Bla i boken

De små dyder

Velg format

Tilbudspris kr 305 Før kr 349
På lager
ISBN
9788249523191

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2021
ISBN 9788249523191
Innbinding Innbundet
Tittel De små dyder
Bokgruppe 422
Oversetter Agnete Vossgård
I salg 16.02.2021
Emne Biografisk litteratur Italia Barndom Etterkrigstiden Forfattere 1939-1945 Essay Skjønnlitteratur
"Når det gjelder oppdragelsen av barn, tror jeg man bør lære dem ikke de små dyder, men de store".

Tekstene i "De små dyder" er skrevet i årene mellom 1944 og 1960. Natalia Ginzburg tar utgangspunkt i små gjenstander og personlige erfaringer - utslitte sko, kjøttboller, barndom, moderskap - og forvandler dem til erfaringer av stor betydning. Med andre verdenskrig og tiårene etterpå som bakteppe minnes hun egen barndom i Torino. Hun funderer over barneoppdragelse og over kjærligheten til livet. I etterpåklokskapens lys omfavner hun familiens hverdager i eksil og i Roma under den tyske okkupasjonen. Hun skriver rørende om vennskap, innsiktsfullt om sitt livslange forhold til skrivingen, og festlig og skarpt om London og engelskmenn og om sin andre ektemann, som er hennes rake motsetning i nærmest alt.

"De små dyder" er en bok som gjennomsyres av varme, klokskap, sjenerøsitet og humanisme. Ginzburg reflekterer over ensomhet og erindring i etterkrigstidens Europa, samtidig som hun dypest sett skriver om det samme: hva det er å være menneske.
"I denne nydelige samlingen går Ginzburg mye tettere på sitt eget liv og viser oss en helt annen sårbar side i form av særdeles kloke tekster som tar i bruk hennes egne betraktninger, følelser, minner og erfaringer. Det usedvanlig fintfølende tittelessayet som handler om hvilke dyder en burde lære sine barn, bør rett og slett være obligatorisk lesning for alle småbarnsforeldre. Spesielt interessant er det å lese Familieleksikon sammen med essayene, både fordi flere av dem er i direkte dialog med romanen, men også fordi en får en utfyllende innføring i det fascinerende og originale arbeidet til Natalia Ginzburg, som er en sann lykke at vi endelig har fått på norsk"
HILDE SLÅTTO, VÅRT LAND
"Her finner vi alt fra bagatellmessige betraktninger om sko – også slitte sko kan brukes! – til en moralsk traktat om de viktigste verdiene å overføre til våre barn. Hun er suverent vittig om sitt forhold til England og, spesielt, det engelske kjøkken; hun forteller varsomt om forfattervennen Cesare Pavese, som tok sitt eget liv"
BJØRN IVAR FYKSEN, KLASSEKAMPEN
Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg (1916–1991), født i Palermo på Sicilia, oppvokst i Torino, er en av de fremste forfatterne i italiensk etterkrigslitteratur. Hun skrev et dusintalls essayer, teaterstykker, noveller og romaner. Blant dem utmerker tekstsamlingen De små dyder (1962, utgitt på norsk i 1992) og Familieleksikon (1963) seg. For sistnevnte mottok Ginzburg Strega-prisen – Italias mest prestisjefylte litteraturpris. Ginzburg var gjennom hele livet politisk aktiv, og hun var valgt inn i det italienske parlamentet i årene 1983 til 1987.

Les mer