"Dirrer av kontrollert raseri. Et ektepar tolker «til døden skiller oss ad» vel bokstavelig i denne kortromanen fra et av moderne italiensk litteraturs største navn … Ginzburg dyrker en knapp og direkte stil i Det tørre hjertet. Det er svært effektivt. Beretningen dirrer av dannet og kontrollert raseri, som om den fortelles med lav stemme gjennom sammenbitte tenner. Den stramme formen utgjør til slutt et formmessig motstykke til en kvelende trang, korrumpert ekteskapsinstitusjon. Det eneste alternativet er å skyte seg fri"
LEIF BULL, DAGENS NÆRINGSLIV
"En pur nytelse. Natalia Ginzburg er mest kjent for bejublede Familieleksikon. Nå utgis Det tørre hjertet fra 1947, og det er bare å juble videre. Hva driver en kvinne til å plassere en kule i ektemannens panne? I en betakende prosa som nærmer seg perfeksjon, ruller Italias store etterkrigsforfatter Natalia Ginzburg (1916–1991) ut beretningen om et mord … en oppslukende fortelling om higen, bedrag og brå død … det skal ikke leses mange setningene av Det tørre hjertet før egenarten er slående. Formuleringskraften, sanseligheten, humoren, blikket – alt vekker jublende glede og lyst på mer av Natalia Ginzburg"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Det tørre hjertet slår hull i veggen – med et smell … Ginzburg går aktivt inn for å dempe den emosjonelle temperaturen; både følelser og hendelser blir fortalt i en kjølig, registrerende tone, for øvrig elegant utført av oversetter Astrid Nordang … Dette er ikke et pasjonsdrap; da ville hun ha skutt ham i hjertet, som hun dessuten har innsett at allerede er livløst, tørt, uten evne til emosjonell dybde. Det er en mannlig følelseskulde, forkledd som rasjonalitet, som her får seg et skudd for pannen"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"dette er en sterk kjærlighetsroman fortalt av en navnløs kvinne, det er en jeg-fortelling så sterk at den kanskje bør ha aldersgrense. Skjønt, den sterkeste siden er det litterære, og det har neppe noen vondt av - uansett alder … det er noe litt arkaisk over den konkrete handlingsgangen. Derfor er det godt gjort, godt litterært håndverk, å løfte fram et av livets mest evige temaer: kjærligheten, og få det til å svinge også i vår moderne tid … Sånne bøker vokser ikke på trær, sånne bøker må vi hegne om i ei tid da boka trues med å forsvinne"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"En kompakt, nervepirrende thriller"
NEW STATESMAN
"en feministisk klassiker som avslører de mørke sidene av ekteskapet, skrevet i en skarp, fengslende prosa"
ADAM MORGAN, CHICAGO TRIBUNE
"et språk så klart, så direkte, så tilsynelatende enkelt at det gir leseren den magiske opplevelsen av å begripe verden for første gang"
MICHIKO KAKUTANI, THE NEW YORK TIMES
"Ginzburg er en unik stemme"
THE GUARDIAN
"Han hadde bedt meg gjøre klar en termos med te til reisen. Jeg hadde gått ut på kjøkkenet og laget teen, hatt i melk og sukker og helt den over på termosen, så hadde jeg skrudd lokket godt til og vendt tilbake til kontoret hans. Det var da han viste meg tegningen, og jeg tok revolveren opp av skrivebordsskuffen og skjøt ham. Jeg skjøt ham mellom øynene."

Fire år før skuddet faller, har hun møtt den mye eldre Alberto. De går lange turer langs elven og i byens gater, han har med sjokolade og bøker til henne, og han tegner ansiktet hennes i skisseboken sin. De ser ut som elskere, men er det ikke. Alberto forteller ingenting om seg selv, og hun stiller få spørsmål. Hver kveld pudrer hun ansiktet og setter seg til å vente på ham inne på det vesle pensjonatværelset. Ofte kommer han ikke. Likevel venter hun, drømmer om ham og forteller seg selv at hun er forelsket. Og selv om han sier tydelig ifra om at han ikke er det, frir Alberto, de gifter seg og får et barn. Men Alberto er en mann som blir fort lei.

I et usentimentalt og direkte språk dissekerer Natalia Ginzburg et ekteskap. "Det tørre hjertet" er en fortettet og ulmende roman om betinget kjærlighet og forvrengte oppfatninger, om trange kvinneliv og endelig løsrivelse.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249524785
Innbinding Innbundet
Tittel Det tørre hjertet
Bokgruppe 421
Oversetter Astrid Nordang
I salg 07.02.2022
Emne Sorg Etterkrigstiden Drap Ekteskap og parforhold Italia Romaner Skjønnlitteratur
Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg (1916–1991) nee Levi, født i Palermo på Sicilia, oppvokst i Torino, regnes som en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Lik mange anti-fascister tilhørte hun det italienske kommunistpartiet i en periode på 30-tallet. Hun giftet seg i 1938 med aktivisten Leone Ginzburg. Under krigen snek de to seg til Roma hvor de utga en anti-fascistisk avis. Dette førte til Leones arrestasjon. Han ble torturert og drept av fascistene i 1944, noe som etterlot henne alene med deres tre barn. Ginzburg var politisk aktiv livet ut, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. For romanen Familieleksikon mottok Ginzburg Strega-prisen – Italias mest prestisjefylte litteraturpris. 

 

Litterære priser:

1984 Premio Bagutta
1963 Premio Strega
1952 Veillon internasjonale pris 

 

Utgitt på Oktober:

2024 Alle våre gårsdager (Roman)
2022 Det tørre hjertet (Roman)
2021 Familieleksiskon (Roman)
2021 De små dyder (Essay)

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Natalia Ginzburgs ​Familieleksikon inn på 8. plass på bestselgerlista

Natalia Ginzburgs selvbiografiske klassiker Familieleksikon har allerede fått anmelderne til å hente frem superlativene, og denne uken går romanen rett inn på 8. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste
Les mer

Natalia Ginzburg - Flere forfatterportretter

Les mer

Astrid Nordang tildelt Kritikerprisen for oversettelsen av Natalia Ginzburgs Familieleksikon

Astrid Nordang ble i dag tildelt Kritikerprisen for beste oversettelse 2021. Hun tildeles prisen for sin oversettelse av italienske Natalia Ginzburgs roman Familieleksikon.
Les mer