Bla i boken

Protosjel

dikt

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249523597
"Men sjelen var ikke død: Strålende diktfortelling, med robotmyk diksjon og sikkerhet men ingen svar, om hvor mennesket begynner og slutter"
SINDRE ANDERSEN, KLASSEKAMPEN, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Forfatteren behersker både enkeltdiktet og den helhetlige komposisjonen. Kombinasjonen av slående metaforer, teknisk presisjon og elegante assosiasjoner får disse sci-fi-kulørte diktene til å sveve på boksidene. En vilt godt gjennomført, glitrende diktsamling"
ENDRE RUSET, VÅRT LAND 2021, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Første setning: «hvert menneske er født av blinde ingeniører». Derfra blir det bare bedre!"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET, ÅRETS TRE BESTE BØKER 2021
"Schrattenholz er meir naturnær og poetisk konsentrert og det er formspråket som gjer innblikket i etterlivet så truverdig – og eksistensielt ubehageleg"
THULA KOPREITAN, NRK, ÅRETS BESTE BØKER 2021
"Protosjel er et blinkskudd av en bok … Etter å ha pløyd meg gjennom en mengde diktsamlinger utgitt av norske forlag denne våren, sitter jeg igjen med en klar favoritt: Protosjel av Maria Dorothea Schrattenholz … Det er faktisk en uhyre ambisiøs bok, som på samme tid banker til med en rekke slående bilder … Slik jeg tolker boka, stiller den et helt grunnleggende spørsmål: Er det håp for mennesket i maskinens tidsalder? … Det som gjør boka til Maria Dorothea Schrattenholz så god, er likevel ikke primært det filosofiske og vitenskapelige, selv om dette også er inspirerende turnert. Protosjel er så god fordi den er fabelaktig diktning: massevis av regelrette onelinere, suverent kompakt språk og et rikt assortement av poetiske bilder gjør dette til en av de aller beste bøkene på norsk så langt i år"
ESPEN GRØNLIE, DAGBLADET
"Modig poesi som treffer både leseren og samtiden i hjertet … Protosjel er en språkmaskin som fortsetter å dure i leseren lenge etter endt lesning. Dens styrke ligger i hvordan de store tankene kommer til uttrykk som små, sarte bilder, som bildet av en kropp som sakte forsvinner og erstattes av en liten tingest av glass man kan putte i lommen og ta med seg over alt"
JOHANNES GRYTNES, BERGENS TIDENDE
"Schrattenholz gjør en elegant og frisk vri på drømmen om et liv etter døden … Bak teknologien som forlenger og forbedrer livene våre ligger ikke bare et ønske om å gjøre livet lettere, men også en motvilje mot å akseptere den uunngåelige smerten, tapene og forfallet vi alle skal gjennom. Protosjel setter dette på spissen. Schrattenholz klarer å gi ordet sjel, samt ideen om denne størrelsen eller ‘essensen’, en annerledes sammenheng ved å sette den i så tett kontakt med det maskinelle … Tanken om sjelen som en svevende bevissthet som morfer sammen med alle elementer og tider er selvfølgelig eldgammel, men Schrattenholz er en god forfører, altså språkfører, som gir denne tanken liv og bevegelse. Jeg blir rørt i møte med denne sjelens snakking, som forsiktig gir ord til alt den fornemmer. Det er som om den har tilgang til verden gjennom gliper"
KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET
"Drivande diktbok med overtydande kvalitetar. Maria Dorothea Schrattenholz vart i 2015 nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris for diktboka Atlaspunkt. Hennar andre diktbok, Protosjel, står ikkje attende for debuten. I Protosjel finst ein markant energi, ein puls som pumpar fram linene, kombinert med ei sanseleg og ekspanderande biletskaping som grip tak i lesaren … diktas kroppslege, fysiske sider, især dei rytmiske kvalitetane, gir dikta eit umiskjenneleg menneskeleg nærvær, eller sjel. I denne diktboka arbeidar bilete, syntaks og ordval uvanleg godt saman"
SINDRE EKRHEIM, DAG OG TID
"Korleis kan ein halde fast ved menneska ein har mista? … Schrattenholz maktar å kombinere vitskaplege perspektiv med ei dirrande kjensle av at noko menneskeleg står på spel. Dikta hennar engasjerer meg på fleire plan, og held jamt over høg kvalitet … eit uvanleg friskt og ambisiøst poetisk prosjekt, som greier å foreine det vi elles forstår som motsetnadar, som fantasi og vitskap, kropp og omgjevnadar, logisk refleksjon og relasjonen til dei viktigaste menneska i liva våre"
HELENE HOVDE HAREIDE, KLASSEKAMPEN
"Kombinasjonen av slående metaforer, teknisk presisjon og elegante assosiasjoner får disse sci-fi-kulørte diktene til å sveve på boksidene … I likhet med storheter som Bjørn Aamodt, Tor Ulven og Inger Christensen, smelter Maria Dorothea Schrattenholz poesien sammen med filosofiske og vitenskapelige felt på sin helt egen måte. Det går stadig lenger tid mellom hver gang undertegnede støter på ny, formidabel poesi. Men når det en sjelden gang skjer, rykkes jeg opp av en litterær dvale, og minnes på hvor bra det faktisk går an å skrive, tenke og formulere seg i diktform. Protosjel inneholder poesi av et slik oppløftende format"
ENDRE RUSET, VÅRT LAND
"Fra hverdagen til dødens allestedsnærvær, beveger Protosjel seg mellom det nære og det svimlende store … Styrken ligger i diktenes elegante bevegelse fra hverdagsrealisme til melankolsk fundering, og den såre klokheten som tidvis perforerer … Mot samlingens slutt skifter perspektivet dramatisk, og tilhører nå den avdøde kjæresten … Her er form og innhold virkelig forent, med oppløsning som nøkkelord. Det er storslagent, nærmest svimlende og ekkelt å lese … Allestedsnærværet, bruddstykker av minner, og hans usynlige observasjon av den gjenværende, er usigelig sårt og vakkert. Det virker som vi får innblikk i livet etter døden, både på den ene og den andre siden av tiden, på en usedvanlig lite svulstig måte. Du er ikke den samme etter å ha lest Protosjel"
THULA KOPREITAN, SUBJEKT
"vi tar det vi får
noe mister vi sammen
noe mister vi hver for oss
begynner cellene å dele seg
klarer de ikke å slutte
blodet ditt modner for fort, du er rik
på karbondioksid, fattig på oksygen
gullet i menneskekroppen
er konsentrert rundt hjertet"

Hun er vitne til at den som står henne nærmest gradvis forsvinner. Inni ham foregår en krig som utrettelig bryter kroppen ned. Hun bestemmer seg for å konstruere en maskin som kan frigjøre sjelen hans fra kroppen.
"Protosjel" er en diktsamling med science fiction-preg, som tematiserer sykdom, sorg og oppløsning i et vakkert, kroppslig, feberaktig og kontrastfylt språk. Naturvitenskap og filosofi inngår i en strøm av bilder som beveger seg på tvers av grensene mellom ulike sansesfærer, mellom kropp og omgivelse, bevissthet og materie, indre og ytre, liv og død.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523597
Innbinding Ebok
Tittel Protosjel
Bokgruppe 852
I salg 17.02.2021
Design Johanne Hjorthol
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Maria Dorothea Schrattenholz

Maria Dorothea Schrattenholz

Maria Dorothea Schrattenholz er født i Bergen i 1980. Hun debuterte i 2015 med diktsamlingen Atlaspunkt. For denne ble hun nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris. Protosjel er hennes andre bok.

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Maria Dorothea Schrattenholz - Flere forfatterportretter

Les mer

Maria Dorothea Schrattenholz tildelt Bokhandelens forfatterstipend 

Maria Dorothea Schrattenholz ble i dag tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2022 for diktsamlingen Protosjel. Schrattenholz mottok hovedstipendet på 200.000 kroner. Tildelingen fant sted på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. 
Les mer