Boktips til 8. mars

Vi markerer den internasjonale kvinnedagen med bøker som på hver sin måte er aktuell på nettopp denne dagen.
Det er bøker om kvinnekamp, om kjønnsroller, makt og status, og samfunnets blikk på kvinner.


Linn Ullmann
Jente, 1983

I Jente, 1983 blir vi med når en ung jente reiser til Paris for å bli tatt bilde av av en kjent fotograf. Dette er en rå, naken og til tider brutal fortelling om makt og avmakt, lyst og skam, skjønnhet og glemsel. 

 

Natalia Ginzburg
Det tørre hjertet

Det tørre hjertet regnes som en feministisk klassiker av en av Italias største forfattere. I et usentimentalt og direkte språk dissekerer Natalia Ginzburg et ekteskap. Det tørre hjertet er en fortettet og ulmende roman om betinget kjærlighet og forvrengte oppfatninger, om trange kvinneliv og endelig løsrivelse.

 


Molly Øxnevad

Feminin gange

Feminin gange er en fortelling om en trans-mann og en cis-mann og hvordan de begge forholder seg til kjønnsroller og hverandre, hvor tungt det kan være å være normbrytende.

 

Vanessa Springora

Samtykket

Hun er 13 år, han er nesten 50. Etter et middagselskap hjemme hos hennes mor innleder de et forhold. G fester grepet om jentas liv, og nekter å slippe taket. Vanessa Springora konfronterer en kultur som i tiår etter tiår har lukket øynene for overgrep mot barn. Denne boka har bidratt til å endre Frankrike, både i ordskiftet og i rettssalene.

 


Kjersti Ericsson
Hun, han og kvinnekampen 

På 1970-taller går hun i spissen for kvinnekampen. Når tusenårs urett mot kvinner skal gjøres opp, blir også parforhold og familie til kampsoner. I kampen mot patriarkatet finnes ingen fredete områder, heller ikke kjærligheten.
 

red. Ellen Aanesen
Vi var mange

70-åras nye kvinnebevegelse varslet en helt ny tid. Kravene kvinnene stilte ble sett på som radikale og provoserende på en måte som er vanskelig å fatte i dag. Dette er historien om og med dem som gikk i tog, samlet underskrifter, lagde bråk og ikke ga etter for motstanden.

 


Sofi Oksanen
Hundeparken

To kvinner møtes på en benk. De har begge vært en del av den fremvoksende fertilitetsindustrien. Sofi Oksanen skriver beskt og nådeløst om konsekvensene av å behandle kvinnekroppen som en lukrativ handelsvare. Samtidig er romanen en dypt menneskelig fortelling om trofasthet og kjærlighet, om tapte barn og om løgnens kraft.