Det hvite badehuset

Annen tilknytning:

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249518692
"Thorvald Steen omformer personlige erfaringer til skjønnlitteratur av høy kvalitet … I all sin konsentrasjon er boken antagelig den beste av det forfatteren har skrevet med utgangspunkt i sin personlige historie ... I en rik, sammensatt tekst, der virkelighetsnære elementer blir brukt med nennsom hånd, forteller Steen en avslørende og skremmende relevant historie om angsten for avvik, om forakt og selvforakt. Den bør finne veien til mange lesere"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Sterkt og klokt om å leve med ein svært alvorleg diagnose … Steen er litterær handverkar i første divisjon. Romanen fyller knapt 180 sider, og er stramt og gjennomtenkt redigert. Det har slått meg at boka kunne ha blitt ein jeremiade, eit åtak på familien generelt – og mora spesielt – men det har Steen styrt unna. I staden har det blitt ei klok bok"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Svært sterk (foreløpig?) avslutning av en unik roman-kvartett … Steen forteller en allmenn historie om generasjonsmotsetninger, skam og fortielse. Det er spesielt vakkert når fortvilelsen og hatet overfor morens valg og de store vanskelighetene de har ført til mildnes - og ender opp i en slags forsoning"
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISEN
"Thorvald Steen har levert de fineste romaner fra det selvbiografiske feltet, og alltid med en kjerne som har pekt langt utover og forbi det personlige. Det gjør han også nå ... Til tross for den underliggende sorgen i fortellingen, er Det hvite badehuset blitt en oppvisning i stram språklig regi. Usentimentalt, balansert og tidvis tørrvittig fortelles en særdeles smertelig familiehistorie, som viser hvor ødeleggende taushet kan være"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Steen skriver en rutinert prosa. Uten fikse broderinger eller påtagelig knapphet, men når man ser nærmere uhyre rytmesikker. Kapitlene med moren skiller seg tydelig ut: De er lengre, protokollaktige, replikktettere, nærmest en parodi på bortforklaringer, et klønete spill mellom mor og sønn ... Min favorittpassasje i boka er et flyktig minne av datteren som øver til en danseoppvisning i barnehagen. Han følger henne nøye der hun snurrer rundt, rundt, spenner tåballene, stopper brått og bukker elegant. Ser han noen tegn på muskelsvikt? Det hvite badehuset er en roman fri for sentimentalitet – en triumf for, må jeg få vektlegge, poeten Thorvald Steen"
SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN
"Thorvald Steen skildrer menneskelig sårbarhet og skam i en ramme som er spennende som en kriminalroman i Det hvite badehuset ... Foreldrenes smerte av å ha påført sitt barn for denne lidelsen er blitt håndtert med skam og fortielse. Steen trenger ikke å si det selv, leseren skjønner intuitivt at denne problemstillingen er universell, den forutsetter ikke en arvelig kromosomfeil og mannsalder med løgn. Alle barn påføres smerte av sine foreldre, om ikke annet fordi det å leve simpelthen er smertefullt. Og alle forsøk fra foreldre på å skjule sin delaktighet, sitt ansvar, kan gjøre vondt verre"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"Spennende og bevisstgjørende. En telefonsamtale endrer alt i Thorvald Steens nye, berørende roman, som viser hvor viktig det er å ha eierskap til sin egen historie. Historien rulles stramt og sindig ut av Steen, som beveger seg uanstrengt mellom flere tidsnivåer ... Den kroppslige erfaringen av tap og utilstrekkelighet er sterkt formildet ... Steens roman er lett å anbefale - bevisstgjørende, veldreid og spennende fra begynnelse til slutt."
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET
"Skam, skyld og fortielse ... Denne romanen risser også opp hovedpersonens biografi nesten bare sånn Thorvald Steen kan gjøre det. Korthugde episoder følger på hverandre – ikke nødvendigvis kronologisk, og ofte med store tidssprang. Likevel henger det hele sammen til en flott enhet. Bare det er mesterlig gjort. Språket og tonen er dessuten totalt fritt for sentimentalitet. Her er ingen offer for noe som helst ... Og til tross for manglende sentimentalitet er dette både en rørende og berørende tekst. Også det en bragd. Når vi tar i betraktning at denne teksten ligger så nær opp til virkeligheten, så er det enda mer imponerende at forfatteren klarer ... å beskrive hele dette vanskelige sakskomplekset med så mye varme, ømhet, forståelse og intelligent refleksjon."
JAN-ERIK ØSTLIE, FRIFAGBEVEGELSE
”Gener og sykdom omgjort til skam. Thorvald Steens sjenerøse oppgjør med et livs fortielser. Høstens Det hvite badehuset er også en sterkt personlig roman. Den er sterk på flere vis ... Det er betagende lesning, i en kunstferdig komponert roman med mange sprang i tid og sted.”
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
“Thorvald Steens triumf av ein roman konfronterer lesaren med eksistensielle spørsmål om menneskeverd og retten til liv, om skam og forteiing og avvik … Komposisjonen er lysande gjennomført med veksling mellom detaljert skildring av kroppen som ligg hjelpeslaus på golvet, minne frå samtalane med mora og historiske tilbakeblikk til det som vert avslørt gjennom oppnøsting av fakta. Vi møter òg i prosalyriske parti poeten Steen som med få ord maktar å skapa ei rørsle frå det heilt nære til det kosmiske … dette [er] eit gneistrande godt skriftstykke som har alt ein kan forventa av stor diktekunst: Språkleg, komposisjonsmessig, episk. Dette er nok Thorvald Steens største siger som forfattar.”
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND
"Det hvite badehuset er bokstavelig talt ei bok å leve seg inn i. Det gjorde i hvert fall jeg. Det hvite badehuset er både luftig, lett, sammensatt og lærerik. Iallfall øker den innsikten til en som står utenfor, om hva det vil si å være en person midt i livet med alvorlig muskelsvinn. Videre retter den blikket mot hvordan sykdommen påvirker omgivelsene, og nettopp dette siste gjør fortellingen til mer enn en selvbiografi ... Språket enkelt, elegant og dels poetisk, med metaforer som uttrykker sårhet så vel som styrke. Dessuten krydrer Thorvald Steen teksten med snert, selvironi og vare, vakre øyeblikk"
FRØYDIS FINSTAD GUNDERSEN, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Med ei historie om sjukdom, skam og ukjende familiehistorier skaper Thorvald Steen både historisk og etisk refleksjon ... ein roman som veks i tanken etter at ein har lese han ut. Historia er fortalt på ein tilforlateleg måte, men viser seg etter kvart å gi skakande innblikk i kor mykje meir av ein tragedie det var å bli ramma av ein sjeldan sjukdom for berre få generasjonar sidan ... Steen legg fram det tragiske utan å bli sentimental og opnar for høgst naudsynte refleksjonar rundt menneskeverd og livskvalitet. Det er brennbare eksistensielle spørsmål for folk i alle livssituasjonar ... ei velskriven og viktig historie om øydeleggjande skam og frigjerande aksept"
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"Det hvite badehuset er Thorvald Steen på sitt beste. Og hvis dette er såkalt virkelighetslitteratur, er det gjort på den aller ypperste måte. Sterkt stoff med tydelige ringvirkninger uten at en eneste forurettet person ligger igjen i grøftekantene - snarere tvert imot"
JAN ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Sannhetens øyeblikk i Thorvald Steens forfatterskap ... En rystende avsløring, skildret i en velkomponert roman, uten raseri og affekt, men med den sanne dikters evne til å ta inn over seg livet; det brutale, det opprivende og det poetiske"
FREDRIK WANDRUP, DAGBLADET, Årets beste bøker 2017
"En smertelig og bevisstgjørende roman om å stå helt alene"
MAYA TROBERG DJUVE, DAGBLADET, Årets beste bøker 2017
"Noe av det beste levert i år på det biografiske feltet. Thorvald Steen viser opp alle sine kvaliteter: Den stramme, knappe og usentimentale stilen myket opp med tørrvittighet og en sorgfull undertone. Det handler om angsten for avviket, skammen over å være annerledes, og den trykkende tausheten som kan ødelegge en hel familie. Romanen byr også på god gammeldags spenning ... en roman som berører og avslører"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN, Årets beste bøker 2017
"Denne romanen er en nedstrippet og opprørende familiehistorie hvor Steen omformer personlige erfaringer til skjønnlitteratur av høy kvalitet. Historien får en så sterk ladning, fordi den er fortalt på en nedstrippet, nærmest anti-sentimental måte, og fordi den blir brukt til å si noe helt vesentlig om hvordan vi oppfatter oss selv, andre og verden"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN, Årets beste bøker 2017
"Hovudpersonen liknar forfattaren, og har den same kromosomfeilen som gjer at stadig fleire musklar ikkje lenger fungerer ... Boka kunne ha blitt ein jeremiade, eit åtak på familien generelt - og mora spesielt - men det har Steen styrt unna"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN, Årets beste bøker 2017
"Det hvite badehuset skiller seg ut i flommen av fjorårets selvbiograiske litteratur ... forfatteren bruker sin diagnose (en muskelsykdom) og elementer fra sitt liv i en gripende historie om skam, fortielse og om selvforakt. Den personlige historien har en tematikk som angår oss alle: konsekvensen av å fortie. Ikke minst er dette litteratur av ypperste klasse ... Romanens språk er stramt og blottet for sentimentalitet, nettopp derfor berører den så sterkt"
ANNE SCHÄFFER, TARA
"Thorvald Steen skildrer svikt uten fordømmelse og forteller om skammen, de personlige konsekvensene og de etiske valgene forbundet med det å bære på en alvorlig, arvelig sykdom... intenst og dynamisk... Handlingen rommer alle thrillerens elementer – lyssky motiver, fare, spenning og forklarende klimaks – men det sentrale og uhyggelig medrivende er relasjonen mellom mor og sønn... Dramaet i samtalene mellom mor og sønn er knusende underspilt så man som leser kjenner på skriket som sitter fast i begges struper. Det er en sterk, usentimental og lojal skildring av hva skam gjør med en familie, når den går i arv."
SIRI RANVA HJELM JACOBSEN, WEEKENDAVISEN (DK)
"Jeg hadde hørt at Thorvald Steens roman Det hvite badehuset skulle være en perle. Det viste seg å være feil. Den er et knyttneveslag rett i magen og jeg kan ikke huske sist jeg ble så berørt."
CLARA BLOCK HANE, SVENSKA DAGBLADET (SE)
"en roman om vår tids forakt for svakhet ... nakent og gripende"
JONAS THENTE, DAGENS NYHETER (SE)
Det er like før advent. Han får en telefon fra en ukjent kvinne. Hun sier at hun er kusinen hans. Familien på morssiden har han aldri hørt om eller møtt. Bestefarens navn har han aldri fått vite. Har hemmeligholdet sammenheng med at han har en arvelig sykdom og nå sitter i rullestol? Han oppsøker sin gamle mor med et håp om å få henne i tale før det er for seint.

"Det hvite badehuset" er en roman om skam, fortielse og omkostningene ved å være ærlig.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518692
Innbinding Ebok
Tittel Det hvite badehuset
Bokgruppe 852
I salg 15.08.2017
Emne Biografisk litteratur Romaner Familie Skjønnlitteratur Muskel- og skjelettsykdommer
Thorvald Steen

Thorvald Steen

Thorvald Steen (f. 1954) debuterte som lyriker i 1983 og har gjennom et rikt forfatterskap skrevet romaner, diktsamlinger, skuespill, noveller, barnebøker og essays.  Han har markert seg som en av Norges mest internasjonale forfattere.

Steens norske gjennombrudd kom i 1992 med diktsyklusen Ilden, og kort tid etterpå ble han internasjonalt anerkjent med sine nyskapende historiske romaner, som Don Carlos (1993), Konstantinopel (1999), Den lille hesten (2002) og Det usynlige biblioteket (2015). Forfatterskapet har siden Vekten av snøkrystaller (2006) vekslet mellom romaner bygget på egne erfaringer og historiske romaner.

I 2017 utkom Det hvite badehuset, som vakte unison begeistring blant landets anmeldere. Det siste fotografiet, den frittstående oppfølgeren til Det hvite badehuset, utkom i 2019 til strålende kritikker. Høsten 2020 ble de to bøkene iscenesatt for første gang av regissør Anders T. Andersen for Rogaland Teater med tittelen «Det siste fotografiet».  

Thorvald Steens bøker er oversatt til 29 språk og utkommer i 47 land. Han har mottatt flere priser og nominasjoner i inn- og utlandI 2019 ble Det usynlige biblioteket nominert til IMPAC Dublin Literary Award 2020.

Steen var formann i Den norske forfatterforening fra 1991 til 1997, og han har vært æresmedlem i samme forening siden 1997. I 2003 mottok han Stortingets statsstipend.

Fotograf Per Maning har premiere på sitt filmportrett av Thorvald Steen høsten 2020. Filmmusikken er komponert av Nils Petter Molvær. 

 

Utvalgte litterære priser

2020 Gratias Agit (Tsjekkia)
2014 Saladin-prisen (Tyrkia)
2007 Jan Holly-prisen (Slovakia)
2006 Cornelius-medaljen (Universitetet i Bratislava)
2001 Doblougprisen
1998 Gyldendals legat

 

Les mer

Andre i samme serie

 1. Det hvite badehuset
  Det hvite badehuset
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 179
  På lager
 2. Det siste fotografiet
  kr 199
  På lager
 3. Det siste fotografiet
  Det siste fotografiet
  Lydbok (nedlastbar)
  kr 179
  På lager

Nyheter

Thorvald Steen prisbelønnet i Tsjekkia

Thorvald Steen ble i går tildelt den prestisjetunge tsjekkiske prisen Gratias Agit av Tsjekkias utenriksminister Tomáš Petříček. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer