Bla i boken

Familieleksikon

Velg format

Tilbudspris kr 349 Før kr 399
På lager
ISBN
9788249522088

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249522088
Innbinding Innbundet
Tittel Familieleksikon
Bokgruppe 421
Oversetter Astrid Nordang
I salg 16.02.2021
Emne Biografisk litteratur Italia Andre verdenskrig Etterkrigstiden 1939-1945 Fascisme Familie 1918-1939 Romaner Skjønnlitteratur
"Vi er fem søsken. Vi bor i ulike byer, noen av oss i utlandet, og vi skriver ikke ofte til hverandre. Når vi møtes, kan vi være likegyldige og fjerne overfor hverandre. Men det skal bare ett ord til, en eneste replikk fra de gamle frasene som vi har hørt og gjentatt utallige ganger i barndommen. Disse utsagnene er grunnlaget for samholdet i familien vår, som vil bestå så lenge vi befinner oss i denne verden, de vil gjenskapes og gjenoppstå på de mest ulike steder på jord idet en av oss sier «Ærede signor Lipmann» og vi straks vil høre fars utålmodige stemme runge i ørene: «Gi dere med denne historien! Jeg har hørt den tusen ganger før!»"

I den selvbiografiske klassikeren "Familieleksikon" (1963) tegner Natalia Ginzburg et kjærlighetsfullt og uforglemmelig portrett av sin italienske familie og av det italienske samfunnet under fascismen og nazismen. Faren Guiseppe og moren Lidia - stadig på kollisjonskurs - fyller hjemmet i Torino med venner, bøker og politikk. Det krangles og diskuteres, og historier fortelles, om barn og barnebarn, beste- og oldeforeldre, tanter og onkler, bekjente og berømtheter. Midt i dette vokser de fem barna opp, samtidig som Mussolinis skygge faller over landet.

"Familieleksikon" er en vilter, varm og humoristisk roman om minner og fortelling, om hjemlengsel og uslitelige bånd, og om de frasene som utgjør en families helt egne vokabular.
"Sjeldent gripende. Familieleksikon veksler mellom vill humor og dypt alvor, mellom familiens indre kaotiske og kranglete liv og italienske politiske dragkamper. På overflaten et støyende familieliv, under en mørk politisk utvikling i fascismens Italia … Ginzburg nærmest spidder sin egen familie med rå skildringer av høylytte krangler og uenigheter, samtidig som det stråler en varme i teksten … Man sitter rett og slett takknemlig og beriket igjen. Ginzburgs erindringer byr på en sjeldent gripende leseopplevelse og livsreise, vivas og varm"
GURI HJELTNES, VG
"Natalia Ginzburg er med sin nytenkende, humoristiske og observerende litteratur virkelig en sann fryd å stifte bekjentskap med … Fortellingen, som for det meste fortelles fra familiens mange leiligheter, er så intim, full av de merkeligste detaljer … Og inn i dette hverdagslige strøs det inn navn på kjente og ukjente personer uten å differensiere så mye mellom hvem som er hvem, mens dramatiske og historiske hendelser nevnes med én setning eller to … Komedien slåss med tragedien i Ginzburgs univers. Dette skaper en besynderlig og svært interessant erindringslitteratur som ikke ligner på noe annet jeg har lest"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND
"Jeg er fascinert av Familieleksikon … Romanen er et historisk betinget forsøk på å finne et litterært ankerpunkt for å omtale livet under fascismen. Den forsøker ikke å framstille virkeligheten i all sin fylde, kanskje fordi krigsårene opplevdes som nettopp uvirkelige og uhåndgripelige, men i familiens snåle, interne omgangstone finner Ginzburg noe hun fortsatt kan bruke, noe unntakstilstanden ikke har rokket ved"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg (1916–1991), født i Palermo på Sicilia, oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. Blant dem utmerker tekstsamlingen De små dyder (1962, utgitt på norsk i 1992) og Familieleksikon (1963) seg. For sistnevnte mottok Ginzburg Strega-prisen – Italias mest prestisjefylte litteraturpris. Ginzburg var gjennom hele livet politisk aktiv, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987.

Les mer