Monika Fagerholm tildelt Nordisk råds litteraturpris 2020

 

 

 

 

Monika Fagerholm tildelt Nordisk råds litteraturpris 2020

 

 

 

 

Monika Fagerholm ble i går kveld tildelt Nordisk råds litteraturpris 2020. Den finlandssvenske forfatteren mottok prisen for romanen Vem dödade bambi?. Fagerholm har vært nominert til den gjeve prisen tre ganger tidligere.


I juryens begrunnelse for tildelingen heter det blant annet at romanen er «en stilisert moralitet skrevet med rasende energi … treffsikker samfunnssatire. Språket svinger seg fram, tidvis sprakende av kraft, tidvis melankolsk besvergende ... Mot vår overflatefikserte, statussultne tid stilles lengselen etter det uberørte, en livsviktig lengsel som skrives fram i form av minner om kjærlighet og vennskap, stunder en kan vende tilbake til og hente krefter fra». 

 

Mer om pristildelingen: 

https://www.norden.org/no/news/monika-fagerholm-fikk-nordisk-rads-litteraturpris-2020

 

Vem dödade bambi? (norsk tittel: Hvem drepte bambi?) utkommer på Forlaget Oktober i januar 2021, oversatt av Kyrre Haugen Bakke. Forlaget har tidligere utgitt Fagerholms romaner GlitterscenenDen amerikanske jenta og Lola oppned på norsk. 

 

Om Hvem drepte bambi?:

 

Villabyen er en tilsynelatende rolig og fasjonabel forstad. I kjelleren i ett av de ærverdige husene dunker imidlertid en dyp bass. På en fest blir det begått en brutal gruppe­voldtekt der. De fire gjerningsmennene, «guttungene», kommer fra stedets øvre sosiale lag. Offeret, Sacha, gjør det ikke.                                                                

       To av overgripernes mødre, den ene operasangerinne og mor til Gusten, den andre leder for tankesmien Gullfontenen og mor til Nathan, er gamle venninner og gjør sitt ytterste for å begrense skadene på familiens rykte: «Nå skal vi begynne på et nytt kapittel, og en vakker dag er det blitt så mange nye kapitler at ingen­ting av dette har hendt.»

Guttenes barndomsvenn, den foretaksomme Cosmo Brant, vil det stikk motsatte. Seks år senere erklærer han plutselig at han vil lage en film om vold­tekten, og den filmen skal hete Hvem drepte bambi?

 

Hvem drepte Bambi? er en uhyggelig roman om å ville glemme og om å klamre seg til minnene. Om fortellinger som smuldrer opp og familier som går i opp­løsning. Om et helt lokalsamfunn som lukker øynene for den avskyelige forbrytelsen. Og det er en roman om uskyld og tillit og en kjærlighet som aldri dør.

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm (f. 1961) er en av de fremste finlandssvenske forfatterne. Vidunderlige kvinner ved vann (1987) ga henne et internasjonalt gjennombrudd, og hennes tre neste romaner – DivaDen amerikanske jenta og Glitterscenen – ble alle innstilt til Nordisk råds Litteraturpris. For Den amerikanske jenta ble Fagerholm tildelt Augustprisen i Sverige. I 2016 ble Fagerholm tildelt Svenska Akademiens nordiske pris og i 2020 mottok hun Nordisk råds litteraturpris for romanen Hvem drepte bambi?. 

 

Litterære priser

2020 Nordisk råds litteraturpris
2016 Svenska Akademiens nordiske pris
2005 Augustprisen

 

Utgitt på Oktober:

2021 Hvem drepte bambi? (Roman)
2014 Lola oppned (Roman)
2011 Glitterscenen
2011 Den amerikanske jenta

 

Les mer