Tingenes tilstand
roman
"Lillebø skriver klok og selvkritisk virkelighetslitteratur om et morsoppgjør … skarpt og samvittighetsfullt, samtidig som hun portretterer livet med en uberegnelig mor. Det er både snakk om et vitnesbyrd som legitimeres gjennom sin ærlighet, og om en fragmentert poetikk som utmerker seg gjennom grundigheten i refleksjonene om hva litteratur kan og bør brukes til"
LONE NIKOLAJSEN, INFORMATION (Danmark)
"Med denne historien vil Sandra formidle hva det er mellom henne og moren som gjør så vondt, samtidig som ordene ikke ser ut til å strekke til. Forfatteren lykkes godt i å formidle den angsten og trettheten som fortelleren kjenner, ambivalensen ovenfor moren, som viser seg i en vilje til å holde moren og det smertefulle på avstand og samtidig ønske forsoning. Det er en fengslende roman hvor leseren kommer tett på romanjeg’et … med korte tekststykker bygger hun en kompleks og fascinerende historie"
CATHARINA BERGMAN, BTJ (SVERIGE)
" stilen er balansert kontemplativ. Det er Lillebøs første roman etter to diktsamlinger, og den er utvilsomt skapt av en sterk nødvendighet. Selv om man plasserer den i den norske sjangeren "virkelighetslitteratur", blir dette et prakteksempel på når private temaer gjøres almenngyldig. Den desperate teksten stabiliseres ofte av tunge sannheter, i aforismer om grenseløs kjærlighet av samme kaliber som det Hjalmar Söderberg skrev for mer enn hundre år siden. Det er med andre ord en formsikker og formidabel roman"
BJÖRN KOHLSTRÖM, TIDNINGEN VI (SVERIGE)
"Meisterleg og drivande roman … I sylskarpt formulerte innsikter avkler romanens ‘eg’ den familien ho har kome frå … ‘Andre familier åpnet vinduene for å få litt luft. Vi kvittet oss med hele huset’. Med desse forbløffande orda skildrar Lillebø suverent det dramatiske og opprivande mønsteret i oppveksten til den forteljande hovudpersonen … Eg ante ikkje at det var ei slik bok eg trong nett nå. Men det var det. Den set mange ting på plass i verda. Det opnar og stengjer og luktar og legg seg som ei kjensle av avmektig, levande sanning kring kropp og sjel"
HELGE TORVUND, KLASSEKAMPEN
"Lillebø skriver forfriskende rått om forholdet til en psykisk syk mor … Romanen er sterk å lese, absolutt hele veien. Ikke bare er den sterk reint følelsesmessig, men den er også klok på en måte som styrker meg som leser … jeg får et stort vitebegjær og jeg vil høre på alt forfatteren sier. For Lillebø har mye å fare med, ikke bare når det gjelder morsforholdet, men også når det gjelder skriften og litteraturen … og slutten er også så innmari fin. Jeg får en følelse av at det ligger langvarig og hardt arbeid bak denne romanen, samtidig som den er skrevet fram av nødvendighet"
KATRINE JUDIT URKE, DAGBLADET
"Sterkt om å leve med en psykisk syk mor … Lillebø har en fantastisk evne til å formidle følelser. Også når hun bruker sitt litterære språk til en debatt om litteraturens rolle. Innholdet gjør inntrykk, men den litterære kvaliteten det formidles i er legitimeringen av denne virkelighetsbeskrivelsen. Hun er en av våre nye litterære stjerner"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"En tvingende nødvendig roman. Et imponerende forsvar for skriftens evne til å kaste lys over tåkelagte minner … Et godt stykke på vei, så etterlater Lillebøs roman inntrykket av et skrivende menneske, hvis liv ville blitt langt vanskeligere, om hun hadde latt boka være uskrevet. Dette inntrykket skyldes ikke først fremst skildringen av det istykkerrevne i relasjonen mellom datter og mor. Det som snarere understreker skriftens nødvendighet, er Lillebøs vakre og klartenkte formidling av dens effekter"
ANNA SERAFIMA S. KVAM, STAVANGER AFTENBLAD
"en sjeldent ærlig, personlig og ufiltrert tekst om det å leve med en psykisk syk mor – og det å leve uten henne … Nettopp slik føles denne romanen: Som en absolutt nødvendighet … Oppløftende? Nei. Men verdt det? Ja"
SHANA FEVANG MATHAY, NRK BOK
"Lillebøs bemerkelsesverdige debutroman utforsker det kompliserte forholdet mellom en datter og hennes psykisk syke mor … Tingenes tilstand er en roman skrevet i stor nødvendighet og med et dypt litterært alvor … Teksten er full av slående innsikter og tanker om språk og skriftens betydning. Det er lenge siden jeg har lest en så sitatvennlig roman, som åpner for viktige diskusjoner og videre refleksjon"
GABRIEL VOSGRAFF MORO, VG
" Sandra Lillebø skriver så det dirrer om hvordan barndommens traumer setter seg i sjel og særlig kropp … Hun skriver for å skifte kjerne, vil ‘tilintetgjøre ved å vise frem’. Det har hun klart. I hvert fall overfor leseren. Passasjene der hun viser fram nettopp smerten og senskadene, den fundamentalt ødelagte mor-barndynamikken, eller der hun diskuterer normalitet versus annerledeshet, er skarpe og gode. De oppleves viktige"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Hjerteskjærende om løsrivelsens pris. Sterkt og tenksomt om å måtte være hensynsløs mot en man elsker for å overleve … Ikke siden Olaug Nilssens Tung tids tale (2017) har jeg lest noe som så intenst gripende, sorgsint, skamfullt og omsvøpsløst forteller om det pinefulle i å måtte redde seg selv på bekostning av en man elsker … Lillebø fremstår heldigvis sjelden som selvrettferdig. Hun fnyser av dem som i virkelighetslitterære spørsmål tviholder på forestillingen om at kunstneren er et unntaksmenneske som er hevet over det å ta menneskelige hensyn og vise anstendighet"
PREBEN JORDAL, AFTENPOSTEN
"hvordan et splittet liv kan heles ved å skrive fram sin fortelling har neppe blitt fortalt så overbevisende som hos Sandra Lillebø. Nøkternt, men med en intens nerve får hun fram hva som står på spill hos hovedpersonen: Å bli seg selv. ‘Metoden’ har overføringsverdi til livserfaringer utover det å vokse opp med en psykisk syk mor, slik er Tingenes tilstand en pensumbok i skrivingens forløsende kraft"
VALBORG ORSET STENE, VÅRT LAND, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Eg blar og blar, les fort, som om det var ein krimroman. Sjølv om det er tungt lada, avansert prosa. Lillebø har jo i seg evna til å fange lesaren i éi setning … Denne romanen har det beste av poeten og det beste av journalisten. Godt handtverk, rett og slett. Så når eg-personen hevdar at ho skriv dette for sin eigen del, må ein lese påstanden som ein del av fiksjonen. For det er utan tvil ei viktig bok. Forteljaren målbær ei røynsle som fleire har hatt, men som dei færraste kan formulere. Sorg søkjer selskap"
METTE KARLSVIK, ROMSDALS BUDSTIKKE
"Noen bøker er båret fram av en større nødvendighet enn andre … i mine øyne kan ikke denne teksten romme tvil. Det ville være for risikabelt for jeg-fortellerens prosjekt og true med å svekke kraften i hennes egen stemme. Hun må avvise kampen om virkelighetsfortolkningen … Jeg-fortelleren anklager seg selv for å være en overgriper som avviser moren. Hun ser at moren har det vondt, men hun kan ikke gå med henne lenger. Med slike moralske refleksjoner skaper denne sterke teksten rom for mange tanker i leseren."
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Tingenes tilstand skildrer med sjelden ærlighet og klarhet hvordan det er å ha en mor med psykiske lidelser … en sterk og ærlig forsvarstale for at det er lov å ta vare på egen psyke – fremfor å underkaste seg andres"
IDA OTILDE HAUGLAND, MAGASINET STOFF
"Mye står på spill i Sandra Lillebøs romandebut … Det spilles med åpne kort, og vi vises inn i det emosjonelle skriveverkstedet … Refleksjonene er ofte sylskarpt formulerte tankevekkere"
PETER MORK, UNIVERSITAS
"Sandra Lillebøs debutroman handler om å vokse opp med en alvorlig psykisk syk mor i den norske underklassen. Om å måtte være hensynsløs mot en man elsker, for selv å overleve"
AFTENPOSTENS BOKREDAKSJON, ANMELDERNES FAVORITTER HØST 2020
"Til tross for et sterkt innhold – mor-datter-relasjoner gir ofte litterære tekster en sprengkraft som overgår det meste – så er det formen på denne romanen som fascinerer meg mest … Lillebø verken unnskylder, forkaster eller skamroser sjangerens nødvendighet eller tilstedeværelse. Det er modig og hudløst gjort, og tenkt"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Sårt og sant om tingenes tilstand. Sandra Lillebø gjør verden lysere for oss alle gjennom å skrive hensynsløst om sitt eget mørke … De etiske dilemmaene omkring virkelighetslitteraturen er ikke irrrelevante, men forhindrer likevel ikke Tingenes tilstand fra å være en fantastisk roman"
MAGNUS SELSÅS FJOGSTAD, UNDER DUSKEN
"Dette er en av de få romanene jeg leste i ett strekk dette året, bare avbrutt av behovet for å hente en markeringspenn. For selv om romanens utgangspunkt er en datters løsrivelse fra sin syke mor, tilbyr Lillebø samtidig et etterlengtet språk til alt det usagte som vi alle strever med i hverdagen"
SIRI ODFJELL RISDAL, KAPITTEL, ÅRETS BESTE BØKER 2020
"Tingenes tilstand er et knyttneveslag i magen. Boka lar deg ikke i fred. Prosjektet er rett og slett elegant løst … Korte passasjer og bruddstykker av fortid og nåtid danner en nerve i både handling og språk som holder hele veien inn"
YNGVE KVEINE, NORDRE AKER BUDSTIKKE
"Slik er det blitt: Det er henne eller meg. Intellektuelt er det et paradoks: At jeg er i stand til å skrive dette, gjør meg redd for at jeg allerede er blitt for kald, at jeg allerede står for langt unna det jeg har lyst til å fortelle. At oversikten er kommet, men at den er gått på bekostning av undersikten, det den druknende ser idet hun synker ned i vannet."
"Tingenes tilstand" er en roman som på rått og usentimentalt vis setter ord på en voksen datters vonde og kompliserte forhold til sin egen mor. Moren er syk, hun har vært det så langt tilbake datteren kan huske, og kontakten mellom dem er kuttet, både fordi relasjonen tærer for mye og fordi datteren nå har en egen familie å ta seg av. Men fortsatt kjenner hun på ordløst vis morens grep om henne som noe klamt og begrensende i eget liv: Virkningen den syke moren har hatt på henne, tar ikke slutt.
Det er et sårt, kjempende jeg som forteller i denne romanen. Fortellingen om henne er fortellingen om moren, det er umulig å skille de to. Samtidig vet hun så altfor godt at det hun forteller kun vil være én versjon av familiens historie.
"Tingenes tilstand" er et portrett av hvordan det er å leve tett på psykisk sykdom. Det er en roman som berører like sterkt i kraft av sin form som sin fortelling, skrevet som den er i et mesterlig konsentrert, granskende og skarpt språk..
"Tingenes tilstand" er en roman som på rått og usentimentalt vis setter ord på en voksen datters vonde og kompliserte forhold til sin egen mor. Moren er syk, hun har vært det så langt tilbake datteren kan huske, og kontakten mellom dem er kuttet, både fordi relasjonen tærer for mye og fordi datteren nå har en egen familie å ta seg av. Men fortsatt kjenner hun på ordløst vis morens grep om henne som noe klamt og begrensende i eget liv: Virkningen den syke moren har hatt på henne, tar ikke slutt.
Det er et sårt, kjempende jeg som forteller i denne romanen. Fortellingen om henne er fortellingen om moren, det er umulig å skille de to. Samtidig vet hun så altfor godt at det hun forteller kun vil være én versjon av familiens historie.
"Tingenes tilstand" er et portrett av hvordan det er å leve tett på psykisk sykdom. Det er en roman som berører like sterkt i kraft av sin form som sin fortelling, skrevet som den er i et mesterlig konsentrert, granskende og skarpt språk..
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2020 |
---|---|
ISBN | 9788242185976 |
Innbinding | Lydbok (nedlastbar) |
Tittel | Tingenes tilstand |
Bokgruppe | 882 |
I salg | 22.12.2020 |
Emne | Bergen Skjønnlitteratur Romaner Mødre Biografisk litteratur Psykiske lidelser |
Lest av | Henriette Steenstrup |