Sakte dans ut av brennende hus

Velg format

kr 135
ISBN
9788270946037
"Espen Stuelands styrke som lyriker er åpenbar allerede fra det første diktet i debutsamlingen hans. Han har evnen til å transformere tanker og inntrykk til poetiske utsagn som virker fremmede og kjente på en gang … På sitt sterkeste viser Stueland seg som en lyriker med en imponerende kontroll over bildene han benytter … At han er en utvilsom begavelse står i alle tilfelle fast, så derfor bør vi ønske ham velkommen"
HENNING HAGERUP, KLASSEKAMPEN
"Espen Stueland debuterer med en diktsamling som er en ordorgie, et lydbilde og et kryptisk språkarbeid … Bildene hans er absurde og overraskende, og han er et oppkomme av lydlige assosiasjoner … Å legge rim inn i verselinjen er et tradisjonelt lyrisk grep som Stueland gir ny spenning ved å bruke det i en særdeles oppbrutt poetisk struktur"
JANIKE KAMPEVOLD LARSEN, BERGENS TIDENDE
"Espen Stueland er hva man på kritikerspråket gjerne kaller en lovende forfatter … sakte dans ut av brennende hus gir et tydelig signal om at vi har å gjøre med en forfatter som utvilsomt hører hjemme i den lyriske sjangeren … en alt i alt god debut … markerer en seriøs poetisk vilje hos en lyriker det blir svært spennende å følge videre"
VAGANT
"Lita fin diktsamling … På eitt vis er det tradisjonell modernisme med raske impresjonistiske stemningar og ei ordbehandling som vitnar om utstrekt lesing og eit intelligent og fint språkøyra. Det er noko med tonen og tempoet i ordbehandlinga som når ut over det tradisjonelle og over i eit felt som er spennande og til dels nytt. Dessutan er her ein musikalsk retorikk som er behageleg å lesa innanboks … Espen Stuelands låge røyst er velkommen igjen"
TOR OBRESTAD, STAVANGER AFTENBLAD
Forlaget sier at en i denne debutantens dikt "vil finne spor og skjulte referanser til europeisk eksperimentell diktning, og ting som vitner om bred orientering i moderne kunst og litteratur".

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 1992
ISBN 9788270946037
Innbinding Pocket
Tittel Sakte dans ut av brennende hus
Bokgruppe 410
Design Exil Design
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2023 Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser
2021 Pandemiarkivene
2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene.
Les mer

Ingvild Burkey og Astrid Nordang nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Ingvild Burkey og Astrid Nordang er to av fire nominerte til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021.
Les mer