Balanse

roman

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249510863
"Godt hjulpet av humor og poesi formidles dagligliv på et sykehjem på lavmælt gripende vis ... Steen klarer fint å blande det tragiske med det komiske og det lyriske, romanen er langt mer lesevennlig enn sujettet skulle tilsi. Den rommer hele spekteret fra det burleske til det resignerte ... et gripende og allmenngyldig dokument."
OLE JACOB HOEL, ADRESSEAVISA
Vi kjem tett på den sjuke hovudpersonen, svært tett. Særleg innslaga frå brevet han skriv til dottera i Cape Town gjev innsyn i eit samansett personlegdom ... Thorvald Steen er ein litterær handverkar som har hatt internasjonalt gjennomslag, spesielt i Frankrike. Eg trur også denne romanen har eit potensiale utanom Noreg"
BJARNE TVEITEN, FÆDRELANDSVENNEN
"Elementene i denne stramme, tette, tidvis mørkt humoristiske beretningen fra et pleiehjem, er fint veid mot hverandre ... . I Thorvald Steens penn er dette blitt en både usentimental, tidvis munter og tørrvittig fortelling om at livet, uansett hvor seint det er på kvelden, fortsatt kan by på de store overraskelsene og de livsbejaende opplevelsene ... Steen viser igjen at han behersker mange former, ikke bare skriver han bemerkelsesverdig overbevisende om historiske skikkelser, men også i «kammerspill formatet» som i «Balanse» får han sagt noe sant og ubehagelig på sin nøkterne, usentimentale måte. Steen klarer også å gi sin fortelling en overraskende vri, en sluttakkord som gir romanen spenst og vitalitet"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Dette er alvor. Alvoret blir ikkje mindre av at forfattaren òg har ein muskelsjukdom. Sjølv om Steen er påpasseleg med å leggje avstand mellom seg og denne personen, så er dette likevel fiksjon delvis bygd på eigne erfaringar. Arbeidet med å få kroppen til å fungere så godt som råd, er svært overtydande skildra ... Det ligg ein djup humanisme i botnen av Balanse ... ei trist og vakker bok"
MARTA NORHEIM, NRK P2
"Steen skriv med nøktern, realistisk eleganse om den kroppslege forvitringa, og om korleis den svinnande kroppen har teke herredømet over livet. I brevet til dottera reflekterer han over sjukdomen, og om korleis det har vore for han å ha levd med medvitet om at han gradvis ville kome til å bli pleietrengande. Dette er skrive med ei mogen reflektert, litt melankolsk, men kjempande kraft ... Steen skildrar sjukeheimslivets trivielle absurditetar med ei blanding av bisk sosialpolitisk piskesnert og til tider kolsvart humor ... Ved å fokusere på den kronisk sjuke reiser Steen grunnleggjande spørsmål om menneskeverd, og om korleis vi som samfunn forheld oss til kvarandre"
NORA SIMONHJELL, MORGENBLADET
"Et sympatisk, personlig og allmenngyldig prosjekt"
ANNE MERETHE K. PRINOS, AFTENPOSTEN
"Ikke mange får en leser til å glede og undre seg over språket slik som forfatteren Thorvald Steen gjør-. Det er slående i alle hans verk, hvordan språket løfter leseren, utvider bildene, får en til å glede seg over hvert minste lille ord, hvert perfekt plasserte komma, de presist valgte formuleringene ... kjærligheten til datteren skinner gjennom hvert ord ... Balanse er et sterkt skrift for menneskets verd. Boken har mye lun humor i seg ... Gjennom denne romanserien har Steen vist at det som krever vilje ikke bare er kunsten å gå, men like mye kunsten å leve et vilt og poetisk liv"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND
"Årets roman Balanse er nok den beste boken av ham jeg har lest ... Balanse er en både vel- skrevet og lettlest eksistensiell roman som før eller siden angår de fleste"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Romanen bærer sanselige, kritiske og humoristiske beskrivelser av en tiltagende hjelpeløshet og en eldreomsorg preget av ressursmangel. «Balanse» er om kunsten å holde seg i bevegelse når man ikke kommer noen vei. En kunst Thorvald Steen mestrer - til gangs!"
KARIANNE TORBJØRNSEN, TELEMARKSAVISA
"Det er denne datteren jeg-fortelleren snakker til gjennom denne romanen. Og han gjør det sånn Thorvald Steen etter hvert har fått for vane. I korthuggede setninger, uten så mange overflødige ord – uten patos. Men det blir ikke udramatisk av den grunn, snarere tvert imot. I Steens prosa har det alltid stått mer mellom linjene enn på linjene. Sånn er det denne gangen også ... det er dialektikken mellom det reflekterende nivået og det konkrete, levde livet som gir Steens prosa liv ... Thorvald Steen fortjener mange lesere"
JAN-ERIK ØSTLIE, AKTUELL
"Det meste skildres mellom linjene i denne romanen. Følelsen av hjelpeløshet, ønsket om verdighet, tap og savn av familien skildres på en gripende måte."
EVA HILDE MURVOLD, TRØNDER-AVISA
"O man, o man, Thorvald, et mesterverk! ... Han har nemlig skrevet årets bok ... Som all stor litteratur handler den imidlertid om leseren, den har overføringsverdi, som man sier, siden vi alle er innesperret i vår egen kropp"
ROY JACOBSEN, DAGBLADET MAGASINET
"Romanen avsluttar ein trilogi som går djervt personleg inn på fundamentale etiske spørsmål om menneskeverd og retten til liv. Spørsmåla blir reist gjennom hovudpersonen som har mange sjølvbiografiske trekk, han lid av ein arveleg muskelsjukdom som ikkje kan lækjast. Trilogien syner på unikt vis kva diskusjonen om sorteringssamfunnet dreier seg om"
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND Kritikernes favoritter 2012
"Balanse er et sterkt forsvarsskrift for menneskeverd og for viktigheten av å tro på det umulige. Opprørets muskel er en sterk muskel, skriver Steen. En vakker bok"
KAREN FRØSLAND NYSTØYL, VÅRT LAND Kritikernes favoritter 2012
"Legebesøk skildres fornøyelig sarkastisk, og avdelingens sykepleier er helsevesenets eneste lysstråle. Nesten ... Språket er enkelt og vakkert ... Selv om det sjelden skjer noe dramatisk, er alle de små nyansene og hverdagslige detaljene skildret så nært og vibrerende at de blir viktige og store i seg selv ... først og fremst er dette en fortelling om et liv, fortalt med en lavmælt og ofte humoristisk stemme som viser oss hvordan alle små oyeblikk og bruddstykker er intense og viktige i seg selv"
ANE BRANDTZÆG NÆSS OET, TIDSSKRIFT FOR DEN NORSKE LEGEFORENING 3/2013
Han er den yngste på pleiehjemmet. Han skriver på et brev til datteren i Cape Town. Hun venter sitt første barn. Forholdet mellom dem er blitt anstrengt etter at han ble enkemann. Muskelsykdommen gjør at han ikke lenger kan bære vekten av seg selv. Likevel gjør han et forsøk på å reise seg. Rommet deler han med en hostende og ytterst pratsom mann. Ute og innenfor vinduet saktner alt farten. Minner og drømmer manes fram sterkere enn noen gang. På stua føres samtaler om lunken fårikål, leggerutinene og om personalets forsøk på å skape hygge når noen dør. Han innser at han er heldig: Han deler bord med en krigsveteran og en danserinne. Helt uventet etterlater hans avdøde romkamerat en arv til de tre. De bestemmer seg for å bruke pengene på en spektakulær måte. Balanse er en nærgående, varm og humoristisk roman.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249510863
Innbinding Ebok
Tittel Balanse
Bokgruppe 852
I salg 16.08.2012
Design Exil Design
Emne Romaner Behandlingshjem Muskel- og skjelettsykdommer Skjønnlitteratur
Thorvald Steen

Thorvald Steen

Thorvald Steen (f. 1954), debuterte som lyriker i 1983 og har skrevet bøker i alle sjangere. Han er i dag en av de mest kjente internasjonale forfatterne i Norge. Opprinnelig er han utdannet fagarbeider (maler) og cand.philol. med idéhistorie som hovedfag. Hans nasjonale gjennombrudd som forfatter kom i 1992 med diktsyklusen Ilden. Året etter fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med den historiske romanen Don Carlos. Forfatterskapet har vekslet mellom romaner bygget på hans egen livserfaring som Det hvite badehuset (2017) og Det siste fotografiet (2019), og hans nyskapende historiske romaner, som har fått betegnelsen neosagaer, hvor han avdekker Europas glemte historie. Den siste av disse, Påklederen, utkom høsten 2023.
          Steen har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn og utland, og bøkene hans er oversatt til over 30 språk. For romanene Det hvite badehuset og Det usynlige biblioteket ble han nominert til den prestisjetunge Dublin Literary Award.
          Fra 1991 til 1997 var Thorvald Steen formann i Den norske forfatterforening, og han har vært æresmedlem i samme forening siden 1997. I 2003 mottok han Stortingets statsstipend. Steen har også vært med på å grunnlegge Saladin-dagene og Konstantinopeluniversitetet. I 2021 kom Per Manings prisbelønte dokumentarfilm om Steen, «Kunsten å plystre». Våren 2024 er Steen aktuell med essaysamlingen Min naive sjel. Om å skrive mot den bevisste glemsel på Forlaget Oktober.

Les mer

Nyheter

Thorvald Steen prisbelønnet i Tsjekkia

Thorvald Steen ble i går tildelt den prestisjetunge tsjekkiske prisen Gratias Agit av Tsjekkias utenriksminister Tomáš Petříček. 
Les mer

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.
Les mer

Thorvald Steens nye roman Påklederen – engelske verdensrettigheter solgt

Thorvald Steens nye roman Påklederen er nå solgt for oversettelse til engelsk. Det er forlaget Seagull Press som skal utgi boken.
Les mer