Bla i boken

Artikler om litteratur 2015-2021

Velg format

kr 429
På lager
ISBN
9788249524082
"Norske Dag Solstad feirer 80-års dagen med en eminent samling artikler … dette er kanskje det nærmeste vi noensinne kommer et bind memoarer fra Solstad … 64 år har gått siden Dag Solstad leste Knut Hamsuns Sult der hjemme i Rådhusgata 14 i Sandefjord. Og den livredde tenåringen er nå anfører for den formidable gjengen av norske forfattere, en håndfull, som jevnlig blir utpekt som Nobel-kandidater. Solstad har ved flere anledninger uttalt at han nå har gitt ut sin siste roman. Men for Solstad-fansen er ikke hans artikkelsamlinger bare Ersatz. Det er ekte Solstad, ekte litteratur"
JOAKIM JAKOBSEN, WEEKENDAVISEN (Danmark)
"Et testamente å regne med. Norske Dag Solstad får tekstene sine til å sveve … Han trenger bare noen sider på seg for at vi skal havne i åpne landskap, i gryende verdener, i nye tonearter. Knausgård, Hamsun, Fosse, Selma Lagerlöf, Thomas Mann passerer – Solstad leser og belyser, skaper utsikt og åpenhet, sørger for at forfatterskapet blir sett fra mange vinkler samtidig. Det er et ironisk alvor i alt Solstad foretar seg og i forbifarten kommer smått svimlende formuleringer om hvorfor disse tekstene er med i akkurat denne samlingen. Forfatterskapet hans er hevet over alle kritikerdebatter og er likevel fortsatt midt i dem"
STIG HANSÉN, SYDSVENSKAN (SVERIGE)
"Norges viktigste og mest interessante forfatter … Solstad formulerer sitt litterære ståsted på en ny måte … Artiklene er et bidrag til det offentlige bildet Solstad skaper av seg selv, blant annet som kommunist, og framfor alt som en outsider i det norske samfunnet – til glede for noen, til forargelse for andre. En indre drivkraft i forfatterskapet er nødvendigheten av, gjennom litteratur, å bryte med samfunnets fornuft … Mellom disse plasserer han nok en drøm, med et innhold som kan måle seg med hans aller beste romaner, som den selvbiografiske 16.07.41, også fordi den relaterer seg til Solstads far. Gjennom sovende og våkne drømmer om å bli – og fortsette å være – forfatter strømmer stadig nye tekster. Solstad lover i forordet at det kommer flere"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Dag Solstad er ein institusjon i seg sjølv i den norske litterære røynda. Få blir som han gjenstand for beundring, forarging, mytologisering og misunning. Kva er det Dag Solstad har som ikkje andre har? …. At den feira forfattaren reknar seg som ein outsider, kjem fram i den nye boka hans. Dette er i seg sjølv interessant, ettersom Solstad i dag står i sentrum for den litterære interessa i Noreg, og i tillegg – på sine eldre dagar – har slått igjennom internasjonalt … Det opnar godt. Allereie i forordet er Solstads slagkraftige og vittige persona etablert i teksten … ei bok som både tilfører noko eige og kastar nytt lys over forfattarskapet"
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"Den skarpe og sorgfulle og muntert-krakilske polemikeren Solstad er i solid form … Så lenge Solstad fortsetter å underholde oss med både sine tverre særheter og sine plutselig romantiske euforier, vender man uansett tilbake til hans bøker, enten disse er romaner eller ikke"
ERIK BJERCK HAGEN, MORGENBLADET
"Dag Solstads sjette essaysamling handler blant annet om hans litterære forbilder, enkelte barndomserindringer og drømmer og hans eget norske språk. Dypest sett er det en bok om lykken over å skrive litteratur … de fleste artiklene og intervjuene i denne boka, kretser rundt det vi kan kalle Solstads litterære dødsbevissthet … Ikke alle disse artiklene og intervjuene er like interessante, men det finnes så å si alltid interessante passasjer i dem, som man kan stoppe opp ved, og gruble videre over"
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN
"Solstads artikler er som alltid leseverdige … i skjæringspunktene mellom metalitterære essay om kanon (Pessoa, Mann, Lagerlöf, Camus, Hamsun), egne minner, avispolemikker og festtaler, oppstår dynamiske, og heldigvis ikke alltid så avrundede brytningspunkter mellom jeg-et som famler i minnene og bøkene som alltid har vært der for ham, som lysende manualer til livet … Høydepunktet er barndomserindringen «En drøm», hvor Solstad forteller om sin første Oslo-tur"
BENJAMIN YAZDAN, BLA
Det er blitt sagt om Dag Solstads artikler at de kan leses som dagbøker i klassisk forstand. Flere av tekstene i "Artikler om litteratur 2015-2021" har også preg av memoarer. Solstad skriver med stort overskudd og humør, om en drøm, om det norske språk og om «reisen gjennom, og til, mitt norske vesen». Og han skriver om litteratur, om sitt forhold til Knut Hamsun og hvordan det i den sekstenårige Hamsun-leseren Dag Solstad oppsto en hemmelig drøm om å bli forfatter, om Fernando Pessoa, Thomas Mann og Olav Duun, og om Selma Lagerlöfs roman "Gösta Berlings saga". I et forord til Albert Camus' "Myten om Sisyfos" jakter han på seg selv som ung leser og reflekterer over hva det var med ikke bare Camus, men også Kafka, som ble så betydningsfullt for ham rundt den tiden han debuterte som forfatter. I tillegg er flere store intervjuer med i denne boka, der Solstad bl.a. tenker høyt rundt omkring sitt eget forfatterskap og om hvordan hver ny roman er en ny begynnelse.

Til sammen danner disse tekstene en slags litterær selvbiografi. Fra forskjellige kanter sirkler de inn Solstads litterære virke og hans tenkning rundt litteratur. Tekstene er rause, skarpe og engasjerte, og kampvillige når det trengs..

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249524082
Innbinding Innbundet
Tittel Artikler om litteratur 2015-2021
Bokgruppe 311
I salg 18.08.2021
Emne Essay 2010-2019 Litteratur 2020-2029 2000-2009 Personlige beretninger Faglitteratur