Bla i boken

Jernlungen

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249526628
"Reffstrup fletter tett og fabulerende sammen to suverent fiktive, dirrende skjebner anno 1913 og 1952 i en unik roman som bør bli et gjennombrudd, også i Budapest"
LARS BUKDAHL, WEEKENDAVISEN (DANMARK)
"Kirstine Reffstrup skriver vakkert og hypnotisk … Her handler det om kropp og stemning, om suggestive scener og begjær og gjærende materie"
TUE ANDERSEN NEXØ, INFORMATION (DANMARK)
"I en magisk prosa vever Kirstine Reffstrup to personer, samt steder og tider, sammen ... Begge steder fremmanes for leseren i Reffstrups sanselige prosa, som er så mettet med farger, lyd, lukt, smak, berøring og fabulerende bilder som knapt noe annet jeg har lest … Reffstrups prosa er som et magisk teppe vevet med største omhu av de fineste tråder"
LILIAN MUNK RÖSING, POLITIKEN (DANMARK)
"en magisk fortelling om å leve i to verdener … Jernlungen lever og puster nettopp gjennom Kirstine Reffstrups språksans og malende evne til å skape litterære bilder. Dette er vellykket lyrisk prosa, stramt komponert … Reffstrup viser med denne romanen hvilken kraftfull, poetisk stemme hun har. En forfatter som ikke er redd for å kaste seg inn i dristige fantasier. Når det hele er koblet med særdeles sterk språklig sanselighet blir det forførende litteratur som både lukter og smaker"
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Reffstrup bruker historien til å skape en poetisk og hardtslående litterær fantasi om utenforskap … Med et språklig uttrykk som hviler perfekt mellom noe håndfast og abstrakt, kretser hun inn individuelle erfaringer av å være annerledes og å lide av dødelig sykdom. Samtidig viser forfatteren at hun står i en litterær tradisjon, der vi også finner Orlando av Virginia Woolf, som setter ord på at menneskelige erfaringer ikke lar seg kategorisere … Denne lettleste, kraftfulle og veldreide romanen bærer frem et sterkt og håpefullt utsagn: «Det neste store øyeblikket i historien tilhører oss"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Roman nummer to frå dansk-norske Kirstine Reffstrup fortener ros for stor originalitet og intens stemning … Gåtefullt, men også fantasieggjande … «Jernlungen» er poetiske grøss om jenter under press … Reffstrup bruker ikkje dei ekstreme erfaringane til å skape moralsk øsing hjå lesaren. I staden utforskar ho sider ved det menneskelege, og det i eit poetisk, suggererande, sanseleg språk som både gjer det kjende framandt og det uhyggelege nærverande. Trass i at året enno er ungt: «Jernlungen» er årets mest originale roman"
MARTA NORHEIM, NRK BOK
"Reffstrups univers er mytologisk og viltvoksende … Å oppholde seg i Reffstrups billedrike og assosiative språk oppleves som en drømmetilstand, en feberfantasi, eller som å befinne seg dypt under vann … en roman som vil noe og tør noe, som er sitt helt eget prosjekt, og som i stor grad lykkes med å holde på leserens nysgjerrighet"
ELISE WINTERTHUN, KLASSEKAMPEN
"[Reffstrup] skriver høyst originalt og fengslende, og kan sammenliknes med svært få andre i måten hun utforsker sine temaer på … en bok som igangsetter alle sanser, en undrende og undersøkende roman med klar appell til intellektet. Kapitlene og setningene er korte, det er lettlest, betagende, smått magisk, med et følsomt språk som opphøyer den kjølighvite og prosaiske sykehus- og barnehjemshverdagen til skrivekunst … dette var en sjelden fornøyelse"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Her er det jeg vet. Jeg ble født to ganger, den første gangen på nyttårsnatta i en annen by, under et annet tak i Europa. I en revne mellom to århundrer sprengte jeg hinnen. Tolv slag, og klokkene ringte året inn. Viserne falt ned i neste hakk, år 1900. Jeg ble født i det lyset som finnes mellom en gutt og en jente. Jeg er verken jente eller gutt."

"Jernlungen" er en roman med historiske og fantastiske elementer, hvor den ene delen av handlingen foregår på epidemisykehuset Blegdamshospitalet i København på 1950-tallet, mens den andre delen utspiller seg på et barnehjem for gutter i en stor skog i Østerrike-Ungarn og i Budapest i årene 1913-1917.

I en jernlunge på Blegdamshospitalet ligger en ung poliosyk jente, lammet og avhengig av maskinen for å puste. På barnehjemmet i skogen vokser et navnløst barn - som ikke er helt som de andre guttene - opp under kallenavnet Gutt. Og mellom disse to unge menneskene, på tvers av tid og rom, finnes et sterkt, gåtefullt og uløselig bånd.

Vis info om boka Skjul info om boka

Kirstine Reffstrup

Kirstine Reffstrup

Kirstine Reffstrup er født i 1979. Hun debuterte med romanen Jeg, Unica i 2016 til svært gode kritikker og ble nominert til Osloprisen i kategorien «Årets litteratur» av Natt & Dag. Romanen utkom samme år i Danmark, hvor den ble nominert til Debutantprisen og Montanas Litteraturpris. Statens Kunstfonds Legadutvalg for Litteratur utnevnte romanen til en av årets beste bøker utgitt i Danmark i 2016. Jeg, Unica er også utgitt i Sverige og Tyskland. Jernlungen er Kirstine Reffstrups andre roman.

Flere forfatterportretter

 

Litterære priser:

Stig Sæterbakkens minnepris 2023

 

Utgitt på oktober

2023 Jernlungen
2016 Jeg, Unica

 

Les mer

Nyheter

Kirstine Reffstrup - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Kirstine Reffstrup
Les mer

Kirstine Reffstrups andre roman solgt til Danmark før lansering

Kirstine Reffstrups nye roman Jernlungen lanseres 10. februar. Allerede før lanseringen sikret forlaget Gyldendal i Danmark seg rettighetene til boken. Jernlungen skal utkomme på dansk i april.
Les mer

Kirstine Reffstrup tildelt Stig Sæterbakkens minnepris 2023

Stig Sæterbakkens minnepris 2023 går til Kirstine Reffstrup for hennes  to romaner Jeg, Unica (2016) og Jernlungen (2023).
Les mer