Gaffadiktene

feltstudier og månesekvenser : sakpoesi

Velg format

kr 399
På lager
ISBN
9788249527137
"Endelig en bok for oss som elsker gaffatape … Dette er sakpoesi med thrillerkvaliteter … Det har vært skrevet mye om omstendighetene rundt Kielland-ulykken, men få, om noen har klart å fremstille essensen av hva som skjedde så klart, konsist og lettfattelig som Espen Stueland … Kontrasten mellom den korte, mer personlige og jordnære gaffapoesien, og den bredt anlagte måne- og oljepoesien gir noen ganger følelsen av at kortpoesien er små hvileskjær mellom lengre tekster av usedvanlig høy kvalitet … «Gaffadiktene» gir velfortjent oppmerksomhet til rullen vi alle bør ha liggende i skapet, og gir et bredt og mangfoldig bilde av tapens historie, i stort og i smått"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
" Stueland surrer og snurrer ut gaffateipens kulturhistorie i sine nye sakdikt. Det borger for både snert og nostalgi … han er blant dem som evner å bli besatt av et emne, og gå inn med en dedikasjon og nysgjerrighet som nærmest fremstår total … Svært mye poesi som utgis, sitter fast i en slags (post)modernistisk forestilling om hva poesi skal være - ofte resulterer det i dikt som er fine nok, men gjerne ikke oppleves så relevante. Kanskje kan Stuelands forsøk på en mer verdensvendt og kildebasert poesi åpne for sjangeren for nye lesere … Nettopp forsøkene på å finne ut, helt ned i detaljene, «hvem» verden er, karakteriserer hele hans forfatterskap … Oppdagelsesgleden spiller definitivt også med i «Gaffadiktene»"
CARINA ELISABETH BEDDARI, MORGENBLADET
"I si førre sakpoesibok, «Eilert Sundt-tilstanden» (2019), orkestrerte Espen Stueland nennsamt sitat frå Sundt sitt arbeid og vende opp ei fjernare fortid enn han gjer i årets diktbok. Med «Gaffadiktene» rykker samtida og den felles erfaringsverda vår, ja, det gjenkjennelege, inn i dikta. Kan hende gjer det at dikta kjennest ekstra relevante … Igjen og igjen vender dikta attende til riftene og rivnene i dei glatte overflatene. I desse sprekkane tyt dei menneskelege smertepunkta fram … Diktet om Alexander L. Kielland-ulykka aleine demonstrerer styrken i sakpoesien til Stueland … opprivande – og opplysande – lesnad, frå byrjing til slutt"
SINDRE EKRHEIM, KLASSEKAMPEN
"Den samlende poetiske ideen i Espen Stuelands "Gaffadiktene" kan minne om collagen, men i måten Stueland teiper sammen deler, er det ulikheten mellom de sammenstilte delene som aktiverer lesningen … Det er også mye av det essayistiske drivet vi kjenner fra forfatterens eminente prosa i disse diktene … Å bruke gaffa billedlig utvides til handlinger med berøringsflate til ideologikritikk, maktmisbruk, men også – andre steder i boka – til folkelig opprør og samhold. Poesi som virker i verden, med andre ord"
KJETIL RØED, KRABBEN POESIKRITIKK
Folk begynte å bruke gaffa
til mer enn de hadde sett for seg
og oftere enn de trodde
da de først hørte om gaffa
da de forestilte seg
hva de ville bruke den til
og når den var uegnet

Med utgangspunkt i gaffatapens stadig utvidede bruksområder løfter Stueland frem gamle dyder: vedlikehold og reparasjon. I store sveip og minutiøse undersøkelser beveger han seg fra enkel flikking i hjemmet via livsviktige justeringer på måneferdene til de store vedlikeholdsetterslepene som utløste Alexander Kielland-ulykken.

Sakpoesi-begrepet fikk mye oppmerksomhet da Espen Stueland i 2019 utga den kritikerroste "Eilert Sundt-tilstanden". Med "Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser" utfordrer han nok en gang vår lyrikkforståelse, eller i hvert fall vår forestilling om hva en poesibok kan være.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2023
ISBN 9788249527137
Innbinding Innbundet
Tittel Gaffadiktene
Bokgruppe 413
I salg 20.09.2023
Emne Lyrikk Skjønnlitteratur
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2023 Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser
2021 Pandemiarkivene
2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene.
Les mer

Ingvild Burkey og Astrid Nordang nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Ingvild Burkey og Astrid Nordang er to av fire nominerte til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021.
Les mer