Bla i boken

Hvem drepte Bambi?

roman

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249522408
"skildringen av en gruppevoldtekt og kjeden av løgner, fornektelser, og unnskyldninger overgrepet setter i gang i lokalmiljøet er nådeløs presis og perfid. Og faktisk litt morsom, på sitt beske og bitre vis. Fagerholm vant fullt fortjent Nordisk råds litteraturpris i 2020 for denne romanen"
SINDRE HOVDENAKK, VG, ÅRETS TRE BESTE BØKER 2021
ADRESSEAVISEN, ÅRETS BESTE OVERSATTE ROMANER 2021
"Skiller seg ut fra annen litteratur om samme tema. Ulike fortelleres tankeflukt skaper nysgjerrighet. Historien om maktmisbruk, men også ømhet mellom mennesker, fortryller og skremmer"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN, ÅRETS STØRSTE LESEROPPLEVELSE 2021
"Enestående roman! Monika Fagerholm lar aldri leseren få en pustepause i denne brutale, opprivende og enestående intense romanen … en stor litterær opplevelse som fullt fortjent innbrakte forfatteren Nordisk råds litteraturpris i 2020 … Fagerholm klarer på mesterlig vis å skildre den kjeden av løgner, fornektelser, unnskyldninger og omgåelsesmekanismer som overgrepet i sin tid satte i gang … en leseopplevelse av ypperste merke"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Nifst aktuelt om viktigheten av anstendighet … En viktig del av fortellingens fascinasjon ligger [..] i balansen mellom klasseperspektivet og det individuelt menneskelige"
VIGDIS MOE SKARSTEIN, ADRESSEAVISEN
"Skarpt og skjørt, til og med svart humoristisk, og en verdig vinner av Nordisk råds litteraturpris for 2020"
DAGSAVISEN, ÅRETS 5 BESTE OVERSATTE BØKER
"Fagerholms språk er uhyre kreativt og lekent, glimrende ivaretatt av oversetter Kyrre Haugen Bakke … Hun er dessuten bitende ironisk i utleveringen av villabyens borgerlige snobbisme, her er klassebevisst samfunnskritikk så det holder. Fagerholms mørke, morsomme og fascinerende roman har en slående antydning om hva som til slutt blir drept og hvorfor"
INGER BENTZRUD, DAGBLADET
"Fagerholms glitrende roman om en gruppevoldtekt viser hvordan forestillinger om uskyld og avvising av 'den andre' kan forme et helt miljø … Overgrepet veves inn i en kollektiv fortelling om tapserfaringer, et grep som viser Fagerholms suverene håndlag med fortellerteknikker … Våre dagers viktigste kulturkamper, økonomisk ulikhet og metoo-opprøret, skaper et rungende ekko i Monika Fagerholms formidable romankunstverk"
ASTRID FOSVOLD, VÅRT LAND
"Fagerholm interesserer seg for ringvirkningene av voldtekten, grumset som virvles opp til overflaten i ettertid … Hvem drepte bambi? er kraftig kost. Romanen kan leses som et angrep på det patriarkalske og klassedelte samfunnet, der kvinner fortsatt mangler rettssikkerhet i voldtektssaker. Samtidig viser den hvordan skyld og skam kan feste seg i et menneske"
ELLEN SOFIE LAURITZEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"For Vem dödade bambi, nå i en skikkelig god norsk oversettelse ved Kyrre Bakken Hauge, mottok finlandssvenske Monika Fagerholm Nordisk råds litteraturpris i 2020. Den fortjener all applausen, hver eneste krone av prisen. Dessuten mange lesere … Fagerholm kombinerer uhygge med letthet, blytung tematikk med en boblende, frydefull behandling av språket … Så lekkert, så ledig, så nydelig gjort. Hvem drepte bambi er ingen kosebok. Men nydelig romankunst er det like fullt"
GERD ELIN STAVA SANDVE, DAGSAVISEN
"Vem döda bambi? er ikke en roman med klare svar, og puslespillet blir aldri ferdig. Men underveis klarer Fagerhom å vise hvordan et urmenneskelig behov for tilgivelse og frelse kan arte seg i en sekulær virkelighet. Det blir et annet menneske som må frelse synderen når Gud ikke lenger er aktuell. Et annet menneske må elske synderen ut av det indre fengselet. At Fagerholm klarer å vise hvordan dette kan skje, er denne romanens store styrke"
INGUNN ØKLAND, AFTENPOSTEN (anm. av den svenske utgaven)
"Det må være noe mer enn en gripende fortalt historie - romanen må ha en form tilpasset vår tid. Finlandssvenske Monika Fagerholms siste roman har nettopp det … Dette er godt håndverk, dette er en litteraturpris verdig"
JAN-ERIK ØSTLIE, FRI FAGBEVEGELSE
"Det er ikke så mange romaner av denne typen, såpass skarp og nesten ubehagelig ærlig. Romaner som går rett i strupen på dobbeltmoral og løgn og beskriver sine personer nådeløst avslørende. Vi snakker ikke om «feelgood» og underholdning, men gruppevoldtekt og stor romankunst"
JAN ØYVIND HELGESEN, NETTAVISEN
"Nå skal vi begynne på et nytt kapittel. Og en vakker dag er det blitt så mange nye kapitler at ingenting av dette har hendt".

Villabyen er en rolig og fasjonabel forstad til Helsingfors. Men fra kjelleren i et av de ærverdige husene dunker en dyp bass. På en fest blir det begått en brutal gruppevoldtekt der. De fire gjerningsmennene, «guttungene», kommer fra stedets øvre sosiale lag. Offeret, Sascha Anckar, gjør det ikke.

Lokalsamfunnet lukker øynene for den avskyelige forbrytelsen. Guttenes foreldre gjør sitt ytterste for å begrense skadene på familiens rykte. Mødrene trøster og beroliger, fedrene griper etter lommeboken. Den foretaksomme Cosmo Brant, guttenes barndomsvenn, gjør derimot det stikk motsatte. Seks år senere erklærer han at han vil lage en film om voldtekten, og den filmen skal hete Hvem drepte bambi?

"Hvem drepte bambi?" er en skarp og uhyggelig roman om vold og makt, om fortellinger som smuldrer opp og familier som går i oppløsning, og om en for alltid tapt uskyld.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249522408
Innbinding Innbundet
Tittel Hvem drepte Bambi?
Bokgruppe 421
Oversetter Kyrre Haugen Bakke
I salg 13.01.2021
Design Exil Design
Emne Romaner Voldtekt Finland Skjønnlitteratur Ungdom Vennskap
Monika Fagerholm

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm (f. 1961) er en av de fremste finlandssvenske forfatterne. Vidunderlige kvinner ved vann (1987) ga henne et internasjonalt gjennombrudd, og hennes tre neste romaner – DivaDen amerikanske jenta og Glitterscenen – ble alle innstilt til Nordisk råds Litteraturpris. For Den amerikanske jenta ble Fagerholm tildelt Augustprisen i Sverige. I 2016 ble Fagerholm tildelt Svenska Akademiens nordiske pris og i 2020 mottok hun Nordisk råds litteraturpris for romanen Hvem drepte bambi?. 

 

Litterære priser

2020 Nordisk råds litteraturpris
2016 Svenska Akademiens nordiske pris
2005 Augustprisen

 

Utgitt på Oktober:

2021 Hvem drepte bambi? (Roman)
2014 Lola oppned (Roman)
2011 Glitterscenen
2011 Den amerikanske jenta

 

Les mer

Nyheter

Monika Fagerholm tildelt Nordisk råds litteraturpris 2020

Monika Fagerholm ble i går kveld tildelt Nordisk råds litteraturpris 2020. Den finlandssvenske forfatteren mottok prisen for romanen Vem dödade bambi?. Fagerholm har vært nominert til den gjeve prisen tre ganger tidligere.
Les mer

Strålende kritikker til Monika Fagerholms nye roman – nå inne på bestselgerlista

Finsksvenske Monika Fagerholm mottok Nordisk råds litteraturpris 2020 for romanen Hvem drepte bambi?. Denne uken går Hvem drepte bambi? inn på 12. plass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.
Les mer