Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896

roman

Velg format

kr 229
På lager
ISBN
9788249513987
«Solstad maktar altså endå ein gong å fornye, eller iallfall revitalisere, skjønnlitteraturen, slik han sist gjorde det med Armand V. … Er det ein god roman Dag Solstad har skrive? Nei, det er ikkje ein god roman. Det er ein strålande roman. Som slett ikkje er nokon roman. Som i tillegg er ein uleseleg roman. Men: Solstad opnar for dei heilt store perspektiva, ikkje berre fordi det religiøse spelar tydeleg inn i mange ledd. Han skriv originalt, utfordrande, kunnskapsrikt og eksistensielt. Han skriv om slekters gang. Og det han skriv, blir ståande.»
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND
"Frekk, trassig og nådeløs … Der andre selvbiografiske forfattere vender seg innover, vender Solstad seg utover. Jeg nøler ikke med å advare Dagsavisens lesere om at det til tider er en prøvelse å komme seg gjennom denne historien, enda mer å henge med på den, for ikke å snakke om å forstå den. Men belønningen er stor … Det er storartet"
TROND HAUGEN, DAGSAVISEN
glimtene av innlevelse gir ikke så mye liv til menneskene som de gir liv til teksten, og de bidrar til en vemodig ettertanke som føles som en belønning for strevet. Er det så en god roman? Den er monumental, men jeg er ikke sikker på om det uten diktning virkelig er en roman, slik tittelbladet sier. Den korrekte betegnelsen er antagelig «en bok av Dag Solstad», og dermed en kompromissløs, tenkende prosa som tar leseren med ut av hovedstrømmen i samtidskulturen. Jeg tror denne sjangeren fortsatt har en framtid.»
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
"Fascinerende roman, en historie like utmattende som engasjerende ... en form for litterær ekstremsport, en kaskade av fakta og en ren symfoni av navn som fører oss gjennom fire sekler"
SINDRE HOVDENAKK, VG
"Igjen briljerer Solstad, med politisk brodd og høy tyggemotstand i sin nyutkomne, foruroligende, til tider parodiske slektsroman ... Som antydet er mye av dette tungt-fordøyelig føde, særlig på fastende hjerte. Men den som leter, finner, og leseren vil neppe angre ... Dag Solstad har gjort det igjen. Vi har ham ikke ennå…"
SIGURD OHREM, SANDEFJORDS BLAD
"en roman som i all sin detaljerte innelukkethet også framstår som en opposisjon til alle forfatterne som nå om dagen går tilbake til sin egen families historie for å finne ut av seg selv. Igjen markerer Solstad seg som en forfatter med en aldri hvilende trang til å slå kontra, til å gå imot alt han kan ane av trender og tendenser. Det er denne konstante trangen til å gå imot som alltid har vært noe av styrken ved forfatterskapet, og slik er det fortsatt"
GEIR VESTAD, HAMAR ARBEIDERBLAD
"jamvel om mykje av stoffet er knuskturt, er det nok av spennande scener, halshoggingar, folk som vert galne, og ikkje minst eit særs interessant faktum: Dag Solstad er faktisk oldebarn til mannen med ljåen ... eit absolutt kompromisslaust døme på den tenkinga om litteratur som Dag Solstad har drive med i fleire tiår. Det gjer boka unik"
ODD W. SURÈN, DAG OG TID
"en roman uten like i norsk litteratur, og de lærde strides om det er en roman eller slektskrønike. Den er i alle fall annerledes og eksperimentell i formen. Samtidig vittig, spennende og godt skrevet ... Solstad innleder med å si: «Les langsomt, ord for ord hvis man vil forstå hva jeg sier». Gjør man det vil lokalhistorien gripe fatt i en ... en klassereise på 1800-tallet som forteller som mye om de sosiale og kulturelle forholda i Telemark på denne tida ... Gjør som han sier og les langsomt, gjerne to ganger, og du vil få vite mye om vår historie"
INGVAR SKOBBA, TELEMARKSAVISA
«Romanen har skapt debatt. Han er uleseleg på sitt verste, men like fullt eit stykke viktig og nyskapande litteratur. Solstad opnar dørene på vidt gap mot vår eiga fortid. Eit slektshistorisk magedrag med eksistensiell djupne»
ALF KJETIL WALGERMO, VÅRT LAND, årets beste bøker 2013
"Kjedelig? Tvert imot, dette er en lesefest fra første setning! Igjen presser Dag Solstad romanformatet til det ytterste, og skaper en enestående opplevelse av slekt som følger slekters gang, og enkeltmenneskets plass i historien. Det er uforståelig hvordan kritikere seriøst kan hevde at dette er litterært svakt."
BERNT ERIK PEDERSEN, DAGSAVISEN Årets beste bøker 2013
"krevende lesning, men Solstads kompromissløse syn på historieskriving egger til debatt og motargumenter. I sitt 73. år leverer han fremdeles det mest skjerpende innspillet i bokhøsten"
ANE FARSETHÅS, MORGENBLADET Årets beste bøker 2013
"Når slektledd legges til slektledd gjennom tre århundre, vokser en indirekte fortelling frem. En fortelling som kanskje sier mer om det faktiske livet i dette begrensede bondesamfunnet enn en aldri så innlevelsesfullt portrettert roman ... Jeg husker ikke ett eneste av alle disse navnene som ramses opp, men boken blir ikke desto mindre et varig minne av en leseropplevelse som ikke likner noe annet. Jeg angrer ikke på innsatsen. Solstad er fortsatt Solstad».
NILS SCHWARTS, EXPRESSEN (Sverige)
"Årets mest debatterte og forkjetrede roman: Romanteknisk og holdningsmessig det diametrale motstykke til den omseggripende fiksjonaliserte og absolutt alt og alle-personutleverende biografiskrift (f.eks. Knausgård). «Ingen andre enn Solstad ville engang ha fått denne boken utgitt,» har det blitt innvendt. Men så ville og kunne heller ingen andre enn Solstad ha skrevet dette verket, enestående i norsk romankunst, kvernende og sprudlende, tungt og vittig; og historievektig"
JAN ASKELUND, STAVANGER AFTENBLAD Årets beste bøker 2013
"En av de mest interessante bøkene for meg dette året har vært den siste «romanen» til den høyt verdsatte nordmannen Dag Solstad. Siden boken, bedre kjent som «Telemark-romanen» i hjemlandet, ikke finnes på engelsk, har jeg gladelig kjempet for å forstå det jeg kan på norsk (den er utgitt av Forlaget Oktober). En svært særegen form for fiksjon som nesten utelukkende består av fakta, og tettpakket med detaljert informasjon om Solstads forfedre, likevel er den levendegjort av merkelig fascinerende hendelser fra århundregamle konflikter og gleder, og av forfatterens lidenskapelig nysgjerrige ånd og skjeve kommentarer."
LYDIA DAVIS, NEW STATESMAN, årets beste bøker 2014
"Dag Solstad har med Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896 skrevet en umåtelig vakker og besettende spennende roman om våre (og hans) forfedre i det gamle Norge. … Det er en roman der leseren kan “høre lyden av åretak opp gjennom århundrene” … En roman som krever fullkommen ro, fra første til siste side … En page turner, javisst, men driften i lesningen kan minne litt om når man leser partiturer, filosofi eller stjernekart … med sikte på å lære det man leser. ... Det spørsmål som en leser av denne romanen først og sist må stille seg, er ikke: Men er dette en roman? Men: Hvem (hvor?) var nå det igjen? Gleden ved å vite det, få vite det eller finne ut hvor man får det å vite, er, eller blir, en hoveddrivkraft i lesningen, straks man gir seg hen til den, og ikke til alt mulig annet"
AMUND BØRDAHL, VINDUET 1/2014
"
"Les langsomt, ord for ord, hvis man vil forstå hva jeg sier. Jeg må nok begynne med å si dette, for det som nå en gang står kan ikke sies på noen annen måte."
"

Slik åpner Dag Solstads roman "Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591- 1896", som følger Solstads slekt på morssiden, og de gårdene slekten var knyttet til, gjennom nær 300 år. Solstad opplever at det aller meste av fortidens erfaringer ligger begravet i historiens mørke, og ikke lenger er tilgjengelige for oss, og han lar seg ikke friste til å dikte videre på det kildematerialet han har. Slik undersøker romanen innlevelsens grenser. Likevel stiger disse livene opp fra historien med en lysende klarhet og kraft.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788249513987
Innbinding Pocket
Tittel Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1896
Bokgruppe 502
I salg 26.05.2014
Design Exil design
Emne Skjønnlitteratur 1700-tallet 1800-tallet 1600-tallet Historisk litteratur 1500-tallet Gårdsbruk Telemark Slekter Romaner
Dag Solstad

Dag Solstad

Dag Solstad (f. 1941 i Sandefjord) debuterte med novellesamlingen Spiraler i 1965 og har siden vært en av landets mest markante forfattere. Solstad har fått Kritikerprisen tre ganger, og i 1989 mottok han Nordisk råds litteraturpris for Roman 1987. Han har også mottatt blant annet Doblougprisen, Språklig samlings litteraturpris, Aschehougprisen, Gyldendalprisen, Brageprisen og Brages hederspris. For Genanse og verdighet ble han nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia (2007), til Le Prix Femina i Frankrike (2008), og boken ble kåret til 1990-tallets beste roman i Århundrets bibliotek. I 2009 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize  i Storbritannia for Ellevte roman, bok atten. I 2011 ble Dag Solstad tildelt Statens æreslønn for sitt forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til nærmere 40 språk. I 2012 ble Solstad nominert til Independent Foreign Fiction Prize i Storbritannia for tredje gang, for romanen Professor Andersens natt. Våren 2013 utkom Alf van der Hagens memoarbok om Solstad, Dag Solstad. Uskrevne memoarer. Solstad ble tildelt Svenska Akademiens nordiske pris i 2017. I 2019 utkom Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen, Solstads 19. roman og avslutningen på trilogien om Bjørn Hansen. 

 

Litterære priser:

Neshornet, Klassekampens kulturpris 2019

Svenska Akademiens nordiske pris 2017

Bøker i Bø-prisen 2014

Vestfold fylkeskommunes Kunstpris 2007

Brageprisen 2006

Aschehougprisen 2004

Kritikerprisen 1999

Brages hederspris 1998

Doblougprisen 1996

Gyldendalprisen 1996

Kritikerprisen 1992

Nordisk råds litteraturpris 1989

Språklig samlings litteraturpris 1982

Kritikerprisen 1969

Mads Wiel Nygaards legat 1969

Les mer

Nyheter

Solstad-trilogi til Spania

Dag Solstads tre romaner om Bjørn Hansen er nå solgt til Spania. Bøkene skal utkomme på forlaget Nordica, som spesialiserer seg på nordisk litteratur.
Les mer

24.08.21| Hvordan lese Dag Solstad i dag? 

DAG SOLSTAD // KJERSTI ANNESDATTER SKOMSVOLD // DEMIAN VITANZA // MARIA NAVARRO SKARANGER // CATHRINE SANDNES
Les mer

Dag Solstad på toppliste i The New Yorker

The New Yorker har nå offentliggjort en liste over de 14 beste bøkene i 2021. Det eksklusive utvalget omfatter både skjønnlitteratur og sakprosa. På listen finner vi Ellevte roman, bok atten [Novel 11, Book 18] av Dag Solstad.
Les mer

Tre norske forfattere på svensk kritikertoppliste

Blant de ti utvalgte bøkene finner vi Maria Navarro Skarangers Emily Forever, Dag Solstads Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen og Linn Ullmanns Jente 1983.
Les mer