Eilert Sundt-tilstanden

sakpoesi

Velg format

kr 199
På lager
ISBN
9788249521135
"Eilert Sundt-tilstanden er ei original, dragande og storfelt framstilling av den norske samfunnsforskarpioneren Eilert Sundts (1817–1875) verk og gjerning... Hovudgrepet i framstillinga til Stueland er at han brukar Sundts haldning og forskingsmetodar når han faldar ut utviklinga hans som forskar, skrivar, tenkjar og menneske. Om lag slik Sundt som omreisande oppdragsforskar i Noreg i tiåra før og etter 1850 nærma seg studieobjekta – fattige, kvinner, fiskarar og arbeidarar – ved å lytte tillitsfullt og interessert til dei, streifar Stuelands diktsekvensar rundt i Sundts skrifter... Det er eit gjennomarbeidd, omfattande, heiderleg og også svært lesespennande saklyrisk verk Espen Stueland har skrive. Det vitaliserer både poesien og sakprosaskrivinga."
SINDRE EKRHEIM, KLASSEKAMPEN
"en vakker, nysgjerrig og kyndig bok om en en modig vitenskapsmann."
VILDE IMELAND, FÆDRELANDSVENNEN
"Espen Stuelands briljante diktmonografi om Eilert Sundt utfordrer kunnskapsbegreper, sjangergrenser og folkelighetsforakt...Stuelands hjemmesnekrede sjanger fremstår som et helt selvsagt valg i møte med dette materialet... Som andre litterært ambisiøse sakprosaforfattere legger Stueland innsatsen i å omsette undring, refleksjon og analyse i det mest treffsikre og kraftfulle språket han kan. At resultatet her ble «sakpoesi» oppleves altså som overraskende opplagt og som fullt ut vellykket... Eilert Sundt-tilstanden er en forbløffende rik tekst, og kan leses både som en historisk undersøkelse av kunnskapen satt i spenn mellom embetsmannsstat og moderne demokrati, et portrett av en helt særegen skikkelse i norsk intellektuell historie og et tankevekkende bakteppe til bondehatet som dyrevelferdsskandaler vekker i offentligheten, når det er strukturene og forbrukerne som skulle hatt tyn... Viktigst er det likevel at Stuelands «sakpoesi» om Eilert Sundt har genuin tankekraft fra første til siste side: Slik blir boken verdig sitt formidable objekt."
BERNHARD ELLEFSEN, MORGENBLADET
"Sjelden har sosiologi vært så engasjerende som i Espen Stuelands nye bok ... Eilert Sundt lar seg godt lese i dag. Det får Espen Stueland fint frem. Samtidig utvider Stueland forestillingen om hva poesi kan uttrykke. Det liker jeg. Hurra for sosiologi på vers!"
HENNING HOWLID WÆRP, AFTENPOSTEN
"Rikt og nyansert om Eilert Sundt ... en utmerket bok ... dette er god sakspoesi"
GRO JØRSTAD NILSEN, BERGENS TIDENDE
"ei uortodoks tilnærming som passar godt til Sundt ... Det høyrest ut som tung lesnad, men er det ikkje. Flyten i langdikta glir like saumlaust frå ei språkform til ei anna, som frå eine refleksjonen til den neste. Eg får ei kjensle av at Stueland, som debuterte som lyrikar, men har gitt ut essay-samlingar dei siste åra, i denne hybridforma får nytta heile registeret sitt. Veldige mengder med kunnskap vert formidla, gjennom levande skildringar og rytmiske oppramsingar, små narrativ og store tankesprang ... Med nerve og engasjement vert Sundt sine idear formidla, og sett inn i ein intellek­tuell og historisk kontekst ... Som Sundt let han seg rive med av kjensgjerningar, og greier å få lesaren til å gjere det same"
HELENE HOVDEN HAREIDE, VÅRT LAND
"Stuelands «biografi» om Eilert Sundt makter å kombinere poesi, fagkunnskap og etisk diskusjon på et vis som ikke kan kalles annet enn imponerende ... De ulike formene for utelatelser skaper sprekker i narrativet hvor tolkningsrommet blir utvidet. Lesningen gir en meget fruktbar følelse av å være med på diktningen ... Dette er ikke bare en biografi om den etter hvert monumentale Eilert Sundt, det er også en refleksjon over Stuelands eget forfatterskap, om ikke over skriving og lesing i det hele tatt. Ved å la formen avgjøres av det som fortelles, gir Stueland, på samme måte som Sundt, stemme til det stemmeløse, det som faller utenfor, det som ikke telles med når nasjonene, ideologiene og statene teller sine ektefødte barn. Eilert Sundt-tilstanden er en lavmælt, lærd og aldri konkluderende hyllest til det uavsluttede, muterende og sammenblandede livet – kort sagt til bastardene"
JOHANNES GRYTNES, BLA 8/19
"Vidsynt, engasjert og svært kunnskapsrik fremstilling av Sundts liv og virke som nyskapende forsker på utsatte grupper i samfunnet. Klassikerpotensial!"
ARNE HUGO STØLAN, VG, Årets beste bøker 2019
økonomi delt på urenslighet gir livet betingelser
går det an å snakke om et gladere folk?
det går an, og om alt det
ektefeller og barn foretar seg før og etter
det egentlige arbeidet, alle reparasjoner
bearbeiding av nødvendige redskaper
sy lappe hyppe plukke karve høvle hamre falle bli liggende noen andre må overta spaden
ta finklærne på, skylle hendene
ta hatten av, si noen ord
synge noen vers
og gå videre
lang lang rekke

"Eilert Sundt-tilstanden" er et storslått diktverk om mennesket Sundt, om hans idealer for en objektiv forskning, om ømheten for de fattige og deres utrettelige slit under elendige forhold, og om kampen mot fordommer og bakstreverske ideer. Espen Stueland veksler mellom poesi og 1800-talls-prosa, mellom fortettede øyeblikk og store historiske sveip, mellom sosiologiske og medisinske fakta og sterke emosjoner. Dette er en lyrisk historieleksjon du aldri har lest maken til.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2019
ISBN 9788249521135
Innbinding Ebok
Tittel Eilert Sundt-tilstanden
Bokgruppe 852
I salg 29.07.2019
Design Exil Design
Emne Skjønnlitteratur Sosiologi 1800-tallet Faglitteratur Lyrikk
Espen Stueland

Espen Stueland

Espen Stueland (f. 1970) debuterte i 1992 med diktsamlingen Sakte dans ut av brennende hus. Han har siden utgitt tre diktsamlinger, to essaysamlinger, gjendiktninger og romanen Kjærlighet i tide og utide (2001) I 2003 mottok han Halldis Moren Vesaas-prisen og Den norske lyrikklubbens pris for diktsamlingen Å si om seg selv. I 2004 ble han kåret til en av Norges ti beste forfattere under 35 år av Norsk litteraturfestival og Morgenbladet. Espen Stueland er en markant litteraturkritiker, bl.a. i Klassekampen, og han virker også som tidsskriftredaktør og essayist. Han ble kåret til Årets litteraturkritiker av Norsk kritikerlag og mottok Olav Dalgards kritikerpris i 2005. I 2009 mottok Stueland Sparebanken Vests kunstnerstipend på 50.000 kroner. Gjennom kjøttet (2009) ble hyllet som et kulturhistorisk storverk av norske kritikere, og boka var også Stuelands doktorgradsavhandling. I 2012 mottok Espen Stueland Det Norske Akademis pris til minne om Thorleif Dahl. I 2018 mottok Espen Stueland Bøker i Bø-prisen. I 2021 ble han første mottaker av "Stemme savnet"-prisen, for den kritikerroste diktsamlingen Eilert Sundt-tilstanden.

 

Litterære priser:

Stemme savnet 2021

Bøker i Bø-prisen 2018

Det norske akademis pris til minne om Thorleif Dahl 2012

Årets litteraturkritiker 2005

Olav Dalgards kritikerpris 2005

Halldis Moren Vesaas-prisen 2003

Den norske lyrikklubbens pris 2003

 

Av Espen Stueland:

2023 Gaffadiktene. Feltstudier og månesekvenser
2021 Pandemiarkivene
2019 Eilert Sundt-tilstanden
2016 700-årsflommen. 13 innlegg om klimaendringer, poesi og politikk
2013 Falsk tilståelse og andre essays
2009 Gjennom kjøttet: Disseksjonens og kroppens kulturhistorie
2006 Brått revet bort
2004 Å si om seg selv
2001 Kjærlighet i tide og utide
2000 Aero (en bok om Alberto Giacometti)
1996 Å erstatte lykka med eit komma
1996 Stemmens pantomime
1992 sakte dans ut av brennende hus
Les mer

Nyheter

Espen Stueland tildelt «Stemme savnet»-prisen

Espen Stueland ble i ettermiddag tildelt «Stemme savnet»-prisen. Stueland er første mottaker av denne prisen, som ble opprettet tidligere i år av Strawberry Publishing.
Les mer

Espen Stueland - Flere forfatterportretter

Her finner du flere forfatterportretter av Espen Stueland
Les mer

Espen Stueland nominert til Kritikerprisen 2021 for beste sakprosa

I dag offentliggjorde Norsk kritikerlag nominasjonene til litteraturkritikerprisene 2021. I kategorien sakprosa for voksne er Espen Stueland nominert for den kritikerroste boken Pandemiarkivene.
Les mer

Ingvild Burkey og Astrid Nordang nominert til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021

Ingvild Burkey og Astrid Nordang er to av fire nominerte til Kritikerprisen for beste oversettelse 2021.
Les mer