Åkeren

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249511716
"Konkrete dikt som kaster nytt lys over norsk jordbruk, og kjærlighetslivet. Ved utgivelsen av Ellen Grimsmo Foros’ forrige bok skrev jeg at språket var fantasifullt uten å være metaforisk og at prosadiktenes bilder var mettet med sitt konkrete innhold. Dette er et inntrykk som forsterkes i denne boka. Det er kanskje derfor «Åkeren» synes så ribbet for klisjeer og velprøvd symbolikk, samtidig som alt på en gang virker kjent. Og uventet"
FARTEIN HORGAR, ADRESSEAVISEN
"Foros er en poet man bør se opp for. Derfor: Pløy dere igjennom Åkeren ... Det er sjelden bondekost å lese en så litterært begavet fremstilling av jordbrukslivet. Her er det et høylass av ord som ikke kan stues bort på en låve; setningene ploger seg gjennom sidene, og leseren blir plantet inn i agrikulturens poetiske univers"
BRYNJULF JUNG TJØNN, VG
"Med sterke og vare bilder skildrer Ellen Grimsmo Foros kraften i fysisk hengivenhet ... Diktenes betydning siver opp, som fra et jordsmonn; disse sideordnede setningene, bare skilt av doble mellomrom her og der, som små hulrom i et kompakt, poetisk språk ... Tar jeg et skritt tilbake og ser hennes dikt i en større sammenheng, inngår Grimsmo Foros’ dikt i en stor bevegelse i samtidslitteratur som søker langs flater, ofte vann og jord, for å finne bilder på subjektets porøsitet, i en utforsking av jeg’ets grenser i et samfunn som uopphørlig fordrer «endringsvilje»."
TOM EGIL HVERVEN, KLASSEKAMPEN
"Poet med grønne fingre får versene til å spire ... Et vers som «sola mi slikker gullet ut av øynene dine» vitner om jordet poetisk sans. Etter hvert trer rytmene frem fra diktkrattet, og gylne kornsirkler dannes i åkeren. Gjennom en serie poetiske sammenføyninger blir for eksempel diktet «Himmelen banker fingrene inn i jorda» en liten kosmologi i seg selv ... Den darwinistiske litteraturkritikerorganismen ser for seg en moderne kvinnelig dikterhøvding som skrider gjennom sin egen åker, stivbent, men uten stokk, og med en hånd som stryker mykt over aksene."
CORNELIUS JAKHELLN, MORGENBLADET
Diktene i "Åkeren" har jordbruket som ramme. Samlingens jeg og du kommer fra samme dal, er kjærester og bor sammen på en gård. "Åkeren" er en sanselig, kompleks og sterkt ladet samling, som følger jordbrukets utvikling. Diktene formidler en tilstand der livet knyttes til dyrkingen av jorda på en måte som både nærer og tilfredsstiller erotisk lengsel.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249511716
Innbinding Ebok
Tittel Åkeren
Bokgruppe 852
I salg 30.01.2013
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Lyrikk
Ellen Grimsmo Foros

Ellen Grimsmo Foros

Ellen Grimsmo Foros (f. 1975) debuterte med den kritikerroste samlingen Går det an i 2006. Åkeren er hennes tredje bok. I 2015 ble Foros tildelt stipend fra Laila Holms minnefond.

 

Utgitt på Oktober:

2013 Åkeren (Dikt)
2008 Jordbruk (Dikt)
2006 Går det an (Dikt)
Les mer