Langsang

et flytans habitat

Velg format

kr 229
ISBN
9788249508877
"I tråd med den didaktiske tradisjonen er ikke langsang en diktsamling, men ett eneste stort dikt, delt i tre deler. Det fungerer helt utmerket. Så fullmodne diktdebutanter som Villanger er virkelig sjelden vare ... Diktet kunne knapt gapt høyere, men bærer sin åpne kjeft med verdighet og stil ... Det er dette poesien gjør mulig: En unik stemme – og det er ikke grenser for hvilke temaer den kan ta for seg. Villanger beriker den norske litteraturen ... en stor leseropplevelse. Det har vært en fryd å lese denne boken – den er en forfriskende gjenoppdagelse av en skammelig glemt sjanger"
ESPEN GRØNLIE, MORGENBLADET
"Aina Villanger skriv med ei lysande biletevne"
HADLE OFTEDAL ANDERSEN, KLASSEKAMPEN
"Språket i debutantdikta til Aina Villanger er svært iøyrefallande og iaugefallande ... dikta gir ein kjensla av å stå ovanfor ein sydande og gjærande masse, ein forvandlingssubstans der eksistensar blir elta fram. Det kjennest fersk og originalt. Det er som ein er i direkte kontakt med det uforma råmaterialet og det som blei skapt og forvandla. Som om målinga enno ikkje har tørka ... ei nyskapande og energisk diktbok med høgt språkleg driv"
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
"En poet blir til, ved å skrive om hvordan verden ble til. Millioner av års historie oppsummert på 11 sider! Frekt og imponerende ... Noen passasjer er praktfulle ... Dette er som å kjøre en film med bilder tatt med tusen års mellomrom. Det er særlig verbene som fanger inn metamorfosen: svaia - grodde - svinga - vifta - vrengtes - virvla - skvistes - sovna osv. Villanger fremstår som en verbets dikter, i tradisjonen fra Bjørnstjerne Bjørnson og Rolf Jacobsen"
BJARNE MARKUSSEN, FÆDRELANDSVENNEN
"ein samanhengande song som famnar vidt, som syng om individuelle soga og om soga til heile vårt univers. Stort tenkt, og innimellom er det òg storarta utført. Det er ein original musikalitet og energigjevande språkleik som fascinerer i desse dikta. Med ein munnleg tone og dialektfarga klang svingar det frå første side ... Villanger nyttar ord frå eit stort språkleg tilfang og er open, raus og frekk i fråsparka. Det er ein fryd å lesa seg inn i denne krafta som dette språket har. Me får følgje dette individet på si utforsking av verda, i skog og hav, skildra slik det knapt har vore skildra i norsk poesi før ... ein ny poet er fødd"
HELGE TORVUND, DAGBLADET
"Det er et stort prosjekt for en diktsamling å følge utviklingen fra ikke-noe til noe, men Villanger lykkes, blant annet på grunn av en god bildeskapende evne og et klangfullt språk ... kommer man inn i Villangers tone, svinger det virkelig av dette ... At hun nå har funnet sitt habitat i lyrikken, kan man trygt slå fast"
HENNING HOWLIND WÆRP, AFTENPOSTEN
"Diktdebutant med godt grep om sine poetiske virkemidler - og med vilje og evne til å fange inn de store bildene ... Jeg leser diktene høyt for meg selv og fanges inn av noe så sjeldent som en poet. Hun griper tak i leseren allerede med de første linjene ... Dette er ikke hverdagskost i ung, norsk poesi. Det er et stort anslag, et wergelandsk forsøk på å forstå mennesket i en kosmisk sammenheng ... Poeten er imponerende konsekvent i sin fastholden av den krevende komposisjonen ... Vi bør allerede nå merke oss navnet Aina Villanger når viktige signaler i den yngste poesien skal registreres"
KNUT ØDEGÅRD, VÅRT LAND
"Sjeldent tar en poesidebutant sats så frekt og kraftfullt som her. Villangers reviderte skapelsesberetning gir plass til mytos, logos og Dionysos"
ESPEN STUELAND, KLASSEKAMPEN Årets bøker 2012
Aina Villanger skriver i denne samlingen fram en subjektiv og energisk skapelsesberetning. Språket er hjemmesnekra, unormert, muntlig, med røtter i Grenlandsområdet, og opptrer som en egen instans; et "ru" forteller en kjent historie på en organisk, kroppslig måte. Ord og setninger skytes ut og blir til bilder i et tredimensjonalt, visuelt og lydlig språk.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2012
ISBN 9788249508877
Innbinding Pocket
Tittel Langsang
Bokgruppe 413
I salg 18.01.2012
Design Eller-med-a
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Aina Villanger

Aina Villanger

Aina Villanger er født i Skien i 1979. Hun debuterte i 2012 med langsang, en subjektiv og energisk skapelsesberetning i diktform, som fikk strålende mottakelse. I 2019 ble Aina Villanger tildelt Stig Sæterbakkens minnepris for bøkene Langsang (2012), Baugeids bok (2017) og Nattnød (2019). I 2021 kom den lyriske fortellingen Onkel Arne og månen. Begynnelsen er nær er hennes nyeste diktsamling.

 

Litterære priser:

2019 Stig Sæterbakkens minnepris

 

Utgitt på Oktober:

2024 Begynnelsen er nær (Dikt)
2021 Onkel Arne og månen (Lyrisk fortelling)
2019 Nattnød (Dikt)
2017 Baugeids bok (Dikt)
2017 Unica Zürn: Heksetekster, gjendiktning (med Kirstine Reffstrup), HOF
2012 Langsang. et flytans habitat (Dikt)
Les mer