Rolf Stenersen

en biografi

Velg format

kr 299
På lager
ISBN
9788249525461
 
"bekrefter også et bilde av Espen Søbye som en av våre mest markante og originale biografer, den nøyaktige cicerone som med lavmælt stemme makter å lete opp det forfriskende nye og gjøre det levende for leseren. Jo, her er en stemme det er vel verdt å lytte til!"
KARSTEN ALNÆS, DAGBLADET
 
"Leseverdig og informativt … Dette er en bok som fortjener mange lesere … I boken om Rolf Stenersen har atter et spennende og problemfylt liv blitt skarpsindig kartlagt og drøftet via grundig primærforskning, brevsamlinger og offentlige dokumenter"
NILS JOHAN RINGDAL, AFTENPOSTEN
 
"en av de fem–seks beste biografiene skrevet på norsk noensinne"
PROSA, 2002
 
"biografien er fengslende lesning og gir et frydefullt bilde av en ufattelig driftig, men også underlig mann, som elsket å være i begivenhetenes sentrum, og som i aller høyeste grad gjør krav på en solid biografi"
MARTIN A. FOSS, FINANSAVISEN
 
"Han tegner et fascinerende bilde av en av de merkeligste norske menn som har levd … I biografien om Rolf Stenersen er kunst-, kultur-, og økonomisk historie vevet sammen med fortellingen om en kontroversiell person som var både helt og antihelt på samme tid. Et stykke Norgeshistorie."
T. RAMSTAD, AVISA TRONDHEIM
 
"en uhyre fascinerende bok om en usedvanlig personlighet"
KIEL, HALDEN ARBEIDERBLAD
 
"Tankevekkende Stenersen-biografi … en spennende biografi om en åpen og svært sammensatt person … for prosjektet som helhet er det bare å ta hatten av"
HOLGER KOEFOED, KLASSEKAMPEN
Rolf Stenersen (1899-1978) var aksjemekler, sprinter, finansanalytiker, forfatter, språkreformator og kunstsamler. Han donerte store deler av sin malerisamling til Oslo og Bergen. Stenersen skrev avisartikler og bøker om aksjer og økonomi og om kunst og kunstnere - blant annet om vennen Edvard Munch
- og debuterte som skjønnlitterær forfatter i 1931, med den ekspresjonistiske novellesamlingen `Godnatt da du`.

Søbye portretterer personen Rolf Stenersen, en mann som eide en framdrift og stahet som avfødte både motstand og framganger. Stenersens brede arbeidsområde og interessefelt gjør boka interessant som et tverrsnitt av norgeshistorien i vårt århundre;
den gir innblikk i det litterære miljø gjennom Stenersens vennskap med Hoel, Øverland og Sandemose, den er en slektskrønike om Stenersen-dynastiet, og skildrer aksjemeklingsvirksomhet i Norge fra 1916 fram til midten av 70-årene.

«bekrefter også et bilde av Espen Søbye som en av våre mest markante og originale biografer, den nøyaktige cicerone som med lavmælt stemme makter å lete opp det forfriskende nye og gjøre det levende for leseren»
KARSTEN ALNÆS, DAGBLADET

«Leseverdig og informativt»
NILS JOHAN RINGDAL, AFTENPOSTEN

«biografien er fengslende lesning og gir et frydefullt bilde av en ufattelig driftig, men også underlig mann»
MARTIN A. FOSS, FINANSAVISEN

«det (er) bare å ta hatten av»
HOLGER KOEFOED, KLASSEKAMPEN

«en av de fem-seks beste biografiene skrevet på norsk noensinne»
PROSA, 2002

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2022
ISBN 9788249525461
Innbinding Pocket
Tittel Rolf Stenersen
Bokgruppe 501
I salg 27.10.2022
Emne Faglitteratur Biografier Finans Kunstnermiljøer
Espen Søbye

Espen Søbye

Espen Søbye (f. 1954) er mag.art. i filosofi fra 1982 og har arbeidet i Statistisk sentralbyrå, med avbrudd, fra 1985. Han debuterte som forfatter i 1992 med Ingen vei hjem. Arthur Omre, en biografiog har siden utgitt en rekke biografier og sakprosabøker, blant annet Folkemengdens bevegelse. Norges befolkning 1735–2014. En tabellstudie, som utkom i forbindelse med 200-årsjubileet for Grunnloven i 2014 og ble til i samarbeid med Statistisk sentralbyrå. Espen Søbye er kåret til Årets litteraturkritiker og har mottatt Olav Dalgards kritikarpris for sin sakprosakritikk. Kathe, alltid vært i Norge ble i 2018 kåret til en av de ti beste skandinaviske sakprosabøkene utgitt på 2000-tallet. Juryen besto av ni fremstående kritikere, forfattere og forskere, og kåringen var et samarbeid mellom Morgenbladet, Norsk Litteraturfestival, Aftonbladet, Weekendavisen og Broen.xyz. I 2022 ble Espen Søbye tildelt Gyldendalprisen for hele sitt forfatterskap. Det var første gang prisen gikk til en sakprosaforfatter.

«et eminent sakprosaforfatterskap … uredd og ofte kontant undersøkende … Vi ser fram til fortsettelsen.»
Fra juryens begrunnelse, Gyldendalprisen 2022

 

Litterære priser:

Gyldendalprisen 2022

Olav Dalgards kritikerpris 2013

Årets litteraturkritiker 2006

 

Utgitt på Oktober:

2014 Folkemengdens bevegelse 1735–2014. En tabellstudie
2010 En mann fra forgangne århundrer. Overlege Johan Scharffenbergs liv og virke 1869–1965. En arkivstudie
2005 Ord for ord. Artikler 1986–2004
2003 Kathe, alltid vært i Norge
1995 Rolf Stenersen. En biografi
1992 Ingen vei hjem. Arthur Omre. En biografi
Les mer

Nyheter

Espen Søbye tildelt Gyldendalprisen 2022 

Espen Søbye ble i ettermiddag tildelt Gyldendalprisen 2022 for sitt forfatterskap. Søbyes forfatterskap fremheves som «konsentrert og nyskapende» av legatstyrets leder Geir Mork.
Les mer