Kirstine Reffstrups andre roman solgt til Danmark før lansering

 

 

Kirstine Reffstrups andre roman solgt til Danmark før lansering

 

 

 

Kirstine Reffstrups nye roman Jernlungen lanseres 10. februar. Allerede før lanseringen sikret forlaget Gyldendal i Danmark seg rettighetene til boken. Jernlungen skal utkomme på dansk i april.

Publisert 26. januar 2023


Reffstrup (f. 1979) debuterte i 2016 med den kritikerroste romanen Jeg, Unica, som er utkommet i Tyskland, Sverige og Danmark. I Danmark ble romanen nominert til Debutantprisen og Montanas Litteraturpris. Statens Kunstfonds Legatutvalg for Litteratur utnevnte Jeg, Unica til en av de fire beste bøkene utgitt i Danmark i 2016. Her i Norge ble Reffstrup nominert i kategorien «Årets litteratur» av Natt & Dag.

 

Om Jernlungen

Jeg ble født to ganger. Jeg falt på asfalten, og jeg hørte tolv slag. Jeg gråt. Slikket fosterfett. 

Jeg ble født første gang på nyttårsnatten i en annen by, under et annet tak i Europa, i byen Budapest, i en revne mellom to århundrer sprengte jeg hinnen. Klokkene ringte året inn, og viserne falt ned i neste hakk, år 1900. Jeg ble født i det lyset som finnes mellom en gutt og en jente. Jeg er verken jente eller gutt.

Jernlungen er en roman med historiske og fantastiske elementer, hvor den ene delen av handlingen foregår på epidemisykehuset Blegdamshospitalet i København på begynnelsen av 1950-tallet, mens den andre delen utspiller seg på et barnehjem for gutter i en stor skog et sted i Østerrike-Ungarn og i Budapest i årene 1913–1917.

I en jernlunge på Blegdamshospitalet ligger en ung poliosyk jente, lammet og avhengig av maskinen for å puste. På barnehjemmet i skogen vokser et navnløst barn – som ikke er helt som de andre guttene – opp under kallenavnet Gutt. Og mellom disse to unge menneskene, på tvers av tid og rom, finnes et sterkt, gåtefullt og uløselig bånd.


Jernlungen er en original, vakker og intens roman om sykdom, frihet, tid og kjønn – og om å puste fritt.

https://oktober.no/jernlungen

Utvalgte anmeldere om Jeg, Unica:

«en ualminnelig vellykket roman om kjønn, kunst og kropp."
TUE ANDERSEN NEXØ, INFORMATION 

«Jeg er dypt fascinert over Reffstrups ordmalerier»
LILLIAN MUNK RÖSING, POLITIKEN, 5 av 6 stjerner

”Alt er skrevet med en slik presisjon, et fokus på detaljer, at det kan sammenlignes med Stanley Kubricks praktiske og poetiske detaljbesettelse. Det er vakkert.” 
SIMON GRØNSKOV, FYENS STIFSTIDENDE, 5 av 6 stjerner 

«Reffstrup har et fint tak på stemningsmaleriene og fastholder en særegen skrøpelig og nærmest gjennomsiktig tone av uro og oppløsning. Her ligger romanens styrke, for å si det med et misvisende robust ord» 
JØRGEN JOHANSEN, BERLINGSKE TIDENDE 

«dypt imponerende»
JENNY HÖGSTRÖM, AFTONBLADET

"Det eneste negative med boka er at det ikke er mer av den … Hun briljerer med metaforer, fantasi og historisk teft. Det føles som å puste inn et menneske, og en tid som ikke finnes lenger."
 VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN,

"Særegent og strålende om kunst og sinnets grenseland"
 BRITA STRAND RANGNES, STAVANGER AFTENBLAD,