Kirstine Reffstrup tildelt Stig Sæterbakkens minnepris 2023

 

 

Kirstine Reffstrup tildelt Stig Sæterbakkens minnepris 2023

 

 

 

Stig Sæterbakkens minnepris 2023 går til Kirstine Reffstrup for hennes  to romaner Jeg, Unica (2016) og Jernlungen (2023).

Publisert 23.08.23


Stig Sæterbakkens minnepris ble etablert i 2012 og går til en forfatter som har originalitet og mot til å skape sine egne prosjekter. Vinneren får 100 000 kroner og et verk av kunstner Sverre Malling.

-Det er en stor ære, og jeg føler meg glad og takknemlig over å få tildelt denne prisen til minne om en betydelig norsk forfatter, sier Reffstrup om tildelingen.

Årets jury har bestått av Ingrid Svennevig Hagen, Thomas Lundbo og Elise Winterthun. Juryen mener at beskrivelsene i Reffstrups romaner "favner hele spekteret av sanseinntrykk" og "viser en særlig varhet for kraften i kroppslige fornemmelser". 

"Motet til å stå for sine egne prosjekter og utfordre leserens tåleevne, både i form og innhold, var en dyd i Stig Sæterbakkens forfatterskap. (...) Vi kan derfor gratulere en svært verdig vinner når Kirstine Reffstrup nå mottar Stig Sæterbakkens minnepris 2023!" 

Videre skriver juryen at slik som all god litteratur, så "overskrider Reffstrups bøker det aktuelle, romanene utvikler sine egne logikker og sitt autonome språk for å si det de må si."

De berømmer også Reffstrup for å være en forfatter som "ikke viker tilbake for det grufulle, det frastøtende og det uforståelige. Det skjønne blander seg med det heslige i legeringer som setter leseren på prøve".

Les hele juryens begrunnelse her: https://cappelendamm.no/stipender-og-minnepriser/stig-saterbakkens-minnepris/kirstine-reffstrup-2023

Kirstine Reffstrup er født i 1979. Hun debuterte med romanen Jeg, Unica i 2016 til svært gode kritikker. I Danmark ble romanen nominert til Debutantprisen og Montanas Litteraturpris, og Statens Kunstfonds Legadutvalg for Litteratur utnevnte romanen til en av årets beste bøker i 2016. Jeg, Unica er også utkommet i Frankrike, Sverige og Tyskland. Jernlungen, Reffstrups andre roman, har fått strålende mottagelse i både Norge og Danmark. 

Om Jeg, Unica:

"Det eneste negative med boka er at det ikke er mer av den … Hun briljerer med metaforer, fantasi og historisk teft. Det føles som å puste inn et menneske, og en tid som ikke finnes lenger."
 VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN

"Særegent og strålende om kunst og sinnets grenseland"
 BRITA STRAND RANGNES, STAVANGER AFTENBLAD

«en ualminnelig vellykket roman om kjønn, kunst og kropp."
TUE ANDERSEN NEXØ, INFORMATION 

"Jeg er dypt fascinert over Reffstrups ordmalerier … Det er en litteratur som er forelsket i billedkunsten, men som produserer egne suverene litterære bilder på denne forelskelsen."
LILLIAN MUNK RÖSING, POLITIKEN

«Reffstrup har et fint tak på stemningsmaleriene og fastholder en særegen skrøpelig og nærmest gjennomsiktig tone av uro og oppløsning. Her ligger romanens styrke» 
JØRGEN JOHANSEN, BERLINGSKE TIDENDE 

Om Jernlungen

«Trass i at året enno er ungt: Jernlungen er årets mest originale roman"

MARTA NORHEIM, NRK BOK

«en magisk fortelling om å leve i to verdener»

TURID LARSEN, DAGSAVISEN


«en poetisk og hardtslående litterær fantasi om utenforskap … Denne lettleste, kraftfulle og veldreide romanen bærer frem et sterkt og håpefullt utsagn: ‘Det neste store øyeblikket i historien tilhører oss’»

ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND

 

"[Reffstrup] skriver høyst originalt og fengslende, og kan sammenliknes med svært få andre i måten hun utforsker sine temaer på … dette var en sjelden fornøyelse"

 SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD


«Reffstrups prosa er som et magisk teppe vevet med største omhu av de fineste tråder»
LILIAN MUNK RÖSING, POLITIKEN

 

«Reffstrup fletter tett og fabulerende sammen to suverent fiktive, dirrende skjebner anno 1913 og 1952 i en unik roman som bør bli et gjennombrudd».
LARS BUKDAHL, WEEKENDAVISEN

 

«Kirstine Reffstrup skriver vakkert og hypnotisk … Her handler det om kropp og stemning, om suggestive scener og begjær og gjærende materie»

TUE ANDERSEN NEXØ, INFORMATION