Bla i boken

Protosjel

dikt

Velg format

Tilbudspris kr 148 Før kr 169
På lager
ISBN
9788249523597

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523597
Innbinding Ebok
Tittel Protosjel
Bokgruppe 852
I salg 17.02.2021
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
"vi tar det vi får
noe mister vi sammen
noe mister vi hver for oss
begynner cellene å dele seg
klarer de ikke å slutte
blodet ditt modner for fort, du er rik
på karbondioksid, fattig på oksygen
gullet i menneskekroppen
er konsentrert rundt hjertet"

Hun er vitne til at den som står henne nærmest gradvis forsvinner. Inni ham foregår en krig som utrettelig bryter kroppen ned. Hun bestemmer seg for å konstruere en maskin som kan frigjøre sjelen hans fra kroppen.
"Protosjel" er en diktsamling med science fiction-preg, som tematiserer sykdom, sorg og oppløsning i et vakkert, kroppslig, feberaktig og kontrastfylt språk. Naturvitenskap og filosofi inngår i en strøm av bilder som beveger seg på tvers av grensene mellom ulike sansesfærer, mellom kropp og omgivelse, bevissthet og materie, indre og ytre, liv og død.
"Modig poesi som treffer både leseren og samtiden i hjertet … Protosjel er en språkmaskin som fortsetter å dure i leseren lenge etter endt lesning. Dens styrke ligger i hvordan de store tankene kommer til uttrykk som små, sarte bilder, som bildet av en kropp som sakte forsvinner og erstattes av en liten tingest av glass man kan putte i lommen og ta med seg over alt"
JOHANNES GRYTNES, BERGENS TIDENDE
"Maria Dorothea Schrattenholz gjør en elegant og frisk vri på drømmen om et liv etter døden … Bak teknologien som forlenger og forbedrer livene våre ligger ikke bare et ønske om å gjøre livet lettere, men også en motvilje mot å akseptere den uunngåelige smerten, tapene og forfallet vi alle skal gjennom. Protosjel setter dette på spissen. Schrattenholz klarer å gi ordet sjel, samt ideen om denne størrelsen eller ‘essensen’, en annerledes sammenheng ved å sette den i så tett kontakt med det maskinelle … Tanken om sjelen som en svevende bevissthet som morfer sammen med alle elementer og tider er selvfølgelig eldgammel, men Schrattenholz er en god forfører, altså språkfører, som gir denne tanken liv og bevegelse. Jeg blir rørt i møte med denne sjelens snakking, som forsiktig gir ord til alt den fornemmer. Det er som om den har tilgang til verden gjennom gliper "
KATRINE HEIBERG, MORGENBLADET
Maria Dorothea Schrattenholz

Maria Dorothea Schrattenholz

Maria Dorothea Schrattenholz er født i Bergen i 1980. Hun debuterte i 2015 med diktsamlingen Atlaspunkt. For denne ble hun nominert til Tarjei Vesaas’ Debutantpris. Protosjel er hennes andre bok.

Flere forfatterportretter

Les mer

Nyheter

Maria Dorothea Schrattenholz - Flere forfatterportretter

Les mer