Bla i boken

Buddha på loftet

Velg format

kr 179
På lager
ISBN
9788242160720
«Les boka i ett strekk, og koret av fortellere som snakker med en poesi som både er knapp og lidenskapelig, vil garantert hjemsøke selv de mest følelseskalde blant oss»
CHICAGO TRIBUNE
«Begynn å lese og du vil ikke klare å legge den fra deg … Et vågalt anlagt verk som tar en stilistisk risiko mer dristig og spennende enn mange muskelsterke bøker fem ganger større»
THE HUFFINGTON POST
«Denne boka er en sjelden, stor opplevelse – gjennomarbeidet poetisk, hver setning stramt formet, presis i meningen og levende uttrykksfull, som et tanka-dikt»
WASHINGTON INDEPENDENT REVIEW OF BOOKS
«Et fascinerende paradoks: kort i utstrekning og likevel symfonisk i rekkevidde … prosa så nær musikk som prosa kan bli»
THE SEATTLE TIMES
«Liten og praktfull»
O, THE OPRAH MAGAZINE
«Uten hovedpersoner er Otsukas store bragd at hun får oss til å bry oss om hele flokken, nettopp fordi vi får et glimt av individuelle historier gjennom den følsomme måten den kollektive erfaringen legges ut … en liten bok med en virkelig, uforglemmelig kraft»
THE GUARDIAN
«en enestående historie, gripende, grusom og mesterlig fortalt»
DAGENS NYHETER
«et lite, utsøkt mesterverk»
AFTONBLADET
«Otsuka er selv etterkommer av japanske immigranter til USA, og har vunnet en rekke priser for denne nydelige romanen, skrevet i en kollektiv vi-form. Med et presist og poetisk språk skildrer hun alle disse drømmene som brister og alle disse kvinnene som aldri får levd sitt liv. Det er nært, presist og berikende lesning»
INGVILD KJØDE, KK
«Julie Otsukas nye, korte roman er en glimrende fortelling- om kollektivt- minne - og glemsel ... Oversettelsen er så fullendt litterær og poetisk, at det er vanskelig å forestille seg hvordan teksten i det hele tatt ville lyde på engelsk»
JORUNN ØKLAND, VÅRT LAND
«Buddha på loftet er en original kollektivfortelling. Den er dypt rørende, den er spennende, insisterende og nesten umulig å legge fra seg ... Det er en lite kjent historie Julie Otsuka bretter ut med suverent grep om de litterære virkemidlene. Lett og elegant forteller hun om en generasjon kvinner som på 1920-tallet tar sjansen på å pakke en liten koffert for å gi seg en forhåpentlig bedre skjebne i vold ... Opprørende og hjerteskjærende»
TURID LARSEN, DAGSAVISEN
«Mellom linjene står den gradvise endringa i japanaranes stilling i det amerikanske samfunnet, men i Otsukas elegante språkføring skjer utviklinga mest umerkeleg, som eit born som vert eldre føre augo dine. Den språklege elegansen, som på flott vis er overført til norsk av Ika Kaminka, tener likevel ikkje til å dekkja over stundom brutale og svært sårbare aspekt ved liva boka tek for seg ... ei svært leseverdig bok»
MARIA HORVEI, KLASSEKAMPEN
«den mest gjennomførte kollektivromanen jeg har lest på lenge ... Det er ikke vanskelig å slutte seg til rosen. Buddha på loftet er en historietime og en litterær prestasjon i ett ... Det myldrende fortellerkollektivet inviterer, paradoksalt nok, leseren tett inn til seg, nesten som om det skulle være en fortrolig venn som snakker. Språket er i Ika Kaminkas nydelige oversettelse friskt, usentimentalt og bevegende»
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2
«Mesterlig flerstemt. Merk deg Julie Otsuka … Det er mesterlig gjort å fange alle disse stemmene, perspektivene og historiene i en så knapp og stram tekst. Den er vond, men framfor alt vakker. Dette er en intens og særegen leseopplevelse du bør unne deg»
BRITA STRAND RANGNES, STAVANGER AFTENBLAD
«Fascinerende beskrivelse av en kollektiv styrke ... Denne påfallende mangelen på individualisering, der den individuelle opplevelsen er underkommunisert, gir en spesiell effekt. Menneskene blir mindre, men flokkens lidelse og smerte blir større»
GURI HJULSTAD, TRØNDER-AVISA
«Denne romanen er sterk som få! Den er et mesterstykke både på grunn av historien den forteller, men ikke minst for måten det gjøres på ... Fortellingen i seg selv er så grotesk brutal at den får våre norske samtidsutfordringer til å fremstå som bagatellmessige pinligheter»
VALERIE KUBENS, FÆDRELANDSVENNEN
«Julia Otsuka har fornya den historisk romanen gjennom å nytte viforteljar på både vakkert og teknisk imponerande vis ... Teksten er komponert med teknisk presisjon og poetisk gehør, og i omsetjinga til Ika Kaminka framstår språket som både informativt og vakkert, liksom i grenselandet mellom sakleg prosa og biletleg komposisjon. Det fungerar strålande for dei om lag 120 sidene som ein kan lese i eit einaste jafs ... eit verk som framstår som ei ny form for historisk roman og fortel ei mangefasettert historie så effektivt og vakkert.»
MERETE RØSVIK GRANLUND, DAG OG TID
«Strålende om japanske kvinner som kom som bruder til ukjente menn i California på 1920-tallet. En imponerende fortalt kollektiv historie som gir innsikt i en viktig del av amerikansk historie»
BERIT STRAND RONGNES, STAVANGER AFTENBLAD, Årets beste bøker 2014
«Kollektivroman om japanske kvinner som på 1920-tallet ble sendt til USA for å gifte seg med japanske fremmedarbeidere. Koret av stemmer fornyer den historiske romanen på særdeles levende vis og gir innsikt i skjebner som jeg ikke har kjent til»
ANNE CATHRINE STRAUME, NRK P2, Årets beste bøker 2014
En gruppe unge japanske kvinner er på vei over Stillehavet. I Amerika-koffertene har de pakket det de trenger for det nye livet: en hvit silkekimono til bryllupsnatta, fargerike bomullskimonoer til hverdagsbruk, kalligrafipensler, tynne ark med rispapir, små messingbuddhaer, elfenbensfigurer av reveguden. Stuet sammen nede på tredje klasse sammenligner de bilder av mennene de har brevvekslet med og nå skal møte. Men på kaia i San Francisco ser ingen den staute unge mannen som var på fotografiet. Han de skal gifte seg med er en fremmed, og det nye livet har ingenting med drømmene å gjøre.

"Buddha på loftet" er en fortelling om en generasjon kvinner som kom som postordrebruder til California på 1920-tallet. De må ta den mannen de får, slite som landarbeidere eller hushjelper. De føler seg på utsiden av samfunnet, mens barna deres raskt omfavner den amerikanske kulturen. Så kommer bombingen av Pearl Harbor i 1941, og både gamle og unge sendes til interneringsleire som potensielle landssvikere.

Vis info om boka Skjul info om boka

Utgitt 2014
ISBN 9788242160720
Innbinding Lydbok (nedlastbar)
Tittel Buddha på loftet
Bokgruppe 884
Oversetter Ika Kaminka
I salg 15.01.2014
Emne USA 1918-1939 Skjønnlitteratur Romaner Immigrasjon 1939-1945
Lest av Bodil Vidnes-Kopperud
Julie Otsuka

Julie Otsuka

Julie Otsuka (f.1962) er oppvokst i California med japanskættede foreldre og bor i New York. Hun debuterte i 2002 med romanen When the Emperor Was Divine. Otsukas andre roman, Buddha på loftet (2011, norsk utgave 2014), ble tildelt pen/Faulkner Award for Fiction og Prix Femina étranger og var kortlistet til National Book Award, Los Angeles Times Book Prize og den internasjonale IMPAC-prisen. Romanene hennes utgis i mer enn 20 land.

 

Utgitt på Oktober:

2023 Svømmerne (Roman)
2014 Buddha på loftet (Roman)
Les mer