Leonoras reise

Velg format

kr 349
På lager
ISBN
9788249519477
"En frustrert, lengtende og søkende tekst om den underkjente kunstneren og surrealisten Leonora Carrington. Boka går som en hærfører foran flere viktige utgivelser om glemt kunst av glemte kvinner med en dragning mot vanviddet dette året, som Unica Zürns Sjasminmannen, og Mary MacLanes Snille djevel befri meg. Tross noen velmytologiserende passasjer om den følsomme kulturarbeideren, er dette engasjerende studie i kunstkritikk"
LIVE LUNDH, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019
"[Susanne Christensen] skriver så personlig og fritt om kunst at jeg blir rent rørt til tårer. Jeg elsker fleksibiliteten og det uforbeholdne i tenkningen og skrivingen hennes. Om bare kunstfolket kunne lære noe av denne norskifiserte dansken hadde det endelig blitt skikk på kunstskrivingen … Respekt!"
KJETIL RØED, VÅRT LAND, Årets beste bøker 2019
"I surrealisten Leonora Carringtons fotspor, forbi økofeminisme, kulturarbeidere, Star Wars, og korallrev. Uvirkelighets¬litteratur!"
CARLINE TROMP, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2019
"Boken om kunstneren Leonora Carrington er en reise ut i surrealismens jungel, en vellykket flukt fra det konvensjonelle og en fantasiens infiltrasjon av det etablerte ... et oppriktig forsøk på å komme til kjernen: å holde kontakten med egne motivasjoner og fravriste stoffet dets viktigste mening. Vi har å gjøre med et slags psyko-sympatisk eksperiment, en slags gonzo-hermeneutikk, en deltakende fortolkning ... Det marginale og prekære livet er politisk, siden det å bekrefte det som ikke passer inn, er en samvittighetssak. Også det å formidle på en annen måte, å prøve å være tro mot sin egen kunstopplevelse og leseropplevelse, er en samvittighetssak. Dette synes å være budskapet i Christensens bok, i den egenrådige og løsslupne impulsen som har gitt den form"
ANDERS DUNKER, NY TID
"Fabelagtigt forsvarsskrift for kritikerens gyldighed. Kulturarbejderen Susanne Christensen påfører sig übercoolt et par surreale solbriller og ser blændende klart på samtiden med den hengemte billedkunstner Leonora Carringtons visionære drømmesyn ... Personligt og inderligt fletter hun sit eget udsatte liv som kunstkritiker og kulturarbejder ind og ud af Leonoras kunstnerliv ... med Carringtons særlige blik på den indviklede verden udfører essayet en seismografisk registrering af vores samtids skælven ... dette essay er et fuldstændig overvældende stykke litteratur. Et uafviseligt forsvarsskrift for kulturarbejderens gyldighed og grundighed ... Christensen har fuldstændig overrumplet enhver forventning man måtte have om den moderne kunstkritiks spændevidde. Det er ganske enkelt ualmindelig imponerende ... Susanne Christensen skriver bare vanvittig godt"
KARL EMIL ROSENBÆK, BLA 09/19
"Christensens tredje bok befester henne som en suveren essayist, en forteller med mot til å gå sin egne veier ... Hennes skriftlige jazz inneholder både henvisninger til Alice in Wonderland, greske sagn og Monty Python-filmer, tekster av Serge Gainsbourgh og beskrivelser av vandringer alene i storbyer som New York og Los Angeles og i det utenomjordiske landskapet på Island. Denne boken utgjør en helt egen musikk. Og selve prismet, navet i fortellingen – Leonora Carrington – viser seg å være en utrolig spennende kunstner!"
HILDE ØSTBY, AFTENPOSTEN
"Alkymi og dyremagi, surrealisme og eksil. Leonora Carringtons liv var som skapt for litteratur ... mange overraskende og tankeeggende formuleringer ... Det er noen virkelig spenstige tankesprang i Christensens bok, som når hun plasserer Leonora Carrington i den avsluttende kampscenen i Star Wars: The Force Awakens (2015), komplett med lasersverd i snøen. Ved første øyekast er anakronismen fremmedgjørende, men det viser seg å henge perfekt sammen"
ESPEN HAUGLID, MORGENBLADET
"Imponerende formidling. Christensen har med Leonoras reise på en forbilledlig måte vist hvordan kunst kan og bør formidles. Hun klarer å skrive om surrealismen med en lett, kul penn som får tung materie til å flyte over boksidene. Carringtons kunst, hennes skriverier og malerier, blir i Christensens fortolkning flettet sammen med spørsmål rundt klima, psykisk helse og …selveste Donald Trump. Det er imponerende nok om ett isolert kunstnerskap, men viktigere er det at Christensen viser hvordan kunst i sin alminnelighet kan lys­settes slik at den ikke oppleves ­museal, men tvert imot ­aktuell og vesentlig"
KRISTIAN HEGERTUN, VÅRT LAND
For surrealistene var drømmer, begjær og vanvidd et utopisk reservoar av fantastisk energi, og det sier seg selv at med en så sterk visjon om et alternativ, en alternativ verden, var gruppen også revolusjonært innstilt. De så noe der ute i verdensrommet, og der nede på de tomme strendene og under havflaten. De så et reservoar av potensialitet, de så konturene av en ny verden som skulle komme. De så drømmene som abstrakte signaler fra fremtiden - ja, fra andre planeter.

I "Leonoras reise" foretar Susanne Christensen en reise i Leonora Carringtons fotspor, til New York, Mexico og California, på jakt etter Carringtons liv og verk.

Leonora Carrington (1917-2011) var en britisk-meksikansk kunstner kjent for sine surrealistiske malerier og tekster. Under tiden som kunststudent i London traff hun Max Ernst, som tok henne med til Paris. Her havnet Carrington i den surrealistiske kunstnerkretsens midte. Senere flyktet hun fra innleggelse på en psykiatrisk institusjon - og fra nazistenes fremmarsj i Europa - først til New York og siden videre til Mexico, der hun ble boende store deler av sitt liv.
"Leonoras reise" er en fascinerende, inderlig og kunnskapsrik bok om surrealismens kraft, feminisme, kunst, sci-fi, mystikk, økologi og vanvidd.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249519477
Innbinding Pocket
Tittel Leonoras reise
Bokgruppe 311
Illustratør Leonora Carrington
I salg 25.07.2019
Emne Kunstnere Essay Surrealisme Faglitteratur Biografisk litteratur
Susanne Christensen

Susanne Christensen

Susanne Christensen (f. 1969) er en dansk-norsk litteraturkritiker og essayist. Hun har blant annet skrevet for Klassekampen, Morgenbladet og Vagant. I 2011 ble hun kåret til Årets kritiker, og samme år ga hun ut tekstsamlingen Den ulne avantgarde på Flamme forlag. Christensen ble nominert til Kritikerprisen 2015 for En punkbønn. Musikk og aktivisme i Russland og Nord-Amerika. I 2019 utkom Leonoras reise til strålende kritikker. For Leonoras reise mottok Christensen den høythengende Georg Brandes-prisen i Danmark. 

 

Litterære priser:

2021 Georg Brandes-prisen (Danmark)
Les mer

Nyheter

Georg Brandes-prisen 2020 til Susanne Christensen for Leonoras reise

Susanne Christensen ble i går tildelt den høythengende Georg Brandes-prisen i Danmark for den kritikerroste Leonoras reise (Forlaget Oktober, 2019). 
Les mer