Bla i boken

Artikler om litteratur 2015-2021

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249524082
"Norske Dag Solstad feirer 80-års dagen med en eminent samling artikler … dette er kanskje det nærmeste vi noensinne kommer et bind memoarer fra Solstad … 64 år har gått siden Dag Solstad leste Knut Hamsuns Sult der hjemme i Rådhusgata 14 i Sandefjord. Og den livredde tenåringen er nå anfører for den formidable gjengen av norske forfattere, en håndfull, som jevnlig blir utpekt som Nobel-kandidater. Solstad har ved flere anledninger uttalt at han nå har gitt ut sin siste roman. Men for Solstad-fansen er ikke hans artikkelsamlinger bare Ersatz. Det er ekte Solstad, ekte litteratur"
JOAKIM JAKOBSEN, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Et testamente å regne med. Norske Dag Solstad får tekstene sine til å sveve … Han trenger bare noen sider på seg for at vi skal havne i åpne landskap, i gryende verdener, i nye tonearter. Knausgård, Hamsun, Fosse, Selma Lagerlöf, Thomas Mann passerer – Solstad leser og belyser, skaper utsikt og åpenhet, sørger for at forfatterskapet blir sett fra mange vinkler samtidig. Det er et ironisk alvor i alt Solstad foretar seg og i forbifarten kommer smått svimlende formuleringer om hvorfor disse tekstene er med i akkurat denne samlingen. Forfatterskapet hans er hevet over alle kritikerdebatter og er likevel fortsatt midt i dem"
STIG HANSÉN, SYDSVENSKAN (SVERIGE)
"Norges viktigste og mest interessante forfatter … Solstad formulerer sitt litterære ståsted på en ny måte … Artiklene er et bidrag til det offentlige bildet Solstad skaper av seg selv, blant annet som kommunist, og framfor alt som en outsider i det norske samfunnet – til glede for noen, til forargelse for andre. En indre drivkraft i forfatterskapet er nødvendigheten av, gjennom litteratur, å bryte med samfunnets fornuft … Mellom disse plasserer han nok en drøm, med et innhold som kan måle seg med hans aller beste romaner, som den selvbiografiske 16.07.41, også fordi den relaterer seg til Solstads far. Gjennom sovende og våkne drømmer om å bli – og fortsette å være – forfatter strømmer stadig nye tekster. Solstad lover i forordet at det kommer flere"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Dag Solstad er ein institusjon i seg sjølv i den norske litterære røynda. Få blir som han gjenstand for beundring, forarging, mytologisering og misunning. Kva er det Dag Solstad har som ikkje andre har? …. At den feira forfattaren reknar seg som ein outsider, kjem fram i den nye boka hans. Dette er i seg sjølv interessant, ettersom Solstad i dag står i sentrum for den litterære interessa i Noreg, og i tillegg – på sine eldre dagar – har slått igjennom internasjonalt … Det opnar godt. Allereie i forordet er Solstads slagkraftige og vittige persona etablert i teksten … ei bok som både tilfører noko eige og kastar nytt lys over forfattarskapet"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"Den skarpe og sorgfulle og muntert-krakilske polemikeren Solstad er i solid form … Så lenge Solstad fortsetter å underholde oss med både sine tverre særheter og sine plutselig romantiske euforier, vender man uansett tilbake til hans bøker, enten disse er romaner eller ikke"
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET
"Dag Solstads sjette essaysamling handler blant annet om hans litterære forbilder, enkelte barndomserindringer og drømmer og hans eget norske språk. Dypest sett er det en bok om lykken over å skrive litteratur … de fleste artiklene og intervjuene i denne boka, kretser rundt det vi kan kalle Solstads litterære dødsbevissthet … Ikke alle disse artiklene og intervjuene er like interessante, men det finnes så å si alltid interessante passasjer i dem, som man kan stoppe opp ved, og gruble videre over"
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN
"Solstads artikler er som alltid leseverdige … i skjæringspunktene mellom metalitterære essay om kanon (Pessoa, Mann, Lagerlöf, Camus, Hamsun), egne minner, avispolemikker og festtaler, oppstår dynamiske, og heldigvis ikke alltid så avrundede brytningspunkter mellom jeg-et som famler i minnene og bøkene som alltid har vært der for ham, som lysende manualer til livet … Høydepunktet er barndomserindringen «En drøm», hvor Solstad forteller om sin første Oslo-tur"
BENJAMIN YAZDAN, BLA
Det er blitt sagt om Dag Solstads artikler at de kan leses som dagbøker i klassisk forstand. Flere av tekstene i "Artikler om litteratur 2015-2021" har også preg av memoarer. Solstad skriver med stort overskudd og humør, om en drøm, om det norske språk og om «reisen gjennom, og til, mitt norske vesen». Og han skriver om litteratur, om sitt forhold til Knut Hamsun og hvordan det i den sekstenårige Hamsun-leseren Dag Solstad oppsto en hemmelig drøm om å bli forfatter, om Fernando Pessoa, Thomas Mann og Olav Duun, og om Selma Lagerlöfs roman "Gösta Berlings saga". I et forord til Albert Camus' "Myten om Sisyfos" jakter han på seg selv som ung leser og reflekterer over hva det var med ikke bare Camus, men også Kafka, som ble så betydningsfullt for ham rundt den tiden han debuterte som forfatter. I tillegg er flere store intervjuer med i denne boka, der Solstad bl.a. tenker høyt rundt omkring sitt eget forfatterskap og om hvordan hver ny roman er en ny begynnelse.

Til sammen danner disse tekstene en slags litterær selvbiografi. Fra forskjellige kanter sirkler de inn Solstads litterære virke og hans tenkning rundt litteratur. Tekstene er rause, skarpe og engasjerte, og kampvillige når det trengs..

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249524082
Innbinding Innbundet
Tittel Artikler om litteratur 2015-2021
Bokgruppe 311
I salg 18.08.2021
Emne Essay Personlige beretninger 2000-2009 Faglitteratur Litteratur 2010-2019 2020-2029
Dag Solstad

Dag Solstad

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord) debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere. Solstad har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Roman 1987. Han har også mottatt blant annet Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Brages hederspris. For Genanse og verdighet ble han nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia (2007), til Le Prix Femina i Frankrike (2008), og boken ble kåret til 1990-tallets beste roman i Århundrets bibliotek. I 2009 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize  i Storbritannia for Ellevte roman, bok atten. I 2011 ble Dag Solstad tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til nærmere 40 språk. I 2012 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia for tredje gang, for romanen Professor Andersens natt. Våren 2013 utkom Alf van der Hagens memoarbok om Solstad, Dag Solstad. Uskrevne memoarer. Solstad ble tildelt Svenska Akademiens nordiske pris i 2017. I 2019 utkom Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen, Solstads 19. roman og avslutningen på trilogien om Bjørn Hansen. 

 

Litterære priser:

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2019

Svenska Akademiens nordiske pris 2017

Bøker i Bø-prisen 2014

Vestfold fylkeskommunes Kunstpris 2007

Brageprisen 2006

Aschehougprisen 2004

Kritikerprisen 1999

Brages hederspris 1998

Doblougprisen 1996

Gyldendalprisen 1996

Kritikerprisen 1992

Nordisk råds litteraturpris 1989

Språklig samlings litteraturpris 1982

Kritikerprisen 1969

Mads Wiel Nygaards legat 1969

Les mer

Nyheter

Solstad-trilogi til Spania

Dag Solstads tre romaner om Bjørn Hansen er nå solgt til Spania. Bøkene skal utkomme på forlaget Nordica, som spesialiserer seg på nordisk litteratur.
Les mer

24.08.21| Hvordan lese Dag Solstad i dag? 

DAG SOLSTAD // KJERSTI ANNESDATTER SKOMSVOLD // DEMIAN VITANZA // MARIA NAVARRO SKARANGER // CATHRINE SANDNES
Les mer

Dag Solstad på toppliste i The New Yorker

The New Yorker har nå offentliggjort en liste over de 14 beste bøkene i 2021. Det eksklusive utvalget omfatter både skjønnlitteratur og sakprosa. På listen finner vi Ellevte roman, bok atten [Novel 11, Book 18] av Dag Solstad.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer