Bla i boken

Sameproblemet

roman

Velg format

kr 349
På lager
ISBN
9788249529155
"Kraftfull roman … Kathrine Nedrejord setter fingeren på et sår og trykker så hardt at leseren blir både forferdet og klokere. Så er Nedrejord også en fryktløs forfatter … Midtpartiet utmerker seg med en forrykende utlegning av samisk identitet … En samisk kvinne i Frankrike slipper å bli kalt lappjævel og fjellfinn, datteren kan unngå et historisk stigma. Samtidig viser «Sameproblemet» hvor blekt alt kan bli i et valgt utenforskap. Hvordan fysisk tilstedeværelse kan vekke intense følelser for en fortrengt natur og kultur. Kathrine Nedrejord har funnet et kraftfullt språk for motstridende impulser"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN
"Uredd og rasende. Kathrine Nedrejords nye roman er et samisk anklageskrift mot det norske majoritetssamfunnets undertrykkelse, usynliggjøring, hån og rasisme … Marie Engmos fortellerstemme er av og til nedstemt, men vel så ofte intens og rasende … Med denne romanen demonstrerer Kathrine Nedrejord igjen sin insisterende vilje til å analysere de vanskelige problemstillingene omkring offer og overgriper. Hun overbeviser, både i språk og temperament"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Kathrine Nedrejord [står] i en essayistisk romantradisjon, men hun skiller seg ut ved å være saklig opplysende i en sømløs blanding av tydelig sakprosa og fiksjonshandling ... Overbevisende får Nedrejord et politisk nivå til å henge godt sammen med personlig erfaring når hun fletter all diskrimineringen Marie har vært utsatt for inn i en oppvekstfortelling ... Bare en forfatter som Nedrejord kan gjøre komplekse innsikter så tilgjengelige at folk flest får de med seg. Sameproblemet bør leses av alle"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Nedrejords nye roman tvinger leseren til å granske seg selv … «Sameproblemet» er en roman som i enkelte avsnitt nærmer seg et debattinnlegg. Samtidig er den noe langt mer. Boka undersøker fra et samisk synspunkt hvordan det oppleves å bli sett som et problem i Norge, her og nå – og gjennom flere hundre år ... Jeg assosierer til et plagg som går igjen i romanen, de fargerike koftene, som mer enn noe gjør Marie synlig som same i offentlige rom. «Sameproblemet» er en slags kofte, i skrift, nødvendig å se, nødvendig å lese og forsøke å forstå"
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"«Sameproblemet» er utflytende og likevel bastant. Slik utfordrer romanen skandinaviske tattforgittheter om hva litteratur er … Kanskje fordi boken hermer slektens spontane fortellertradisjon, som skiller seg fra søringers formelbaserte konversasjon, er den aldri redd for å fremstå bombastisk … viljen til å granske enkeltmennesket i lys av større samfunnsendringer kjenner norske lesere fra bøkene til Édouard Louis og Annie Ernaux. Men der sistnevnte beholder en kjølig nøkternhet selv når romanen er lagt i førsteperson, har Nedrejords jeg-fortelling først og fremst kraft. Boringen i følelser som fremmedgjøring og frykt for vold, er vond. Skildringene har utvilsomt overføringsverdi til andre minoriteter … Skal hun beskrive seg selv eller bestemor, synes fortelleren å si, må hun skildre alt dette andre også. Slik taler Nedrejords bok fra et kollektivt ståsted. Inn i en splintret offentlighet "
MARIA OLERUD, MORGENBLADET
"Endelig kom romanen som lar meg forstå hva samene har båret på … jeg innser at jeg har savnet en roman som denne … Jeg gleder meg til å prate om boka utover høsten, og tror at «Sameproblemet» kan bli den viktigste døråpneren for nordmenn til samisk kultur siden «Ante» gikk på NRK i 1975"
SISS VIKS BOKBREV, NRK
"Nedrejord er både klartenkt og analytisk og eitrende sinna i sin nye roman, til opplysning og fornøyelse … Det er nesten umulig ikke å tenke på Simone de Beauvoir og hennes verk om «den andre», den epokegjørende «Det annet kjønn», mens man leser Kathrine Nedrejord … Sånn sett kan «Sameproblemet» også karakteriseres som et filosofisk- eksistensielt verk. Men til forskjell fra de Beauvoir har forfatteren klart å kle sitt opprørende sinne i skjønnlitterære gevanter … Denne anmelderen har knapt noen gang lest en mer øyeåpnende og krass beretning om samenes liv i Norge … treffende og ofte drepende karakteristikker står tett i denne uhyre velformulerte romanen … Norge er ikke homogent, skriver hun. Vi finnes, og vi er annerledes. Slik slipper hun løs sine litterære krefter og gir oss et velrettet svingslag"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Nedrejords roman av året er politisk intelligent, kunnskapsrik og innom hele det menneskelige følelsesregisteret. Det blir det god litteratur av … Med Sameproblemet gir Nedrejord oss en svært empatisk skildring av det koloniale subjektets møte med kolonimakt og rasisme. Hun har skrevet en illsint, fortvilet, men også overgitt roman om Norge og nordmenns historiske og nåtidige overgrep mot samer og det samiske. Jeg kommer ikke til å skrive at du må lese Nedrejords siste – Sameproblemet er for god til å bli lest pliktskyldig – men jeg er ganske sikker på at du vil lese den"
MARJAM IDRISS, VINDUET
«Jeg blei ikke født same. Jeg var bare et spedbarn i armene til mora mi på sykehuset.»

Marie Engmo har nylig blitt mor for første gang. Hun bor i Frankrike, langt fra røttene sine. Den natta áhkku - mormoren hennes - dør, er Marie den eneste i slekta som ikke kjenner noen forandring. Hun forlater dattera og samboeren og reiser hjem til Finnmark for å delta i begravelsen. På veien til hjembygda bestemmer hun seg for å skrive áhkkus historie. Det blir ei fortelling om kvinnene i familien, om hvordan undertrykkelse har prega livet til oldemor, mormor, mor og Marie sjøl, og om hvordan den samiske bakgrunnen har forma Maries syn på virkeligheta.

"Sameproblemet" er en undersøkelse av hva det vil si å være samisk, kvinne, mor, datter og barnebarn, en sterk roman om samisk kultur, språk og identitet. Samtidig er den et oppgjør med den norske stat, kirke og skole.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2024
ISBN 9788249529155
Innbinding Ebok
Tittel Sameproblemet
Bokgruppe 852
I salg 12.09.2024
Emne Finnmark Samer Skjønnlitteratur Familie Diskriminering
Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord

Kathrine Nedrejord (f. 1987) er forfatter, dramatiker og scenekunstner. Nedrejord er samisk med røtter i Kjøllefjord i Finnmark, men har bodd i Paris siden 2011. Hun debuterte i 2010 med romanen Transitt, og i 2014 utkom hennes andre roman, Trengsel. For romanen Forvandlinga (2018) ble hun tildelt Havmannprisen. Fra 2018 til 2020 var Kathrine Nedrejord husdramatiker ved Nationaltheatret. Hun har også skrevet fem barne- og ungdomsbøker. Nedrejord ble nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023 for romanen Forbryter og straff (2022).

«Det er ikke ofte man kommer i berøring med en litteratur som så skarpt og utilslørt avviser tilgivelse og benådning som etisk og juridisk bestemmelse … Med imponerende litterær kontroll og med klokskap snarere enn skånsomhet, med vrede snarere enn selvransakende forbehold, skriver Nedrejord frem sitt anklageskrift … Forbryter og straff er en rik roman som klarer å være tidsmessig og aktuell samtidig som den vekker til live en forbindelse f.eks. med Nathaniel Hawthornes hjerteskjærende The Scarlet Letter
Fra juryens begrunnelse for nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris 2023.

 

Litterære priser:

2022 Havmannprisen

 

Utgitt på Oktober:

2024 Sameproblemet
2022 Forbryter og straff (Roman)
2018 Forvandlinga (Roman)
2014 Trengsel (Roman)
2010 Transitt (Roman)

 

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Kathrine Nedrejord - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Kathrine Nedrejord
Les mer

Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

Kl. 12.00 i dag ble nominasjonene til Nordisk råds litteraturpris offentliggjort. Kathrine Nedrejord er en av de to norske kandidatene. Nedrejord er nominert for den kritikerroste romanen Forbryter og straff som utkom våren 2022.​​​​​​​
Les mer

Kathrine Nedrejord tildelt Oktoberprisen 2024

Kathrine Nedrejord ble i dag tildelt Oktoberprisen 2024. Tildelingen fant sted under Forlaget Oktobers høstpresentasjon. 
Les mer