Åstedsblomster

dikt

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249515417
"I glede som i spleen, heidundrende medgang som i mutters ensomhet, alltid med hjertet dundrende for all verden. Få skriver dikt som så til de grader gir leseren opplevelsen at det autentisk sansede også er sannferdig formidlet ... Det er med språklig letthet, ja, lekenhet midt i en sorg som aldri tar slutt, at Rebolledo Pedersen tar leseren i hånda og loser ham inn i dette rommet hvor tilværelsen har stanset opp og den etterlatte finner seg selv alene med minnet om et du ... om diktene er aldri så frie, så gir de deg trang til å synge dem. Det er en kvalitet du muligvis må tilbake til Arild Nyquist for å finne"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISA
"Torgeir Rebolledo Pedersen skriv opprørande og ærlege dikt om sorg, men også brorskap og kjærleik ... Fleire av dikta kan lesast som eit sorgarbeid, men den røynde poeten veit å skriva si eiga sorg som noko meir enn privat terapi: Han dreg lesaren inn mot dette punktet der så mange av oss kan kjenna att kjensla av å stå overfor det ubrigdeleg såre: Sår som seint, om nokon gong, gror ... Han går inn i noko av det vanskelegaste foreldre kan gjera: Å ta inn over seg at barnet deira er tapt, og at det ikkje var fullkome som menneske på denne jord. Difor verkar denne delen av Rebolledo Pedersens så sterkt, ved å vera så opprørande ærleg"
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND
"Rebolledo Pedersen skriv frigjerande usentimentalt om sorg og tap ... I diktsamlinga finst rikeleg med vridingar på etablerte seiemåtar, ofte er dei vellukka, morosame, tankevekkjande ... når temaet i mange dikt så tydeleg knyt seg til døden, blir den kontrastfylte blandinga av melankoli og lettliva jubel spesiell. Den slentrande, lettfota wildenweyske straumen blir broten av overraskande bilete, rytmiske sekvensar eller eit alvor som reiser seg opp og stiller seg på tvers i ordstraumen"
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
"Sørgedikt uten skjønnmaling ... I tråd med denne dikterens upretensiøse stil, skaper han konkrete og sammensatte bilder på barnets liv og personlighet. Sønnetapet skildres med så vel distansert undring som ubetinget kjærlighet. Det er beundringsverdig som livsholdning og det er sterkt som poesi ... Pedersen er kjent som en lekende poet, glad i rim, regler og ordspill. Også Åstedsblomster er gjennomsyret av hans umiskjennelige stil ... Men denne gangen er det alvoret som fester seg hos meg, og jeg tror sørgesyklusen i Åstedsblomster kan få lesere langt utenfor poesiens vanlige sirkler"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Diktsamling som fortjener et større publikum ... En avdød venn, bror, far og mor minnes i sorgmuntre dikt. Rebolledo trenger inn i alvoret med språklig lekenhet. Han fortjener tittelen som sorgmuntrasjonsråd i norsk poesi ... Han er en sprudlende ordkunstner som også byr på poetisk dybde og alvor ... blant forfatterens sterkeste utgivelser ... Åstedsblomster har lav inngangsterskel, gjør umiddelbart inntrykk, og vokser ved flere gjennomlesninger. Den fortjener et publikum også utenfor den indre poetiske krets"
ENDRE RUSET, DAGBLADET
"Rebolledo Pedersens dikt svaier av rytmisk driv, fra underfundige betraktninger til nådeløs brutalitet ... Rebolledo Pedersen skriver enkelt, uhøytidelig og nedpå, ispedd en notorisk hang til ordspill og metaforer ... Diktene er sympatiske, muntlige og meddelende, og mange av tekstene blir værende på bakkenivå – som fine, underfundige betraktninger over livet. Men idet blikket løftes fra det egne livet, og knyttes an til andre hendelser og historier, skapes noe som berører og varer"
CATRHINE STRØM, KLASSEKAMPEN
"Åstedsblomster" handler om å være en ung mann, en tilårskommen mann, en mann på reise, noens sønn, noens bror, en kvinnes mann og en far som mister en sønn. Døden kan ramme så brått, og sorgen kan være levende og lang. Døden kan la vente på seg, og til sist komme som en befrielse. I naturen teller andeflokken fem den ene dagen, og fire den neste.

"Mine dikt er trær jeg kan stå ute for," har Torgeir Rebolledo Pedersen sagt. I hans femtende diktsamling fins brodd, smerte, sang, abbor, revebjelle og et gjensyn med gule sko.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2015
ISBN 9788249515417
Innbinding Ebok
Tittel Åstedsblomster
Bokgruppe 852
I salg 08.04.2015
Design Exil Design
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Torgeir Rebolledo Pedersen

Torgeir Rebolledo Pedersen

Torgeir Rebolledo Pedersen (f. 1949) er utdannet arkitekt og debuterte med Tidr i 1983. Han har siden utgitt en rekke diktsamlinger. For samlingen Blåveisfra mottok han Oktoberprisen og Den norske Lyrikklubbens pris. Rebolledo Pedersen har opptrådt med Stuntpoetene og jazzgruppen Søyr. Han har et rikt forfatterskap, bestående av kritikerroste diktsamlinger, litterære kabareter og korverk og dramatikk for scene, radio og dukketeater. For librettoen til radiooperaen Alfa Romeo, med musikk av Tor Halmrast, mottok han både Prix Italia og Edvard-prisen i 1999. I 2004 utga Oktober hans Samlede dikt.

Rebolledo Pedersen ble Norgesmester i slampoesi i 2005. I 2013 ble han tildelt Doblougprisen for hele sitt forfatterskap, og i 2015 ble han nominert til Bjørg Vik-prisen for diktsamlingen Åstedsblomster.

 

Litterære priser:

2013 Doblougprisen
1998 Oktoberprisen
1998 Den norske lyrikklubbens pris
1995 Norsk kassettavgiftsfonds pris for det beste musikkdramatiske verk

 

Utgitt på Oktober:

2022 Tilværelser (Essay)
2019 Dikt i utvalg
2018 Sauesankertanker (Dikt)
2015 Åstedsblomster (Dikt)
2010 Erfaring og Forsvinning (Dikt)
2008 Min fars tegnemaskin (Dikt)
2006 Geitehjerte (Dikt)
2004 Samlede dikt
2002 Ferdskriver (Dikt)
2000 Regnestykke for en sky (Dikt)
1998 Blåveisfra (Dikt)
1997 Dikt i utvalg (1997)
1996 Verdner Gud engang ga ut (Dikt)
1995 I krig og kjærlighet er ennå mye ugjort (Dikt)
1993 Han som elsket verden (Dikt)
1990 Stråmann (Dikt)
1988 Landskapets hengsler (Dikt)
1987 Pube (Dikt)
1985 Gule sko. Gå med løvet (Dikt)
1983 Tidr (Dikt & Tekst)
Les mer