Maria Dorothea Schrattenholz tildelt Bokhandelens forfatterstipend 

 

 

 

 

Maria Dorothea Schrattenholz tildelt Bokhandelens forfatterstipend 

 

 

 

Maria Dorothea Schrattenholz ble i dag tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2022 for diktsamlingen Protosjel. Schrattenholz mottok hovedstipendet på 200.000 kroner. Tildelingen fant sted på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. 

 

Publisert 2. juni 2022

Maria Dorothea Schrattenholz

Foto: Baard Henriksen


Bokhandlerforeningens forfatterstipend går fortrinnsvis til forfattere i etableringsfasen. Stipendene deles ut av Bokhandlerforeningen i samarbeid med Den norske Forfatterforening. Hovedstipendet på 200.000 går til «en særdeles fremstående utgivelse».

I juryens begrunnelse for tildelingen til Schrattenholz heter det blant annet at: «Protosjel tar leseren med på en reise til fremtiden, den gir oss teknologi og filosofi kledd i poetiske gevanter, men diktene handler samtidig om tradisjonelle sentrallyriske emner som kjærlighet, sorg og tap. Schrattenholz evner på forbløffende vis å kombinere alt dette. Hun skriver filosofisk, men samtidig kroppslig og nært, briljerer med treffende bilder og presise beskrivelser. Det er rett og slett glimrende utført og resultatet blir noe nær en egen sjanger, en stort anlagt science-fiction poesi.” 

– Protosjel handler om mye, og jeg tror ikke den kunne rommet så mange tema og erfaringer om den ikke var skrevet i form av science fiction. Jeg har vært interessert i science fiction siden barndommen, og har alltid vært drevet av en sterk nysgjerrighet og undring over verden, uttalte Schrattenholz til Bokhandlerforeningen. 

Protosjel utkom våren 2021 til strålende kritikker. Boken ble trukket frem som en av årets beste bøker i Klassekampen, NRK, Vårt Land og Dagbladet. «Kombinasjonen av slående metaforer, teknisk presisjon og elegante assosiasjoner får disse sci-fi-kulørte diktene til å sveve på boksidene. En vilt godt gjennomført, glitrende diktsamling», het det i Vårt Lands anmeldelse. «Schrattenholz gjør en elegant og frisk vri på drømmen om et liv etter døden», skrev Morgenbladets anmelder.


Om Protosjel:


vi tar det vi får
noe mister vi sammen
noe mister vi hver for oss
begynner cellene å dele seg
klarer de ikke å slutte
blodet ditt modner for fort, du er rik
på karbondioksid, fattig på oksygen
gullet i menneskekroppen
er konsentrert rundt hjertet

 

Hun er vitne til at den som står henne nærmest gradvis forsvinner. Inni ham foregår en krig som utrettelig bryter kroppen ned. Hun bestemmer seg for å konstruere en maskin som kan frigjøre sjelen hans fra kroppen.

 

Protosjel er en diktsamling med science fiction-preg, som tematiserer sykdom, sorg og oppløsning i et vakkert, kroppslig, feberaktig og kontrastfylt språk. Naturvitenskap og filosofi inngår i en strøm av bilder som beveger seg på tvers av grensene mellom ulike sansesfærer, mellom kropp og omgivelse, bevissthet og materie, indre og ytre, liv og død.

 

Maria Dorothea Schrattenholz er født i Bergen i 1980. Hun debuterte i 2015 med diktsamlingen Atlaspunkt. For denne ble hun nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Protosjel er hennes andre bok.


Les også

Maria Dorothea Schrattenholz tildelt Bokhandelens forfatterstipend 

Maria Dorothea Schrattenholz ble i dag tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2022 for diktsamlingen Protosjel. Schrattenholz mottok hovedstipendet på 200.000 kroner. Tildelingen fant sted på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. 

Priya Bains tildelt festspilldikterenes stipend under De litterære festspill

Festspilldikter Linn Ullmann har valgt Priya Bains som mottaker av festspilldikterens stipend i 2022. Stipendet, som er på 10 000 kroner, ble overrakt under De litterære festspill i Bergen fredag kveld. 

Lars Ellings Fyrstene av Finntjern klatrer igjen på bestselgerlista

Lars Ellings debutroman Fyrstene av Finntjern gikk rett inn på en tredjeplass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste da den utkom i slutten av mars. Romanen har ligget på lista siden og denne uken rykker den opp fra åttende til sjetteplass.