Falsk tilståelse og andre essays

universalia et particularia

Velg format

kr 449
På lager
ISBN
9788249510634
"Med sin forrige bok, Gjennom kjøttet, har Espen Stueland lagt listen høyt for seg selv. Men hans nye essaysamling er blitt en suveren og vidsynt bok om litteratur og virkelighet ... Stueland skriver enkelt og ujålete, likevel med en beundringsverdig professoral suverenitet ... en svært imponerende essaysamling ... Og Stueland minner oss om noe viktig: I vår heseblesende tid har ettertanken dårlige kår. Vi skummer over verden med hastige blikk og forveksler informasjon med forståelse. Å forstå krever tid og en lavere hjertefrekvens. Maratonløperen Stueland har den nødvendige hvilepulsen for å gi oss det vi virkelig trenger"
TOR DISHINGTON JOHANSEN, BERGENS TIDENDE
"Gedigen gavepakke til alle som er interessert i å utvide sin litterære horisont og ikke bare befeste gamle sannheter: Espen Stuelands utvidede, renskrevne og nyskrevne essays (1994-2012) skaper glede og entusiasme - og en fornyet respekt for litteraturens uuttømmelige lesemåter ... Poesien står i sentrum i de fleste essayene, som alle kjennetegnes av en uvanlig perspektivrikdom, sjelden intellektuell redelighet og en utforskende nysgjerrighet ...'Stueland skriver ikke for å briljere faglig eller imponere stilistisk, med heftig språklig ornamentikk eller avslørende personlige utleveringer. For ham er essayet kanskje mer et dannelsesprosjekt som blant annet handler om å ta kunnskapsverdenen på alvor. Ikke stenge den ute fra teksten, men ta den innover seg. Tore å åpne øynene istedenfor å holde dem lukket."
ARNE HUGO STØLAN, VG
"Stueland skriver engasjerende innsiktsfullt og imponerende perspektivrikt om bl.a. Ruste, Szymborska, Christensen, Fosse, Sonnevi, Tranströmer, Vold og Mehren, men likevel er det nok tittelessayet som gjør størst inntrykk ... et skoleeksempel på grundig og etterrettelig arbeid, som både etterforskere, jurister og journalister kunne ha noe å lære av"
SIGMUND JENSEN, STAVANGER AFTENBLAD
"Kunnskapsrike, velformulerte essays om tvilsom jus og viktig skjønnlitteratur"
ARNE HUGO STØLAN, VG, Årets beste bøker 2013
"Faktaorienterte essay med pragmatiske siktemål. Bør leses av alle som forsvarer humanistiske fag, og av alle som innbiller seg at et samfunn klarer seg uten akademisk lesekompetanse"
ERLE MARIE SØRHEIM, DAGBLADET, Årets beste bøker 2013
Espen Stuelands virke som skribent, kritiker og leser er blant landets mest mangslungne og toneangivende. "Falsk tilståelse og andre essays"er en rik samling med tekster skrevet over en periode på 19 år. Tekstene er bearbeidet til denne utgivelsen, og tittelessayet "Falsk tilståelse og plantede erindringer i Birgitte Tengs-saken" er radikalt nyskrevet ettersom nye opplysninger er kommet til. Essayene tar utgangspunkt i virkeligheten og litteraturen, og handler om så vidt forskjellige temaer som litterarisering av tilståelser og avhørsprotokoller, volden i språket, gravdiktets funksjon, samtaler med de døde, litteraturens gleder og sanselighet. Boka består av forsøk på å forstå lesningens strategier, livet i litteraturen og historiske forandringer i poesiens begrep.Stueland skriver om en rekke kunstnere, deriblant Tomas Tranströmer, Inger Christensen, Stein Mehren, AiméCésaire, Arne Ruste, Göran Sonnevi, Rosemarie Waldrop, Michel Foucault, Jon Fosse og Sally Mann.I forordet til "Falsk tilståelse og andre essays"insisterer Stueland på at essayisten må godta å bli kikket i kortene, at essayet må kunne leses opp mot virkeligheten.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2013
ISBN 9788249510634
Innbinding Innbundet
Tittel Falsk tilståelse og andre essays
Bokgruppe 311
I salg 14.05.2013
Design Exil Design
Emne Faglitteratur Essay Kriminologi Litteratur
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2023 Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser
2021 Pandemiarkivene
2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene.
Les mer

Ingvild Burkey og Astrid Nordang nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Ingvild Burkey og Astrid Nordang er to av fire nominerte til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021.
Les mer