Maria Dorothea Schrattenholz tildelt Bokhandelens forfatterstipend 

 

 

 

 

Maria Dorothea Schrattenholz tildelt Bokhandelens forfatterstipend 

 

 

 

Maria Dorothea Schrattenholz ble i dag tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2022 for diktsamlingen Protosjel. Schrattenholz mottok hovedstipendet på 200.000 kroner. Tildelingen fant sted på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. 

 

Publisert 2. juni 2022

Maria Dorothea Schrattenholz

Foto: Baard Henriksen


Bokhandlerforeningens forfatterstipend går fortrinnsvis til forfattere i etableringsfasen. Stipendene deles ut av Bokhandlerforeningen i samarbeid med Den norske Forfatterforening. Hovedstipendet på 200.000 går til «en særdeles fremstående utgivelse».

I juryens begrunnelse for tildelingen til Schrattenholz heter det blant annet at: «Protosjel tar leseren med på en reise til fremtiden, den gir oss teknologi og filosofi kledd i poetiske gevanter, men diktene handler samtidig om tradisjonelle sentrallyriske emner som kjærlighet, sorg og tap. Schrattenholz evner på forbløffende vis å kombinere alt dette. Hun skriver filosofisk, men samtidig kroppslig og nært, briljerer med treffende bilder og presise beskrivelser. Det er rett og slett glimrende utført og resultatet blir noe nær en egen sjanger, en stort anlagt science-fiction poesi.” 

– Protosjel handler om mye, og jeg tror ikke den kunne rommet så mange tema og erfaringer om den ikke var skrevet i form av science fiction. Jeg har vært interessert i science fiction siden barndommen, og har alltid vært drevet av en sterk nysgjerrighet og undring over verden, uttalte Schrattenholz til Bokhandlerforeningen. 

Protosjel utkom våren 2021 til strålende kritikker. Boken ble trukket frem som en av årets beste bøker i Klassekampen, NRK, Vårt Land og Dagbladet. «Kombinasjonen av slående metaforer, teknisk presisjon og elegante assosiasjoner får disse sci-fi-kulørte diktene til å sveve på boksidene. En vilt godt gjennomført, glitrende diktsamling», het det i Vårt Lands anmeldelse. «Schrattenholz gjør en elegant og frisk vri på drømmen om et liv etter døden», skrev Morgenbladets anmelder.


Om Protosjel:


vi tar det vi får
noe mister vi sammen
noe mister vi hver for oss
begynner cellene å dele seg
klarer de ikke å slutte
blodet ditt modner for fort, du er rik
på karbondioksid, fattig på oksygen
gullet i menneskekroppen
er konsentrert rundt hjertet

 

Hun er vitne til at den som står henne nærmest gradvis forsvinner. Inni ham foregår en krig som utrettelig bryter kroppen ned. Hun bestemmer seg for å konstruere en maskin som kan frigjøre sjelen hans fra kroppen.

 

Protosjel er en diktsamling med science fiction-preg, som tematiserer sykdom, sorg og oppløsning i et vakkert, kroppslig, feberaktig og kontrastfylt språk. Naturvitenskap og filosofi inngår i en strøm av bilder som beveger seg på tvers av grensene mellom ulike sansesfærer, mellom kropp og omgivelse, bevissthet og materie, indre og ytre, liv og død.

 

Maria Dorothea Schrattenholz er født i Bergen i 1980. Hun debuterte i 2015 med diktsamlingen Atlaspunkt. For denne ble hun nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Protosjel er hennes andre bok.


Les også

Kathrine Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023

Kl. 12.00 i dag ble nominasjonene til Nordisk råds litteraturpris offentliggjort. Kathrine Nedrejord er en av de to norske kandidatene. Nedrejord er nominert for den kritikerroste romanen Forbryter og straff som utkom våren 2022.​​​​​​​

Thorvald Steen og Karl Ove Knausgård nominert til Dublin Literary Award 2023

Nominasjonene til den prestisjetunge Dublin Literary Award 2023 er nå klare. Totalt 70 bøker er på langlisten, blant dem to norske romaner: Thorvald Steens Det hvite badehuset og Karl Ove Knausgårds Morgenstjernen.

Boka om Ways of Seeing nominert til Kritikerprisen 2022

Nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2022 ble i dag offentliggjort av Norsk kritikerlag. I kategorien beste sakprosabok for voksne er Vi skulle si storm. Boka om Ways of Seeing (red. Pia Maria Roll, Hanan Benammar og Sara Baban) en av fire nominerte bøker.