Går det an

dikt

Velg format

kr 199
ISBN
9788249504312
”Poetiske fluktforsøk. Lyrikkdebut som holder. Dette er en type språkbevisst lyrikk som kan være krevende å lese, men som inneholder spennende ansatser. Særlig synes jeg spørresetningene som diktene kryr av, åpner dem og gjør dem ledige og motvirker det tilsynelatende lukkede preget slik lyrikk ofte får. Ellers rommer diktene freidige og sprelske formuleringer … Om diktene er – og alltid må være – innestengt i språk, så utfolder disse debutantdiktene tross alt en energisk, nesten eksplosiv handlefrihet som skaper tankevekkende sammenhenger, og den spørrende tonen som preger denne poesien, understreket av tittelens spørsmål, tilfører diktene en utprøvende og undrende åpenhet”
SINDRE EKRHEIM, BERGENS TIDENDE
”Sært og vakkert … Foros flørter ikke med publikum. Hun insisterer på det åpne, drømmende, uavklarte. … de beste diktene har denne uforutsigbare, overraskende og likevel tydelige indre sammenhengen som gjør dem særpregede, vakre og sanselige”
ARNE HUGO STØLAN, VG
”Her finnes et stort lyrisk potensial. Selv om sidene er få, er tekstene og diktene desto mer dyptloddende og lødige. Det vrimler av vakre og intelligente ordbilder. En svært så moden debutant”
ÅSMUND OLAF UNDHJEM, FÆDRELANDSVENNEN, kritikerne om årets beste lyrikksamlinger 2006
”lovande debut … Debutanten Grimsmo Foros viser gong på gong at ho kan skape fine og presise bilete av situasjonar som er gjenkjennelege, men som vert underleggjorte og nye gjennom hennar språkmedvitne handsaming. Og ho kan fange opp og formidla kjensler som er erfarte, men òg skapa ting som er heilt nye og merkelege … Det er noko både frapperande vakkert og til dels så langt ut i det meiningsisolerte over nokre av desse linjene, så ein vert … overtydd om det språklege talentet … Grimsmo Foros fører oss ut i ting me vanskeleg kan vita korleis me kan forstå, og slår ut vakre bilete der. Det er ein vilje til å våga her … Då kan ho gjere boksida til ein underleg stad å vera.”
HELGE TORVUND, DAGBLADET
”Jo, det går an! Elegant og erotisk diktdebut. Noe av det beste ved Ellen Grimsmo Foros’ debutsamling er evnen til å formulere morsomme og minneverdige enkeltlinjer i et komplett uanstrengt språk. Sjelden har jeg lest en diktsamling med så mange gode ”one-linere”. Her er en: ”Himmelen er liksom jordas termodress.” … Setningen viser Ellen Grimsmo Foros’ enkle og effektive former for komikk, i en litt abrupt, men historisk ettertenksom sammenstilling … Det er så elegant gjort at man bare må le. Like lett og ledig går Ellen Grimsmo Foros i strupen på noen av sentrallyrikkens mest utslitte former … Særlig bruken av cesur, luken midt i setningen, gir en ertende, humoristisk effekt”
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
”Underfundig poesi. En oppløftende debut … Det mest iøynefallende med denne vesle samlingen er den språklige gleden og musikaliteten … Et annet trekk er den store assosiasjonsrikdommen de enkle ordene setter i gang … En egen stemme. En dikter det skal bli artig å følge videre”
TRULS HORVEI, HAUGESUNDS AVIS
”Det er originalt, og det er presist. Dermed kan vi avsløre, eller bekrefte at ja, nasjonen har fått en lyrikkdebutant som evner å løfte et globalt politisk spørsmål som klimaendringer inn i diktene sine – og det uten at det bare blir slappe paroler igjen”
HENNING KARLBOM, MOSS AVIS
Forfatteren skriver undrende dikt preget av mange assosiasjoner. Metaforer som dyr, by, skog og berg går igjen og tillegges ulik betydning gjennom diktsamlingen. Forfatteren er debutant.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2006
ISBN 9788249504312
Innbinding Pocket
Tittel Går det an
Bokgruppe 413
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Ellen Grimsmo Foros

Ellen Grimsmo Foros

Ellen Grimsmo Foros (f. 1975) debuterte med den kritikerroste samlingen Går det an i 2006. Åkerener hennes tredje bok.I 2015 ble Foros tildelt stipend fra Laila Holms minnefond.

Les mer