Å si om seg selv

dikt

Velg format

kr 198
ISBN
9788249501403
"Stueland balanserer på en knivsegg mellom det umiddelbart forståelige og det underlige og tankevekkende … en svært moden og gjennomtenkt diktsamling"
JOHN ERIK RILEY, MORGENBLADET
"Intellektuell og sansende poesi som overrasker … Man blir aldri ferdig med denne diktsamlingen og det er et kompliment."
CECILIE SCHRAM HOEL, DAGSAVISEN
"på sitt beste kan Espen Stueland konkurrere med mesteren Georg Johannesen ... Ofte har Stueland nærmest et sanselig, konkret og begripelig språk i disse fine diktene … noe av det beste som finnes i denne stilen på norsk."
NRK
"Stueland kan både utfordre og overraske."
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Å si om seg selv inneholder poesi som på språkoverflaten er enkel og liketil, men samtidig tettpakket av mening og betydninger, forbindelser og sammenhenger som løper på kryss og tvers gjennom diktboka. Det er besnærende hvordan dikt med en så sterk historisk bevissthet nettopp blir til samtidspoesi med poetisk gyldighet og rekkevidde langt utover bokhøsten 2003."
SINDRE EKRHEIM, KLASSEKAMPEN
"Espen Stueland forundrar og forvirrar lesaren på ein svært fruktbar måte med sin blanding av intellektuelle, leikne og kjenslenære tekstar i si bok Å si om seg selv"
HELGE TORVUND, DAGBLADET
"Espen Stueland skriver så å si om det meste. Det er ikke grenser for hvilke tema han har befattet seg med. Det geniale med samlingen blir allikevel at vår tilnærmelse mot diktene, er helt avhengig av egen selvinnsikt, eller mangel på sådan."
ANETTE TORJUSEN, FREDRIKSTAD BLAD
"Diktene er ikke bare solid håndverk, presise og betydningsfulle, som gode dikt må være. Disse diktene gjenspeiler en frodig intellektuell appetitt, en vidtfavnende orientering som videreformidles med spenst og smittende formuleringsevne. Her er refleksjoner og øyeblikks sansninger smeltet ned med ømhet til setninger av stor tetthet, egenvekt og varighet"
fra jurybegrunnelsen da Stueland mottok Halldis Moren Vesaas-prisen 2003
"Det som er fint med virkelig god poesi er at den får deg til å tenke over noe så enkelt som hvordan det er mulig å bruke det språket vi gjenkjenner, deler og snakker sammen med på en slik måte at det framstår som helt ugjenkjennelig, egenartet og overraskende nytt. Slik er det med vinneren"
fra jurybegrunnelsen da Stueland mottok Den Norske Lyrikklubbens pris 2003
"Etter å ha tilbrakt mye tid med denne diktsamlingen, sitter jeg igjen med en underlig følelse av at den ikke slipper taket i meg … Så sprikende og sammensatt er Å si om seg selv – og så god er den at den klarer å samle trådene, ikke bare under en tittel, men i et eget lite univers – et mikrokosmos … Enkelte vil kanskje påpeke at assosiasjonene og bildene ofte tar for store sprang, at spenningen mellom de ulike leddene blir så stor at forbindelsen mister sin bærekraft. Det spørs imidlertid om ikke det er akkurat dette som er en del av samlingens store styrke: I en ellers så bevisst, refleksjonstung og sindig samling, lar de ekspanderende tankesprangene seg kanskje forstå som et forsøk på å vise fram og demonstrere refleksjonen, spekulasjonen og den tankevirksomheten som poesien faktisk krever av oss. Kanskje dreier mye seg om omtanken: å tenke om igjen – en gang til"
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN, VINDUET
"Samlingen er full av gode enkeltdikt"
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN, kritikernes favoritter i 2003
"Det er ikke lett å si hva det er i Stuelands poesi som tillater leseren å stikke av på denne måten, men jeg mistenker at det nettopp har noe å gjøre med beherskelsen hans av overgangene mellom konkrete ansatser og klok refleksjon. Litteratur som gir leseren lov til å forsvinne er god litteratur"
TROND HAUGEN, MORGENBLADET, i anledning Morgenbladets kåring av Norges ti beste unge forfattere i 2004
Dette er dikt som snakker suverent og fritt og ekspanderende, men på den annen side skriver diktene seg frem til en reflektert enkelhet. Dette er forfatterens tredje diktsamling.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2003
ISBN 9788249501403
Innbinding Pocket
Tittel Å si om seg selv
Bokgruppe 413
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2023 Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser
2021 Pandemiarkivene
2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene.
Les mer

Ingvild Burkey og Astrid Nordang nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Ingvild Burkey og Astrid Nordang er to av fire nominerte til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021.
Les mer