Harehjerte

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788249518050
"Ingrid Melfald Hafredals Harehjerte er så innsiktsfull og reflektert at den kunne vært en dokumentar. Karakterene løfter fortellingen til en fin roman om smerte, håp og medmenneskelighetens styrke ... Hafredal behersker sin form helt og fullt. Så vel språklig som litterært ... en nær og sterk påminnelse om hvor vanskelig et ungdomsliv kan være ... Å lese Harehjerte har vært en bevegende opplevelse. Ingrid Melfald Hafredal har skrevet en ung og klok roman der alvoret får virke uforstyrret"
LEIF EKLE, NRK P2
"I Harehjerte lukkast Ingrid Melfald Hafredal med å skildre personane sine ikkje berre som delar av ein heilskap, men som umistelege komponentar i den ... Vi får ikkje vite veldig mykje om personane, men det vi får vite, er så å seie livsviktig: Ho går til kjernen i livshistoriene og personlegdomane deira, og med ganske få ord gir ho oss kjensla av å kjenne dei godt ... Ho har skrive ein roman som er lettbeint, trass i at den ber på vektige ord, som er roleg, men likevel full av liv. Setningane grip meg, ei etter ei, og både vekkjer og held på interessa"
EIVIND MYKLEBUST, KLASSEKAMPEN
"For den som har jobbet på en institusjon, er dette sterkt gjenkjennelig ... Alle variantene av menneskelig svakhet og sårbarhet som forfatteren fremstiller, kan kanskje reflektere hverandre, men da må leseren finne ut av det selv. Akkurat som i det virkelige livet. Slik sett er Harehjerte mer dokumentarisk enn mye dokumentarlitteratur, der man ofte bruker narrative grep for å fremstille et fenomen eller en livshistorie som om det har en begynnelse, en midt og en slutt ... Harehjerte [er] den type roman man kan legge fra seg, for deretter å se på sin omverden og liv med litt større raushet, litt større undring"
BJØRN GABRIELSEN, DAGENS NÆRINGSLIV
"ein forfattar med blikk for dei komplekse samanhengane i både psyken og samspelet mellom menneske. Det beste med romanen er likevel korleis Hafredal opnar for vidare refleksjon ved å flette saman historiene til menneske i ulike livsfasar ... Romanen blir ei påminning om kor fysisk og emosjonelt krevjande det er å jobbe med menneske som har det svært vanskeleg ... Hafredal viser både innsikt i og respekt for det store og vanskelege emnet psykisk liding er ... Hafredals reinskorne språk, saklege tone og lette, men sikre grep om dei ulike livshistoriene er overtydande. Ikkje minst verkar ho som ein forfattar med evne til å sjå andre og vilje til å fortelje dei viktige historiene. Det gir meg stor tru på den vidare forfattarskapen"
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
"Viktig, velskrevet og fengende roman ... en empatisk fortelling i et realistisk, nærmest dokumentarisk språk som i tillegg har en undertekstlig dimensjon i seg. Hafredal har et fint øre for bevegelsene i språket, som i en værmelding, med varme vinder, mørke skyer, varsler om storm og styrtregn ... Samspillet mellom ungdommene og behandlerne er fortalt med skarphet, innsikt og medfølelse som får historiene til å løfte seg utover hverdagen i en vill og farlig verden ... Det er skrevet flere gode norske romaner om livet på et psykiatrisk sykehus. Fra Amalie Skrams På St. Jørgen, via Bergljot Hobæk Haffs Skammen og Lars Amund Vaages Skuggen og dronninga til Beate Grimsruds En dåre fri, for å nevne noen. Ingrid Melfald Hafredals Harehjerte føyer seg stilsikkert inn i denne rekken av bøker med høy kvalitet"
STEIN ROLL, ADRESSEAVISEN
"en veloverveiet komposisjon som handler om menneskers kompliserte og vanskelige forhold til seg selv og andre … Forfatteren skildrer det på betagende vis, og med dempede virkemidler"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD
"Nydelig prosa om det vanskelige ... Skildrer livets skjørhet med delikat prosa … Kanskje mer enn å være et portrettgalleri handler romanen om hvor skjørt livet kan være og hvor vanskelig det kan være å leve, om man så er ung, gammel eller et sted i mellom. … Denne skjørheten beskriver Melfald Hafredal godt med sin delikate prosa, hun gjør ikke de psykiske lidelsene til noe spesielt, men behandler dem likevel med det alvoret menneskene som lider under dem fortjener. … Men selv om Harehjerte er trist, er den ikke bare det. Romanen utstråler også noe håpefullt; ikke sterkt, bare så vidt, men like fullt der"
KATHLEEN RANI HAGEN, FÆDRELANDSVENNEN
June beskriver sult som farge: gult er standhaftig, grønt er rolig og rødt vanskelig. Pål går på krykker fordi han hoppet fra en bro, for ham er dataskjermen virkeligere enn verden utenfor. Ida og moren er nesten som to venninner, når moren kommer på besøk lager de skjønnhetssalong inne på Idas rom. Anna jobber som miljøterapeut på institusjonen, hun har en helt egen forståelse for dem som bor der. Psykiateren Ørjan drikker sjelden mer enn fire øl, han glemmer aldri hvor han kommer fra. Sykepleieren Solveig er husets klippe, helt til hun en dag faller om.

Institusjonen har sitt eget hjerte, sin egen puls. På de tretten soverommene bor ungdommer med helt forskjellige liv; for noen er institusjonen et hjem, andre vil bare bort.

"Harehjerte" er en renskåren og bevegende roman om unge og voksne mennesker som er samlet under samme tak. I det røde huset fins ømhet og vilje, men også det voldsomme og det uforståelige.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2017
ISBN 9788249518050
Innbinding Ebok
Tittel Harehjerte
Bokgruppe 852
I salg 23.02.2017
Emne Romaner Skjønnlitteratur Ungdom Psykiske lidelser
Ingrid Melfald Hafredal

Ingrid Melfald Hafredal

Ingrid Melfald Hafredal er født i Porsgrunn i 1981. Hun har gått på forfatterstudiet i Bø. Hafredal debuterte med romanen Omveier i 2013. Harehjerte, hennes andre roman utkom i 2017.

 

Utgitt på Oktober:

2017 Harehjerte
2013 Omveier
Les mer