En punkbønn
musikk og aktivisme i Russland og Nord-Amerika
"Det er noe forfriskende ved å lese en bok med et så konsekvent aktivistisk ståsted. Christensen har markert seg som forkjemper for det hun kaller performativ kritikk - litteraturkritikk som performance, bevisstheten om kritikerens iscenesettelse av seg selv, at kritikk er en handling, skrift er aksjon. Dette er et fruktbart utgangspunkt som skaper konflikt og bevegelse i teksten"
BERNT ERIK PEDERSEN, DAGSAVISEN
"En Punkbønn av Susanne Christensen er ikke en bok om musikk, men et riff på 200 sider ... Vi følger hennes pust stødig gjennom en strøm av referanser - til filmregissøren David Lynch, kunstneren Dan Graham, forfatteren Chris Kraus, filosofen Helene Cixous. Christensen riffer vilt, og det er befriende at ikke alle referansene er annektert og plassert, de flyr forbi, catch them if you can. Riff er tross alt en evig fornybar energikilde"
ANNE HILDE NESET, MORGENBLADET
"Samtidshistorie av ypperste merke … I tillegg til en skarp penn har Christensen også godt gehør … Spillelista det vises til bakerst i boka, gjør lesningen til en fengende opplevelse … en energisk og engasjerende bok som anbefales for alle med interesse for musikk og samtid. For punken er ikke død, men sparker fra seg. På yndige pikerom, i hellige kirkerom og kanskje på en PC-skjerm nær deg"
MARIUS WULFSBERG, DAGBLADET
"At digresjonene har meldt seg og dermed fått plass, er en av styrkene ved Christensens prosjekt. Leseren får være med inn i prosessen, der lydutstyr kan gå til helvete og språkbarrieren i Russland kan stå i veien for forståelsen ... En punkbønn er en viktig påminnelse om en punkattitude vi fortsatt trenger"
AMALIE KASIN LERSTANG, KLASSEKAMPEN
"Essayist og kritiker Susanne Christensen har begått en interessant bok, med utgangspunkt i punkkultur og Pussy Riots skandale-performance i 2012 ... [hun] stiller gode spørsmål - ofte på en så enkel og direkte måte"
LEIF EKLE, NRK P2
"I punken har Christensen funne eit fellesskap og ei mogelegheit til endring, og det er det som er så fascinerande med denne boka"
RUNA KVALSUND, KLASSEKAMPEN, Årets beste bøker 2015
"‘jenten’ – står i sentrum. Men boken har mye å lære alle mennesker, og burde være interessant for mange estetisk virksomme, samtidig som den tillfører diskusjonene om kunst og politikk nye dimensjoner "
JOHN SWEDENMARK, DIXION
"En punkbønn är nog en av årets viktigaste böcker, främst för att den är en berättelse om punkens historia som handlar om mycket mer än musik: det rör sig om en social hållning ... [Christensen] skapar någonting som hon förtvivlat saknar och efterlyser: ett gemensamt reflektionsrum för feministisk konst, musik och handling. Hennes texter är inte bara insiktsfulla och har ett brett litterärt spänningsfält, de präglas också av en ödmjukhet som ger läsaren intrycket av att vara tilltalad personligen ... Det är en bok som säkerligen kommer att ha återverkningar många år framöver"
ANNELIE AXÉN, SVENSKA DAGBLADET
"bogen vil netop heller ikke være pæn, den vil være punk – og som sådan ender den da også med at fremstå både vigtig og vellykket"
MARTIN BASTKJÆR, INFORMATION
"Ved inngangen går vi gjennom en sikkerhetskontroll. Katedralen er mørk, vi går stille rundt. Vi ser alteret der jentene fremførte punkbønnen før de ble sperret inne. Forbudt-skiltene er umulige å se bort fra, jeg lar kameraet ligge i veska. Vi ser på stearinlysene, hvisker til hverandre. Jeg går tilbake til inngangen og kjøper et lys. Vennen min fomler med mobiltelefonen, prøver å unngå at noen ser at han fotograferer. Jeg tenner lyset og hvisker: «Free Pussy Riot! Free Pussy Riot!»"
Kritiker og essayist Susanne Christensen reflekterer rundt punkens feministiske uttrykk - musikalsk, politisk og litterært. Gjennom møter med musikere og aktivister utforsker hun nittitallets Riot Grrrl-bevegelse i Nord-Amerika og Pussy Riots punkaktivisme i Russland. Hun tar oss med på en anti- Barbie-demonstrasjon i Berlin, og byr på samtaler med to sterke skandinaviske stemmer: Jenny Hval og Olga Ravn.
Kritiker og essayist Susanne Christensen reflekterer rundt punkens feministiske uttrykk - musikalsk, politisk og litterært. Gjennom møter med musikere og aktivister utforsker hun nittitallets Riot Grrrl-bevegelse i Nord-Amerika og Pussy Riots punkaktivisme i Russland. Hun tar oss med på en anti- Barbie-demonstrasjon i Berlin, og byr på samtaler med to sterke skandinaviske stemmer: Jenny Hval og Olga Ravn.
Vis info om boka Skjul info om boka
Utgitt | 2015 |
---|---|
ISBN | 9788249516070 |
Innbinding | Ebok |
Tittel | En punkbønn |
Bokgruppe | 851 |
I salg | 27.11.2015 |
Emne | Musikk Nord-Amerika og Mellom-Amerika Feminisme Subkultur Faglitteratur Politikk Russland |