Jeg så alt

en roman om Francisco Goya

Velg format

kr 379
ISBN
9788249508037
"Innsiktsfullt og detaljert om Francisco Goyas liv i inkvisisjonens Spania i andre halvdel av 1700-tallet hvor hans malerier ble reportasjer om krig, terror og dagligliv ... Blom må ha gjort et enormt forarbeid for å kunne skrive denne romanen som imponerer i sin detaljrikdom og sin innsikt. Gjennom å bruke Goyas kunstverk som dokumentasjon fortelles om storpolitikk, dagligliv, lidenskap og ømhet, men ikke minst om troløshet."
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Dette er velskrevet, fengslende lesning om et ekstraordinært kunstnerskap."
LOTTE SANDBERG, AFTENPOSTEN
"Blom ser ganske mye selv, ikke bare tegner hun opp tidens kulturelle og politiske Spania på en levende måte, hun trenger også inn i hvordan maleren (med kallenavnet Paco) kan ha tenkt om kunst, om kunstens vesen, om kunstutøvelse. Disse kvalifiserte gjetningene er det interessant å få være med på ... et bilde av en interessant kunstner, av en turbulent og mangfoldig tid i historien, og av noe så potensielt ullent som en kunstners metode og motivasjon. Man får dessuten lyst til å sette seg ned og se på Goya-malerier. Og når man gjør det, ser man dem i et nytt lys, etter romanen."
INGVILD BRÆIN, KLASSEKAMPEN
"en fascinerende historie om en mann og en tid ... Blom har hatt et rikt stoff å øse av og en gigant av et menneske å portrettere, fra han som gutt begynner sin karriere som kirkedekoratør til han som olding og for å berge livet landsforviser seg selv ... Alt dette får Kirsti Blom fint fram i Jeg så alt. Likeledes klarer gjennomgangen hennes av utvalgte Goyabilder å skape visuelle minninger om kunstnerens verk"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Livet til den spanske maleren Goya er en av tidenes mest dramatiske kunstnerskjebner. Kirsti Blom forteller historien elegant og innsiktsfullt ... Med romanen «Jeg så alt» om den spanske maleren Francisco Goya (1746-1828), viser Kirsti Blom hvilken språkbevisst og presis stilist hun er ... Det er skrevet kilometer med tekst om Goya og hans kunst. Tross det klarer Kirsti Blom med sitt nøkterne, men likevel poetiske språk å lage en overbevisende fortelling om kunstens kraft og lidenskap, og om menneskelig råhet, grådighet og overlevelsesevne ... I store partier er fortellingen om Francisco Goya skrivekunst av fineste merke."
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
"Kirsti Blom gir brede tidsskildringer og går tett innpå kunstneren og hans verk. Det er en historisk og psykologisk roman, men også en roman om skaperkraft. I tillegg til de overbevisende helhetsgrepene om stoffet, er det sanseligheten og sensualiteten i skriften som griper. Kirsti Blom har gjennom svært ulikeartede romaner alltid holdt fast ved, og alltid videreutviklet, sitt eget sansenære språk, og kanskje har det aldri framstått med slik kraft og fylde som i denne romanen. Det er konkret sensuelt, og kan være rått og direkte, men har samtidig et lyrisk preg som til sammen gir en helt spesiell leseropplevelse."
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"Friskt, fantasifullt og formfullendt om en av Spanias største malere. Fargesprakende, vital og sanselig … Kirsti Blom skriver med en imponerende sanselighet og råskap. Det er som hun har inkorporert Goyas kunst og vesen i skriften sin, hun maler med ordene og framstiller en livsbejaende, demonisk og sannferdig kunstner … Kirsti Blom ser Goya, og har på en intuitiv, kunstferdig og kunnskapsrik måte skildret sitt bilde av ham"
MARI REINHOLT AAS, VÅRT LAND
"Bloms roman om maleren Francisco Goya er detaljrik og åpenbart et resultat av grundig forarbeid ... stoffet framstår som troverdig og fargesterkt. Tempoet føles noe heseblesende når man skal rekke over alt dette. Det hele er holdt i et språk som er naturlig og enkelt, men som passer godt til tidsepoken fortellingen er lagt til ... Alle de historiske kjensgjerningene til tross - passasjene der Blom tolker Goyas indre liv er minst like givende. Kunstnerens kjærlighet til elskeren og elskerinnen samt sorgen over sønnene og døtrene som døde for tidlig beskrives på en rørende, men likevel dempet måte."
RAGNFRID MYHR, TRØNDER-AVISA
I 1789 blir Francisco Goya valgt til hoffmaler i Spania som skakes av voldelige politiske omveltninger, rigid religiøsitet og brutal hungersnød. Goya er svekket av sykdom og nesten stokk døv. Samtidig er han på høyden av sitt kunstneriske virke. Alle vil bli malt av ham nå. Hertuginnen av Alba, Cayetana, er Spanias mektigste kvinne. Hun oppsøker Francisco Goya i atelieret og ber om et portrett. Det er begynnelsen på en lidenskapelig og uhørt allianse mellom de to. Goya søker sannheten både i kunsten og i livet. Da han maler Cayetana naken i helfigur, får han for alvor den spanske inkvisisjonens oppmerksomhet.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249508037
Innbinding Innbundet
Tittel Jeg så alt
Bokgruppe 411
I salg 14.02.2013
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur 1800-tallet Inkvisisjonen 1700-tallet Romaner Kjærlighet Spania Historisk litteratur Kunstnere
Kirsti Blom

Kirsti Blom

Kirsti Blom (f. 1953) har utgitt en rekke romaner, diktsamlinger og barnebøker. Romanen Jeg så alt (2013) ble nominert til P2-lytternes romanpris. Kirsti Bloms bøker er oversatt til engelsk, arabisk, serbisk, makedonsk og spansk. Hun har vært nestleder i Norsk PEN og ledet Forfatterforeningens internasjonale arbeid i seks år. I 2023 utga hun diktsamlingen Noe foregår i sjelen for tiden.

 

Utgitt på Oktober:

2023 Noe foregår i sjelen min (Dikt)
2017 Av jord (Roman)
2014 Den første vanlige dagen (Dikt)
2013 Jeg så alt (Roman)
2006 Det som svarer (Roman)
2003 Kitten (Roman)
Les mer